verhuizen Bord huis is verkocht

Help ik ga verhuizen. Waar moet ik allemaal aan denken?

Eind augustus ga ik verhuizen. Dat lijkt nog een “ver van mijn bed show”, maar voordat je het weet is het zover. En er moet best nog veel gebeuren.

Je moet aan zo veel dingen denken als je gaat verhuizen. Vandaar dat ik in deze blogpost beschrijf waar ik tegenaan liep. Maar ook welke tips heel handig zijn. Doe er je voordeel mee. Misschien heb jij er wat aan als je gaat verhuizen.

Verhuizen. Waar moet ik aan denken?

Af en toe schieten de raarste gedachten door mijn hoofd. Hebben we al een notaris geregeld en hoe zit dat met de offerte van het verhuisbedrijf? Er zijn zo veel dingen waaraan je moet denken als je gaat verhuizen. Inmiddels zijn de notaris en de financiën geregeld, de verhuisdatum gepland, het verhuisbedrijf uitgezocht en de verhuisdozen gebracht. Dus die dingen kunnen afgevinkt worden.

Daarnaast is er op internet veel te vinden op verhuisgebied: van slimme inpaklijsten tot handige planningen die ik vond op verhuizen kun je zelf.

De planning heb ik alvast geprint en aan de hand daarvan heb ik een checklist gemaakt van instanties die een adreswijziging moeten krijgen, abonnementen die opgezegd moeten worden, maar ook van de dingen die nog geregeld moeten worden. Zoals een nieuwe huisarts, dierenarts en een tandartspraktijk.

Kies je voor gemak? Dan kun je gebruikmaken van verhuisservice van Post.NL Bij een verhuizing wordt je post dan automatisch doogestuurd naar je nieuwe adres. Ook kun je je adreswijziging doorgeven aan organisaties, zoals je verzekeraar, bank en telecomprovider.

Opruimen en weggooien

Verder ben ik maar eens begonnen met opruimen. Dus heel veel op Marktplaats, gezet, maar ook heel veel weggedaan. Want als je veel ruimte hebt, dan heb je ook veel spullen. En ook spullen die van de ene zolder naar de andere zijn verhuisd. Oftewel die ik 18 jaar niet heb gebruikt. Dus weg ermee.

Maar opruimen is niet makkelijk. Het is toch een “tocht door het verleden”. Want wat ik allemaal niet tegenkom: van oude (liefdes)brieven, tot schoolschriften uit mijn lagere schooltijd.

Natuurlijk ben je dan geneigd om die brieven allemaal nog eens te lezen. Maar omdat ik eigenlijk wel weet wat er in staat en bij sommige afzenders geen flauw idee heb wie ze zijn, ben ik er snel klaar mee. Weg ermee.

Opruimen is ook loslaten, van oude emoties, ballast van het verleden en weggooien van spullen. Vaak zitten de herinneringen in je hoofd en hart, dus is het eigenlijk niet nodig om alles te bewaren.

Houden, twijfelgeval, weggooien/weggeven

Met in mijn achterhoofd een aantal echte opruimtips begin ik aan mijn opruimslag en gaat er rigoreus de bezem door mijn spullen. Ik begin op zolder (de vergaar en bewaarplek van mijn herinneringen) en verdeel mijn spullen in stapels:

 1. Dit wil ik houden en gaat mee;
 2. Dit weet ik nog niet zeker, want misschien kan ik het nog gebruiken. Oftewel categorie twijfelgeval;
 3. Dit kan weg, Want het is kapot, ik heb er geen plaats voor of ik zal het nooit meer gebruiken.

De categorie Twijfelgeval is tijdens het opruimen het lastigste en kost ook het meeste tijd. Soms is het goed om jezelf bij ieder item de vraag te stellen: “Hoe lang heb ik dit niet gebruikt? En ga ik dit nog gebruiken? “

Als op de eerste vraag het antwoord een aantal maanden misschien wel jaren is, en op vraag 2 het antwoord nee dan kunnen die spullen zonder enige twijfel naar stapel 3: wegdoen.

Gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen

Ben jij net als ik iemand die alle gebruiksaanwijzingen en garantiebewijzen bewaart? En dat je er na verloop van tijd achterkomt dat de garantietermijn reeds is verstreken of het apparaat het allang heeft begeven. Maar dat jij al die papieren wel hebt bewaard. Daar heb ik iets opgevonden.

 • Gebruiksaanwijzingen zijn vrijwel allemaal als pdf te downloaden. Op de website Gebruikershandleiding.com kun je op categorie en het merk zoeken.
 • Garantiebewijzen scan ik na aankoop thuis gelijk in en sla deze op aankoopdatum en product op in de computer. Heel overzichtelijk dus. Als de garantietermijn is verstreken kun je het destreffende bewijs gelijk “in de digitale prullenbak” gooien. Heb je geen scanner? Maak dan een foto van je aankoopgewijs en bewaar deze in een aparte map in je telefoon.

Andere blij maken met jouw spullen

Nu kun je de spullen die je niet meer nodig hebt weggooien. Maar je kunt er ook een ander blij mee maken.

 • Je kunt je spullen te koop aanbieden op Marktplaats, op een Facebookgroep bij jou in de buurt of naar de Kringloop brengen.
 • Kleding die je niet meer draagt kun je inleveren bij een inzamelingspunt van het Leger des Heils. Wil je er zelf nog wat (geld) aan overhouden? Dan kun je je afgedragen kleding ook inleveren bij verschillende kledingwinkels. In ruil voor jouw kleding ontvang je korting op een volgende aankoop.
 • Misschien zijn er spullen die de nieuwe bewoners van je willen overnemen. Het is helemaal niet raar om een bedrag te vragen voor spullen die jij straks niet meer nodig hebt maar die zij nog goed kunnen gebruiken.

Je ziet het, met behulp met wat online informatie is verhuizen best te doen. Als je je tenminste laat leiden door deze tips. Zwijmel je toch een beetje weg bij het lezen van die oude brieven, laat dat dan gewoon gebeuren. Maar na het lezen; weg ermee!

Related Posts

3 thoughts on “Help ik ga verhuizen. Waar moet ik allemaal aan denken?

 1. Pff waar begin je aan ? nee hoor, lijkt me best ook fijn, om gewoon eens door je heel inboedel te gaan en te zien, wat kan inkom gebruiken, wat kan weg en wat kan naar iemand anders. Succes met de verhuizing.

  1. Dank je wel Lodi. We schieten al lekker op. De zolder is opgeruimd en alles wat mee mag zit al in dozen. Daarnaast heb ik ook heel veel weggedaan. Zorg voor een opgeruimd huis en een leeg hoofd. Heerlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.