De Martinitoren beklimmen

De Martinitoren, aan de Grote Markt, is de bekendste maar ook hoogste toren van de stad Groningen. En hoge gebouwen wil je natuurlijk beklimmen! Dat kan: ook de Martinitoren kun je op.  In totaal heeft de toren 255 trappen, dus een beetje conditie is wel vereist. Maar eenmaal boven word je beloond met een prachtig uitzicht.

De Martinitoren en de Martinikerk

De Martinitoren hoort bij de Martinikerk en heeft een rijke geschiedenis. Zo brandde de toren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. En tijdens verschillende oorlogen was zij een van de weinigen die fier overeind bleef. Want met haar 96,8 meter is het niet alleen de hoogste toren, maar ook het hoogste gebouw van de stad Groningen.

De Martinitoren beklimmen

Hoge gebouwen wil je natuurlijk beklimmen! En dat kan: ook de Martinitoren kun je op.  In totaal heeft de toren 255 trappen, dus een beetje conditie is wel vereist.

Omdat het beklimmen van de Martinitoren een nogal claustrofobische ervaring is, heb ik mij er niet aan gewaagd om omhoog te gaan.  De toren is namelijk zo smal dat je niet eens  met 2 personen naast elkaar kunt gaan. 

Maar voor de durfhals onder ons volgt hier wat nuttige informatie.

  • De Martinitoren heeft als bijnaam d’ Olle Grieze. Dit is  Gronings voor “de oude grijze”.
  • De toren is ongeveer 97 meter hoog en heeft 255 treden;
  • Om de zoveel treden zie je de gewelven van de Martinikerk, eeuwenoude ornamenten, de loodzware klokken of de enorme vlaggenstokken.
  • Bij de eerste trans kun je naar buiten en op 39 meter hoogte rond de toren lopen.
  • Helemaal boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.  In de verte is zelfs het strand van Schiermonnikoog te zien.
  • De kaartverkoop gaat via de VVV op de Grote Markt. Klik HIER voor actuele tarieven en openingstijden.

De Martinikerk

De naastgelegen Martinikerk kun je ook bezoeken. Met name het orgel en de muurschilderingen van deze kerk zijn een bezoekje meer dan waard.

In de zomermaanden is de toegang van de Martinikerk via het hoogkoor en in de wintermaanden via de Kosterij. Kijk voor actuele tijden altijd op de toeristische openingstijdenkalender, het kan per dag gewijzigd worden i.v.m. een evenement.

In het artikel 10 to do’s in Groningen die je in een paar uur kunt uitvoeren vind je nog meer leuke tips voor een kort verblijf in de stad Groningen.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.