Variatie op stamppot boerenkool: de hartige boerenkooltaart

Hartige boerenkooltaart

Ik ben gek op stamppot boerenkool. Als het aan mij ligt, eet ik het iedere week wel een keer. Maar ja, in stamppot zitten nogal wat calorieën. Dus het is net als met alcohol: geniet, maar dan met mate. En dat geldt ook voor stamppot boerenkool. Gelukkig kun je met boerenkool ook variëren. Zoals met dit recept van hartige boerenkooltaart.

Moestuin vol boerenkool

Ik weet niet of jullie het hebben meegekregen. Maar sinds dit voorjaar heb ik een volkstuin met verschillende groentebedden en een weelderige pluktuin. Althans, die had ik deze zomer. In de winter staat er naast een paar knolselderij planten voor de erwtensoep, alleen boerenkool. Want dat is een groente die je in de winter prima kunt verbouwen.

Eigen huis en tuin, lekker leven

Veel boerenkool dus in mijn tuin. Want deze winterse groente komt niet alleen in stamppotten goed tot zijn recht. Ook in smoothies, salades en in hartige taarten kun je boerenkool verwerken. Alleen is de vraag hoe? Vandaar dat ik blij verrast was toen ik in de uitzending van Eigen huis en tuin, lekker leven, wat dagelijks op RTL 4 wordt uitgezonden, een hartige taart met boerenkool voorbij zag komen. En die zag er zo lekker uit dat ik die vorige week heb gemaakt.

Hartige boerenkooltaart

Deze hartige boerenkooltaart of -quiche is winters, ziet er goed uit en is heel simpel te maken. Het recept vind je op de website van Eigen, huis & tuin, lekker leven, maar in deze blogpost neem ik je mee in het recept en kun je ook lezen waar ik tijdens het maken tegenaan liep.

De benodigdheden

 • 400 gr zoete aardappels ( 1 flinke zoete aardappel heeft ongeveer dit gewicht)
 • 2 rode uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 rode chilipeper
 • neutrale olie
 • 250 gr gerookte spekblokjes
 • ½ theelepel gemalen komijn
 • zout en peper
 • 1 pakje hartige taartdeeg (Koopmans)
 • 3 eieren
 • 150 ml slagroom
 • 350 gr boerenkool
 • 150 gr oude kaas
 • 3-4 eetlepels paneermeel
 • 1 springvorm met een diameter van 24 cm

Aan de slag

Voordat je aan de slag gaat met de ingrediënten verwarm je de oven voor op 200 graden. Zet daarna een pan of wok op het vuur en bak daarin rustig de spekjes aan. Je hoeft geen olie in de pan te doen, omdat het spek al vet genoeg is. Snijd de boerenkool vervolgens in kleine stukjes en schil de zoete aardappel die je in kleine blokjes snijdt. Bak na een paar minuten, de zoete aardappelen mee met het spek. Snipper de 2 rode uien en pers de teentje knoflook uit en fruit deze mee met het spek-aardappelmengsel.

Gebruik je boerenkool uit de moestuin? Zorg dan dat de kool schoon is en dat je die van te voren al gesneden hebt.

Snij de chilipeper in kleine stukjes en voeg deze toe aan de pan met spek en aardappel. Voeg daarna een halve theelepel komijn toe en bak alles goed door. Haal de plakjes hartige taart uit de vriezer en laat de plakjes op een schone theedoek in ongeveer 10 minuten ontdooien.

De hartige taart

Nu je de ingrediënten hebt voorbereid kun je de springvorm invetten. Dit kan met gesmolten boter, maar ook door de vorm met een kwastje met (bak)boter in te smeren. Scheelt je weer wat werk. Bekleed de bakvorm vervolgens volledig met kant en klaar hartig bladerdeeg. Hartige taartdeeg is trouwens wat anders dan bladerdeeg. Maar je vindt het deeg wel in dezelfde koeling.

In het recept staat dat je een pakje hartige taartdeeg nodig hebt. Zelf had ik aan 7 plakjes genoeg.

Druk de naden van het deeg goed aan en strooi vervolgens wat paneermeel over de bodem. Vooral de tip om paneermeel over het deeg te strooien vind ik een hele goeie. Paneermeel zorgt er namelijk voor dat het vocht uit je boerenkool, niet in het deeg gaat zitten. Hierdoor blijft je taart lekker krokant.

Nu is het tijd om een laagje boerenkool op het paneermeel te leggen. Is de hele deegbodem bedekt? Druk deze dan licht aan. Bedek de laag boerenkool met het aardappel-spekmengsel en daarna weer met een laag boerenkool. Druk ook deze laag licht aan.

De kaassaus

Voor de kaassaus kun je kant en klare geraspte oude kaas gebruiken. Maar je kunt ook je oude restjes kaas opmaken. Rasp 150 gram kaas, doe dit in een kom en roer er drie eieren doorheen. Voeg geleidelijk de slagroom toe en kluts alles net zo lang door elkaar, tot er een gladde saus ontstaat. Voeg wat versgemalen peper toe. Je kunt wat zout toevoegen maat dat is niet echt nodig omdat de spekjes al vrij zout van zichzelf zijn.

Zelf had ik nog een stukje Pecorino kaas liggen die ik heb gebruikt. Hoewel de snaak prima was, verbrandt deze kaas wel sneller dan andere kazen.

Giet als laatste het kaasmengsel over de boerenkool en rasp er nog wat kaas over. Bak de boerenkooltaart in 25-30 minuten gaar in de oven. Als ik de boerenkooltaart na een half uurtje uit de oven haal ziet hij er mooi goudbruin uit. Laat de taart voordat je die aansnijdt ongeveer 10 minuten afkoelen. Dan wordt hij wat steviger en gaat het aansnijden makkelijker.

Wat vind ik van deze hartige boerenkooltaart?

Ik vind deze hartige boerenkooltaart heerlijk. De combinatie van zoete aardappel, chilipeper, knoflook, komijn én boerenkool is verrassend. Toch heb ik wel een paar aanpassingen op het recept van Eigen huis en tuin, lekker leven.

 • In dat recept staat dat je 1 chilipeper nodig hebt. Zelf vind ik een hele peper te veel. De boerenkooltaart wordt hierdoor wel heel pittig. Neem dus een halve chilipeper.
 • Verder was de pecorino kaas die ik gebruikte geen goede keuze. Omdat de kaas op mijn taart dreigde te verbranden heb ik op het laatst de taart afgedekt met aluminiumfolie.

Maar deze hartige boerenkooltaart is een prima alternatief voor boerenkoolstamppot die ik zeker vaker ga maken.

Heb jij weleens een hartige taart met boerenkool gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.