kerstreclames

Kerstreclames van supermarkten. Welke is de leukste?

Je kunt er niet omheen in december: kerstreclames van supermarkten. Gelijk na Sinterklaas verschijnen ze op TV. En iedere supermarkt heeft een thema: we houden het klein met de kerstdagen, dus alleen met het gezin plus oma. De ander zet in op boodschappen laten bezorgen en weer een andere supermarkt laat zien dat je ook met verschillende culturen kerst kunt vieren.  Kortom, in kerstreclames draait het niet om een product of een aanbieding, maar om het verhaal.

Kerstreclames van supermarkten

Bij kerst horen natuurlijk de kerstreclames van grote bedrijven. Vroeger waren dat de prachtige reclames van Coca Cola waar de kerstman op een felverlichte truck door de straten rijdt. Tegenwoordig pakken (bijna) alle supermarkten uit met een kerstcommercial en daarbij draait het niet om het product of een aanbieding. Bij kerstcommercials gaat het om de beleving, er wordt een verhaal verteld. Kerstreclames brengen daardoor een ander gevoel over dan de doorsnee reclames waarbij je óf gaat zappen of naar de WC gaat. Rode draad in alle kerstreclames van supermarkten, is dat de kerstdagen anders zijn dan andere jaren. Maar welke kerstreclame is nu de leukste?

Albert Heijn: Tommy

Sinds het verdwijnen van Harry Piekema, die grappige supermarktmanager van AH vind ik de reclames van de Appie lang niet zo leuk  meer. Dit is mijn persoonlijke mening, maar ik vind Ilse de ‘nieuwe’ supermarktmanager en haar gezinnetje een beetje tuttig. In de AH commercial rond sinterklaas haalde zij (naar mijn mening) veel te veel chocolade kruidnoten in huis om spelletjes mee te doen. In de kerstcommercial is ze druk bezig met voorbereidingen voor de kerstinvasie in haar supermarkt en is dan ook blij verrast als zoontje Tommy tijdens het kerstdiner haar lievelingsdeuntje op de keyboard speelt. Het nummer ‘What Christmas means to me’ van John Legend blijft trouwens wel erg in je hoofd zitten.

Jumbo: op sleeptouw

En dan de kerstcommercial van de Jumbo. Die is toch echt mijn favoriet. Ben je bijna thuis, beetje mijmeren in de auto, radio aan op Sky radio (kerstmuziek) en dan belt je vrouw met een lijst vergeten boodschappen. Of je nog even kattenvoer wil halen, een ijstaart bij je schoonmoeder wil brengen, en ook nog iets bij je vader. En o ja, vergeet vooral de pijnboompitten niet.

Vader (Frank Lammers) in kwestie duikt de Jumbo in, brengt de boodschappen langs bij schoonmama, zet de boodschappen voor vader in de lift (ik hou niet van kerst) en als hij, na zijn laatste goede daad in zijn auto wil stappen, start (je raadt het al) de auto niet. Gelukkig is daar de Jumbo-bezorgdienst die niet alleen zorgt dat je boodschappen thuis worden bezorgd, maar die ook zijn bekendste klant wel even ‘thuis wil bezorgen’.

Ook vóór de corona maatregelen had ik al een hekel aan boodschappen doen. In deze oude blogpost zet ik 20 boodschappen ergernissen op een rijtje.

Lidl: magische poeder

Sinds enige tijd is Thomas Acda hét gezicht van Lidl. Hij doet iets in de bouw, woont boven de Lidl supermarkt en is van alle markten thuis. Hij klust en klust ook bij als Sinterklaas. Maar ook de rol van (hulp) kerstman is hem op het lijf geschreven. Zijn grootste cadeau voor deze kerstdagen is weer met zijn moeder te mogen knuffelen. Maar dat mag nu eenmaal niet. Door een soort magisch stofje te gebruiken kan hij zijn moeder toch in armen sluiten. Een tranentrekker die hopelijk niet door veel mensen wordt opgevolgd. Want het corona virus doolt nog steeds rond en het magische poeder is zelfs niet bij de Lidl verkrijgbaar.

Plus: de buschauffeur

Dat er ook mensen op kerst of tijdens de kerstdagen moeten werken wordt nog eens extra duidelijk in de kerstreclame van Plus. Waarin een alleraardigste buschauffeur niet alleen de passagiers naar hun bestemming brengt, hij wijst hen ook op het dragen van een mondkapje. Maar hij informeert ook naar het wel en wee van de mensen die hij vervoert. Kortom het is een buschauffeur waarvan er niet zo veel zijn in ons land. Als hij na zijn laatste rit zijn bus parkeert in de remise, ziet hij dat iemand zijn portemonnee is verloren. En aangezien iedereen elkaar kent (in de bus) is het een kleine moeite om de beurs even naar de rechtmatige eigenaar te brengen. En als dank aan te schuiven aan de kerstdis, want samen zijn, ook als je ‘niet van hier bent’ is toch het belangrijkste tijdens de kerstdagen.

Welke kerstreclame vind ik de leukste?

Welke kerstreclame vind ik de leukste? In dat geval wint Jumbo. Ik vind het een leuke familie, heb bewondering voor de vader des huizes die stoïcijns de kerstboodschappen doet, wat ik hem echt niet na doe! Hij blijft cool bij pech onderweg en dat er dan een Jumbobezorger hem een lift naar huis geeft (wat mijn zoon zou kunnen zijn) is de piek op de kerstboom. Maar, ook de commercial van Plus vind ik mooi.

Welke kerstreclame vind jij de leukste?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.