Gratis straatkunst in Groningen

Wie houdt er nou niet van gratis. En dat komt goed uit want in Groningen is zo veel te zien dat je helemaal niet naar een museum hoeft te gaan om kunst  te bekijken. Tijdens je wandeling of fietstocht door de stad kun je ruim 400 beelden en andere kunstuitingen tegenkomen. Gewoon op straat, dus helemaal gratis te bewonderen. 

Gratis straatkunst in Groningen

Sommige kunstwerken ken je vast zoals het Peerd van ome Loeks tegenover het Centraal Station. Maar andere zijn nieuw en nog niet zo bekend zoals het bijzondere urinoir op de Kleine der A. Vijf bijzondere kunstwerken heb ik voor je op een rijtje gezet.

gratis straatkunst Groningen

Ultra

Ultra is de wulpse dame met opvallende en erg lange wimpers, waar zij waarschijnlijk haar naar aan heeft te danken. Je kunt haar vinden op van het Cascadecomplex aan de Emmasingel. Het beeld staat er sinds 2004 is ruim acht meter hoog en gemaakt door Silvia B. Ultra lijkt een toonbeeld van schoonheid, maar achter dit uiterlijk gaan gebreken schuil. Probeer die maar eens te vinden!

Langs moeders graf

Op het Hereplein staat een beeld uit 1922 van Abraham Hesselink dat een visser met zoon en dochtertje voorstelt. Het is gebaseerd op het schilderij ‘Langs moeders graf’ van de in Groningen geboren schilder Jozef Israëls, een van de bekendste schilders van de Haagse School.

In het artikel 10 to do’s in Groningen die je in een paar uur kunt uitvoeren vind je nog meer leuke tips voor een kort verblijf in de stad Groningen.

Blote Bet/de stedenmaagd

Dit beeld van Wladimir de Vries werd in 1953 bij de Herebrug geplaatst. De ‘stedenmaagd’, viel niet bij iedere Stadjer in goede aarde: het meisje was te bloot, haar benen te dik en haar borsten te klein. Het beeld is toch gebleven en het wordt door de Groningers ook wel ‘Blote Bet’ genoemd.

Guyotmonument

Dit monument uit 1829 op het Guyotplein is het oudste beeld in Groningen. Charles en Jean Francois Sigault maakten dit monument voor Henri Daniël Guyot, de oprichter van een doveninstituut.

Wil je meer Street Art zien? De NSDM-werf in Amsterdam Noord is een bijzondere plek waar creatievelingen de gaafste Street Art showen. 

Dreckschnabel

Aan de Eeldersingel, bij Bij de Sluis, staat ‘Dreckschnabel’ een bronzen beeld  gemaakt door Hans Mes. Het lijkt op een slank monster met een grote bek en twee grote hoorns. Wil je nog meer zien? In de digitale kunst op straatgids vind je alle Groninger straatkunstwerken waarvan je gratis kunt genieten!

Related Posts

5 thoughts on “Gratis straatkunst in Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.