een hotelontbijt in corona tijd

Een hotelontbijt in corona tijd. Wat is er anders aan?

Als ik een hotelkamer boek dan is dat meestal mét ontbijt. Ik ben namelijk gek op een ontbijtbuffet met allerlei heerlijkheden waaruit je kunt kiezen. Vaak kom ik ogen tekort om te zien uit wat voor lekkers ik kan kiezen. Dus loop ik meestal meerdere keren langs het ontbijtbuffet om wat op te scheppen. Maar nu is het corona tijd en is het hotelontbijt een van de dingen die vanwege de 1,5 maatregel flink is aangepast.

Hotelontbijt ‘nieuwe stijl’

Stonden voorheen de verse broodjes, vleeswaren en kazen op lange tafels uitgestald: het ontbijtbuffet ‘nieuwe stijl’ is een tikkeltje anders. Althans in hotel Babylon in Den Haag waar ik samen met mijn dochter 2 nachten sliep.

In plaats van dat je spontaan besluit op welk tijdstip je wilt ontbijten, moet je nu van tevoren aangeven hoe laat je aan tafel wilt gaan. Want in corona tijd wordt er in shifts gegeten.

Op het afgesproken tijdstip worden we naar een tafeltje begeleid, wordt de tafel en alles wat erop staat met een doekje afgenomen en krijgen we een etagère met broodjes, crackers, zoet en hartig beleg. Wil je een eitje erbij? Dan kun je kiezen uit scramled eggs, een gekookt of gebakken ei, dat aan tafel wordt gebracht. Zelf hoeven we alleen de koffie in te schenken en ook voor versgeperste sappen, melk en yoghurt ‘mogen’ we van tafel.

hotelontbijt

Ontbijt in buffetvorm

In hotel Woudschoten in Zeist, waar ik het weekend erna overnachtte, moest je ook in shifts ontbijten. Ook dan meldde je je bij een soort inchecktafel, maar mocht je wel zelf kiezen welk tafeltje je nam. De tafels die beschikbaar waren stonden ruim 1,5 meter uit elkaar en waren te herkennen aan bestek en placemats. 

Het ontbijt echter, was wel in buffetvorm, maar wel een corona proof. Zo waren de bordjes met vleeswaren en kaas en de bakjes met fruit afgedekt met plastic folie. En werden de broodjes door medewerkers van het hotel uitgeserveerd.  Zo stond er een medewerker eieren te bakken, een ander broodjes uit te serveren en bij weer een ander kon je koffie, melk, yoghurt en de sappen halen. 

Voor- en nadelen van het hotelontbijt ‘nieuwe stijl’

Aan het hotelontbijt ‘nieuwe stijl’ zitten natuurlijk voor- maar ook nadelen. Voordeel van het ontbijt dat aan tafel wordt gebracht, is:

 • Dat je niet meer of niet meer zo vaak van tafel hoeft om je bordje te vullen.
 • Je hoeft niet te wachten tot je voorgangers klaar zijn.
 • Je hoeft je niet te ergeren aan mensen die hun borden zo vol scheppen dat er niets voor een ander overblijft.
 • Er wordt minder eten weggegooid.

Nadeel is van het hotelontbijt ‘nieuwe stijl’ is:

 • Dat je van te voren moet aangeven hoe laat je wilt ontbijten.
 • Sommige shifts vol zitten, waardoor je later kan ontbijten dan je eigenlijk zou willen.
 • Sommige hotels met een tijdslot werken, waardoor je binnen een bepaalde tijd klaar moet zijn.
 • Je niet even kunt kijken wat er op het buffet staat.
 • Je niet meerdere keren wat kunt halen.
 • Het hotelontbijt toch een beetje een ‘gewoon’ ontbijt wordt. 

Het hotelontbijt in de toekomst

Werd in mijn eerste hotel het ontbijt aan tafel geserveerd; in het tweede koos men voor een ontbijt in buffetvorm. Maar zal dat zo blijven?

Want gasten die kort achter elkaar croissants, yoghurt en vers fruit opscheppen en zelf een plakje kaas prikken, of een snee vers brood afsnijden is volledig in strijd met ‘het nieuwe normaal’, lees ik in een artikel van Misset Horeca.

Vandaar dat verschillende hotels hebben gekozen voor een andere vorm van ontbijt serveren. En gaan er verschillende opties de ronde, zoals:  

 1. Het huidige buffet in tact laten, maar dan geproportioneerd zoals ik zag in Woudschoten in Zeist. Gasten lopen dan langs het buffet, krijgen hun gerechten aangeboden en hoeven gasten niets zelf te snijden of prikken.
 2. A-la-carte-ontbijtconcepten, zoals ze een beetje in Babylon doen. Ze vragen wat je wilt hebben, bijvoorbeeld hoe je eitje moet worden bereid.
 3. Roomservice: ze brengen het ontbijt op je kamer.
 4. Er wordt zelfs gedacht aan vliegtuigmaaltijden die worden voorverpakt en worden uitgeserveerd aan tafel.  Met als voordeel dat de voedselveiligheid gegarandeerd is.

Welke vorm heeft jouw voorkeur?

Hoe het hotelontbijt in de toekomst eruit gaat zien is nu nog niet duidelijk. Maar ik verwacht wel dat het ontbijt vaker aan tafel zal worden gebracht. En als hotels wel kiezen voor de buffetvorm dan zul je niet meer zelf je bordje mogen vullen. Maar zul je moeten vragen of je een bakje yoghurt mag, of nog een plakje zalm. Wat volgens mij ook goed is om de voedselverspilling tegen te gaan.

Want zeg nou zelf: Bij een ontbijtbuffet zijn je ogen vaak groter dan je maag (waardoor je meer op je bord neemt dan je op kunt). En blijven er etenswaren op je bord liggen die later worden weggegooid. Wat dat betreft is het hotelontbijt ‘nieuwe stijl’ zo gek nog niet.

Wat vind jij van het hotelontbijt ‘nieuwe stijl’? En welke vorm heeft jouw voorkeur?

 

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.