en nog veel meer

Zomer in Fryslân: laarzenpaden

laarzenpaden

Op de grens van Fryslân en Groningen vind je een aantal natuurroutes van Staatsbosbeheer, ook wel laarzenpaden genoemd.  Wandelroutes die dwars door de weilanden lopen en waar je spontaan heel veel moois kan tegenkomen. Zoals een ree met jong, die ik op een gewone woensdag in mei spotte toen ik  “het Pettenpad” liep.

Laarzenpaden van Staatsbosbeheer

Het Pettenpad is een van de natuurontdekroutes  van Staatsbosbeheer die je vindt in het natuurgebied Doezumermieden, op de grens van Fryslân en Groningen.

De route is gemarkeerd en bij het startpunt liggen informatiefolders met wetenswaardigheden over de omgeving. Je kunt het Pettenpad afzonderlijk lopen, maar je kunt het ook combineren met het Pebe en Mellespad die in de buurt liggen.

IMG_5846

 Je loopt door de weilanden, tussen tientallen grassoorten die in de maanden mei en juni fantastisch bloeien. Je loopt deels langs het riviertje de Oude Lauwers op de provinciegrens van Groningen en Friesland. De Doezumermieden liggen aan de Groningse kant, in het prachtige Westerkwartier. Alle routes, samengesteld door het online toeristenbureau kun je hier vinden.

IMG_5844

Laarzen zijn aanbevolen

Natuurgebied de Doezumermieden waar de laarzenpaden doorheen lopen is een  gebied waar veen is afgegraven waardoor een complex van zogenaamde petgaten is ontstaan, die weer worden omgeven door vochtige hooilanden en kleine bosjes. Omdat het tijdens je wandeling nogal drassig kan zijn, zijn laarzen aanbevolen omdat het meestal echte “laarzen”paden zijn.

Vlakbij het Pettenpad vind je niet alleen t Blôde Fuottenpaad  waar je op je blote voeten door de natuur kunt lopen.  Ook de Doezumerstruun wandelroute die ik tegenkwam op het blog van Over Yvonne, loopt dwars door het veenlandschap van het Westerkwartier. 

In de provincie Fryslân vind je op verschillende plaatsen Laarzenpaden, maar ook in nationaal park De Weerribben, in de omgeving Wormer en Jisp en zelfs in de buurt van Leidschendam kun je ze vinden.

collage

Collage van al het moois dat je tegenkomt

Kom op de paden op, de laarzen aan en gaan! Waar ga jij naartoe?

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial