Wat vind ik het allerleukste aan vakantie?

Een poosje terug zag ik een tweet voorbij komen van Vakantaseren, met daarin de vraag “Wat vind jij nou het allerleukste aan vakantie?” Je kon kiezen uit 3 antwoorden:

 • Voorpret
 • Onderweg zijn
 • Herinneringen ophalen

Die vraag zette mij aan het denken. Want wat vind ik zelf het leukste aan vakantie?

Voorpret

Ik ben er gek op: Voorpret. Het plezier dat je hebt vóór je op vakantie gaat. Het gesurf langs websites om een leuke camping te vinden met net de goede ligging; het dromen over hoe je kampeerplaats er in werkelijkheid uit zal zien. En of de locatie net zo leuk is als je hoopt dat het zal zijn.

Ik lees dan ook graag blogs over mijn toekomstige reisbestemming en geniet enorm van alle uitzoekerij. Voorpret is aan mij dus wel besteed en staat met stip op nummer 1.

Onderweg zijn

Eigenlijk vind ik de reis naar mijn vakantiebestemming het minst leuke aan de vakantie. Ik vind het altijd zo’n hoop gedoe. Al die voorbereidingen voordat je weg bent, zoals het inpakken van alle kampeerspullen. Want zeker als je gaat kamperen in een De Waard tent neem je nogal wat spullen mee. En dan moet je ook nog op reis.

Natuurlijk bereid ik de reis goed voor: ik zorg dat ik bij de ANWB actuele routekaarten en een autobahn vignet heb gehaald voor als we door Oostenrijk en Zwitserland rijden. Daarnaast kijk ik of de reisverzekering nog up-to-date is.

Ik check wat de brandstofprijzen in de omliggende landen op dat moment doen. Maar ook of we met een volle tank Luxemburg kunnen halen. Zodat we daar de tank nog eens goedkoop kunnen vullen. En natuurlijk mijden we de zaterdag, hoewel je die dag beter in het meervoud kunt schrijven. Er zijn namelijk heel veel zaterdagen waarop je beter niet onderweg kunt zijn. Allemaal praktische zaken die je van te voren kunt regelen als je op pad gaat.

Maar natuurlijk zijn er ook zaken die je kunnen overkomen als je op reis gaat. Want ondanks dat wij steevast de zaterdag mijden valt de drukte op de weg altijd tegen. Er gebeurt altijd wel iets dat roet in het eten gooit. Zo is het ons eens overkomen dat op vrijdagmiddag rond half 5 de v-snaar van de auto het begaf. Wij in de berm van een drukke snelweg op de ANWB moesten wachten. Vervolgens zijn weggesleept en 3 dagen later onze reis konden vervolgen. Dat kan dus zomaar gebeuren. Daar zit je niet op te wachten als je op doorreis bent. Want zo ervaar ik de reis: ik ben op doorreis, van A naar B. En dat doe ik het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Vandaar dat dit punt op nummer 3 eindigt.

Herinneringen ophalen

En als de vakantie weer voorbij is dan maak graag een collage van een paar van mijn leukste foto’s om met mijn vrienden te delen. Ik ben namelijk niet zo van albums vol vakantiefoto’s die je op Facebook soms voorbij ziet komen. Die doen mij altijd denken aan dia-avondjes uit de jaren zeventig die je met grote tegenzin moest ondergaan. Fotoseries waar geen eind aan leek te komen.

Nee, doe mij een kleine collage. Of een mooi vormgegeven fotoboek van bijvoorbeeld de HEMA . Het maken van een fotoboek is namelijk niet alleen leuk om vakantieherinneringen op te halen, het schijnt ook te helpen om het vakantiegevoel langer vast te houden. Door er af en toe doorheen te bladeren ben je weer even terug. Daar waar het zo leuk was. Maak dus een fotoalbum van jouw vakantiefoto’s en blijf in gedachten nog wat langer op je vakantiebestemming.

Wat vind jij het allerleukste aan de vakantie?

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen

14 Reacties

 1. Vakantie voorpret??? Dat ligt nogal ingewikkeld. Eigenlijk kun je bij mij niet van vakantie spreken, maar meer van reizen. Drie of vier weken lang, hier één of twee nachten, daar soms drie. En dan weer verder. De voorpret is minimaal, lezen over de nog onbekende stemming…. dat beklijft niet. En meteen nadat er geboekt is heb ik eigenlijk al spijt. Waar ben ik aan begonnen? Lekker thuisblijven is toch veel relaxter. Hoe dichter ik bij de startdatum van de reis kom, hoe erger het wordt. Maar ja, annuleren is geen optie, ik heb ook nog een echtgenoot die wèl weg wil. Die tegenzin is trouwens verdwenen op het moment dat ik de voordeur van mijn huis dichttrek. Dan kan ik me overgeven aan wat komen gaat. En inmiddels wéét ik dat gelukkig ook.
  Op de reis zelf kan ik mateloos genieten, euforisch soms. Hoewel er uiteraard ook regelmatig momenten langskomen die verre van aangenaam zijn. Daar kun je pas later om lachen.
  Dan de napret. Die is er wel degelijk. Zuchtend en steunend zet ik me aan het uitzoeken van de foto’s. Dat zijn er tegenwoordig veel, veel te veel. Maar stiekem vind ik het heerlijk om te doen. Ik zet er een aantal op Facebook (niet te veel hoop ik, Marion?), daarna maak ik een Power Point presentatie van anderhalf uur, inclusief tekst. Want wanneer ik er eenmaal geweest ben, dan beklijft de informatie over de bezochte gebieden wèl! Tja, en als dat klaar is, dan moeten de fotoboeken nog. Daar komt alles in wat ik vasthouden wil. Dat is privé, niemand hoeft ze te zien. Het mag, wanneer er om gevraagd wordt, maar we vallen er niemand mee lastig. Inmiddels is dan vaak alweer een nieuwe reis geboekt, maar daar houd ik me nog lang niet mee bezig, want eerst komen de vertoningen van die presentatie nog bij de diverse clubs, zoals bij voorbeeld het NIVON! Die napret is dus bijna eindeloos!

  1. Ik denk dat er zeker een verschil zit tussen op vakantie gaan en reizen. Maar de manier waarop jij je reizen voorbereidt en de herinneringen vasthoudt is benijdenswaardig.

 2. Ik ben dol op vakanties en reizen en doe het echt regelmatig. Ik hou van het op reis zijn, de vrijheid en het ontdekken van nieuwe dingen. Maar ook de voorpret en het uren rondstruinen op het internet op zoek naar info en mooie foto’s vind ik heerlijk. Verder zijn de herinneringen erna ook wel heel mooi en fijn

 3. Lekker vrijheid en andere stad rondkijken, foto`s maken en tegenwoordig vlog maken. Dat zou ik graag regelmatig op vakantie willen gaan. En leuk om herinneringen terug op te halen als je veel foto`s maakt

 4. Ik vind de voorpret altijd geweldig. Ben dan al helemaal aan het uitzoeken waar ik terecht kom en wat er te doen is! Als ik er eenmaal ben, is de vakantie zelf natuurlijk ook geweldig!

 5. Voor mij zou dat zijn een gevoel van vrijheid. Van even echt niets meer hoeven. Een soort vrijstelling/ time-out hebben.

  Voor op vakantie gaan snap ik voorpret wel. Dat vind ik ook wel leuk. Maar echt gaan, doe ik dan liever niet ; )

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.