seniorenkorting, age is just a number

20 Keer voordelig de hort op met seniorenkorting

Dit jaar werd ik 60. Met het gevolg dat ik nu tot de groep senioren behoor. Natuurlijk is “age just a number” en wordt vriendelijk beweerd dat 60 het nieuwe 50 is. Het is toch, wat het is. Ik zit in de herfst van mijn leven. Gelukkig heeft ouder worden ook voordelen. Want hoewel je met 65 jaar nog niet met pensioen gaat, vanaf je 55-ste verjaardag kun je al profiteren van seniorenkorting. En dat is een prettige bijkomstigheid.

Voordelig de hort op met seniorenkorting

Leuke dingen doen en de hort op gaan, worden als je ouder bent een stuk goedkoper. Je krijgt namelijk seniorenkorting op museumkaartjes, de tram en de bus maar ook op verschillende uitstapjes. Om deze korting te bemachtigen hoef je alleen maar je ID te laten zien om aan te kunnen tonen dat je hiervoor in aanmerking komt. Het kan dus geen kwaad om te zeggen hoe oud je bent, als je aan de kassa staat.

Welke seniorenkorting kun je krijgen?

Maar welke seniorenkortingen zijn er allemaal? En vanaf welke leeftijd kun je hiervan profiteren? Ik zet 20 aantrekkelijke aanbiedingen op het gebied van reizen, slapen, eten & drinken en nog veel meer voor je op een rijtje.

Reizen

 • 1. Korting op bus, tram en metro: Als je een persoonlijke ov-chipkaart hebt krijg je vanaf 65 jaar altijd 34% op de bus, tram en metro. Deze korting wordt automatisch verrekend als je tijdens je reis in- en uitcheckt.
 • 2. Korting op de treinreis: Voor korting op de trein is er een Dal Voordeel abonnement. Met dit abonnement krijg je 40% korting als je tijdens de daluren en in het weekend met de trein reist. Je betaalt voor het Dal Voordeel abonnement iets meer dan € 50,– per jaar. Maar als je bij aanschaf meldt dat je 60+ bent, kun je voor een kleine meerprijs 7 keuzedagen aanvragen. Op deze dagen kun je de hele dag gratis met de trein.

Als je 60+ bent en vaak buiten de spits met de trein reist dan is het Dag Voordeel abonnement heel aantrekkelijk. Zeker als je 7 keuzedagen erbij neemt. Vandaar dat ik dit abonnement binnenkort eens “onder de loep” ga nemen.

Slapen

 • 3. Center Parcs  geeft een seniorenkorting van 15 procent aan  vroegboekers. Maar als 55-plusser krijg je bij diverse vakantiepark aanbieders ook nog eens extra korting. Boek je bij Center Parcs je vakantie met een 55+er erbij? (Dus als je je ouders meeneemt op familieweekend) dan ontvang je 20% extra korting!
 • 4. Bij Roompot Vakanties kun je altijd profiteren van speciale kortingen en de aanbiedingen zijn uiteraard ook geldig voor senioren!
 • 5. Vakantiepark Beekse Bergen geeft maar liefst 20% 55+ korting!
 • 6. Ook Sunparks hanteert seniorenkorting. Ben je 55 jaar of ouder? Reis je buiten de schoolvakanties dan ontvang 25% korting!
 • 7. Hotelovernachting. Slaap je liever in een hotel? Als je 55 jaar of ouder bent, is het slim om te informeren of er een leeftijdkorting bestaat voordat je een hotel boekt. Het zal je nog verbazen hoeveel hotels en reisaanbieders werken met leuke aanbiedingen voor senioren.  Bron: Seniorenreizen
 • 8. Bij Neckermann kun je profiteren van verschillende leeftijdskortingen. De leeftijdskorting wordt automatisch toegepast op je boeking, zodra je je geboortedatum hebt ingevuld.
 • 9. Best Western: De internationale website van Best Western spreekt over een ‘senior hotel discount’. Boekers vanaf 55 jaar hebben recht op een korting van minimaal 10% en kunnen gebruik maken van kleine extra’s.

Eten & drinken

 • 10. Seniorenmenu. Veel restaurants serveren speciale seniorenmenu’s. Deze zijn wat kleiner dan normaal en daardoor ook goedkoper. Schroom dus niet om hiernaar te vragen als je uit-eten gaat.

En nog veel meer

 • 11. Bioscoop: Als 65-plusser krijg je vaak korting op een regulier bioscoopkaartje.
 • 12. Pathé 50PLUS bios: In Pathé wordt elke week op dinsdagmiddag een prachtige film vertoond, waarbij het aanbod elke twee weken wisselt. Voor de Pathé 50PLUS betaal je (meestal) € 8,-. En voor die prijs krijg je er ook nog een kopje koffie of thee en iets lekkers bij.

De 50PLUS BIOS! is trouwens niet alleen voor senioren. Alle leeftijden zijn welkom tijdens deze speciale 50-plusvoorstellingen.

seniorenkorting bioscoop

 • 13. Museumbezoek: Niet alle musea geven korting aan senioren. Een aantal bekende musea zoals Museum de Fundatie in Zwolle, het Rijksmuseum in Amsterdam en het Groninger museum  rekenen geen gereduceerd tarief voor senioren. Bij De Kruidhof in Buitenpost krijg je vanaf je 65ste verjaardag wel  1,25 korting.
 • 14. Veteranenpas:  heb je een een Veteranenpas? Verschillende bedrijven, winkels, horecaondernemingen en fabrikanten bieden aan veteranen en hun relaties kortingen op producten of diensten aan. Hier is soms ook museumbezoek bij.

Toch voordelig naar het museum? Check dan het artikel 14 tips voor een voordelig museumbezoek

 • 15. Dierentuinen:  Sommige dierentuinen, waaronder Wildlands in Emmen  hanteren korting voor de 65-plusser.
 • 16. Attractieparken: De Efteling, Movie Park Germany, Walibi geven vanaf 60 jaar een paar euro korting op een toegangskaartje.

Nog geen 60+ maar wel met korting naar een attractiepark? Via de ANWB krijg je korting op verschillende uitjes.

 • 17. Ook reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen hanteren een senioren korting, vaak voor personen vanaf 60 of 65 jaar. Deze kortingen kunnen oplopen tot wel 20%!
 • 18. Als lid van een ouderenbond, zoals de ANBO en de KBO-PCOB, krijg je korting op verschillende zaken. Van benzine tot verschillende uitstapjes. Alle ouderenbonden bieden bovendien goedkope rijbewijskeuringen, collectieve ziektekostenverzekeringen en energieleveranciers en korting bij sportverenigingen.
 • 19. Bibiotheken: Ook bij bibliotheken wordt vaak een 65 plus korting gehanteerd. Daarnaast krijg je vaak korting op lezingen, workshops, cursussen en meer.
 • 20. Theaters: Sommige theaters hebben speciale voorstellingen op  zondagmiddag. Deze tickets zijn dan vaak goedkoper, na afloop is er vaak een hapje en een drankje en er zijn soms vrijwilligers die je waar nodig, kunnen helpen.

Ouder worden heeft ook (financiele) voordelen

Je ziet het! Ouder worden heeft ook (financiële) voordelen. Maar ook als je jonger bent kun je gebruikmaken van allerlei kortingen. Hou daarom mijn website in de gaten! Voor Mam is de hort op probeer ik altijd uit te zoeken of iets goedkoper kan. Want de “gewone” prijs betalen kan altijd nog.

Zijn er trouwens seniorenkortingen die ik over het hoofd heb gezien? Laat het dan gerust even weten!

Related Posts