De Prinsentuin

De Prinsentuin, oase van rust in het centrum van Groningen

Sommige dingen moet je weten te vinden: zoals de Prinsentuin in Groningen. Een oase van rust midden in de binnenstad. Het is een renaissancetuin die in 1626 is aangelegd.  De ingang van de Prinsentuin is aan de Turfsingel, maar ook vanaf het Martinikerkhof (achter de beroemde Martinikerk) kun je de tuin bereiken.

De Prinsentuin

De tuin is helemaal ommuurd waardoor het lijkt alsof het een hofje is. Totdat je de tuin inloopt en wordt verrast door de prachtige tuinen die achter de muren verscholen liggen.  Er is namelijk een rozentuin, een kruidentuin en een deel met berceaus. Op deze prachtige plek waan je je even helemaal in een andere wereld.

Bekijk de verschillende planten en kruiden, ga even zitten op een van de vele bankjes of geniet van een kopje thee bij de theeschenkerij.

De Prinsentuin fotocollage

In een van de vijf perken van de tuin zijn buxushagen aangeplant in de vorm van gekroonde letters W en A, de beginletters van Willem Frederik en Albertine Agnes. Speciaal voor de stadhouders werd in 1626 de Prinsentuin aangelegd . Bron: Wikipedia.

De Prinsentuin rosarium

Oase van rust midden in het centrum van Groningen

Naast de verschillende tuinen vind je ook een aantal kunstwerken in de tuin.  Zoals deze zonnewijzer uit 1731 met daarop de tekst: “De vergane tijd is niets, de toekomende onzeker, de huidige wankel. Zorg dat je die van jou niet verspilt.” Je vindt de zonnewijzer boven de Zonnewijzerpoort, die vanaf de Turfsingel de toegang biedt tot de tuin.

De Prinsentuin zonnewijzer (1)

Handig om te weten. De theeschenkerij is bij mooi weer geopend  van 1 april tot 1 oktober.  De Prinsentuin is verder bekend vanwege het jaarlijkse evenement Dichters in de Prinsentuin waarbij bekende en onbekende dichters hun werk voorlezen in de open lucht.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.