wandelroutes in het Westerveld

Ontdek het Westerveld in 5 wandelingen

Voor het Recreatieschap Drenthe doorkruiste ik de oostkant van het Westerveld en kwam ik op wandelroutes die ik anders nooit had ontdekt. Ik wandelde door oeroude bossen, over zandverstuivingen en heidevelden. Maar ik ontdekte ook kleine paadjes met een verhaal. In deze post zet ik de leukste wandelingen in (het oostelijke deel van) het Westerveld op een rijtje.

5 leuke wandelingen in het Westerveld

In de gemeente Westerveld in Drenthe, vind je naast het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, het Holtingerveld. In dit natuurgebied aan de oostkant van de Gemeente ligt een zogenaamd oerlandschap ontstaan door ijs en oorlog. Zoals het Brandeveen: een prachtig ven ontstaan door de turfwinning. Ook ontdekte ik wandel beleefpad Het Turfvaartje en de route door het Uffelter binnenveld. Allemaal prachtige wandelroutes die je zeker een keer gewandeld moet hebben.

1. Het turfwinningsgebied het Brandeveen

In de omgeving van Uffelte ligt het Brandeveen. Een prachtig ven, ontstaan door de turfwinning. In dit voormalige turfwinningsgebied zijn diverse wandelingen uitgezet. Zo kun je een Knapzakroute van 17 kilometer lopen. Vind je die te lang, dan kun je ook met behulp van wandelknooppunten een kortere route samenstellen. Het maakt dus helemaal niet uit welke afstand je loopt, een wandeling door het Brandeveen is prachtig en is niet voor niets uitgeroepen tot de mooiste wandelroute van Nederland. Praktische informatie over deze route lees je in deze blogpost.

2. De omgeving van de Havelterberg

In de omgeving van de Havelterberg keer je ook terug in de tijd. Er zijn een aantal fraaie hunebedden te vinden, maar je vindt hier ook nog sporen uit de tweede Wereldoorlog. En met een beetje geluk kom je een herder met een kudde schapen tegen. Naast een aantal kant-en-klare wandelingen, kun je hier ook een eigen route uitstippelen. De route die ik liep was net 5 kilometer, waar je na 100 meter al een prachtig hunebed tegenkomt. Ook kom je langs bomkraters, grafheuvels en een hangar uit de tweede Wereldoorlog. Praktische informatie over de routes in deze omgeving lees je in deze blogpost.

3. Rondje Holtingerveld

Als je op de A32 rijdt (Zwolle richting Heerenveen) dan zie ter hoogte van de afslag Steenwijk-Zuid een verwijzing naar Toegangspoort Holtingerveld. Als de bordjes Toegangspoort Holtingerveld volgt beland je uiteindelijk bij het Informatiecentrum Poort Holtingerveld Van Helomaweg in Havelte, waar verschillende paaltjesroutes zijn uitgezet.

Naast deze paaltjesroutes kun je ook d.m.v. wandelknooppunten je eigen route uitzetten. Zo liep ik het Rondje Holtingerveld, een wandelroute van 7 kilometer. Je wandelt langs een hunebed, grafheuvels, zandverstuivingen en over uitgestrekte heidevelden. Maar je ziet ook plekken die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog, zoals een oude spoorlijn.

Ben je op zoek naar een paar fijne wandelschoenen? Kijk dan eens op de website van Vrijbuiter. Of lees mijn review over mijn nieuwe wandelschoenen van Decathlon.

4. In en rond Uffelte

De omgeving van Uffelte is een prima uitvalbasis om de andere kant van Drenthe te verkennen. In de dorpskern zie je authentieke Drentse boerderijen, de Amalia boomgaard en het beeld van de brugwachter. Meer informatie over deze route lees je in deze blogpost.

Buiten de bebouwde kom het Uffelter binnenveld: een gevarieerd natuurgebied met bos en heidevelden. Hier is een wandeling uitgezet van ongeveer 8 km. Deze route wordt aangegeven door groene bordjes met daarop een korenschoof. De start is bij de Uffelter Brink aan de Dorpsstraat en gaat vervolgens via de Zuidstraat naar de Ruiterweg. Vanaf daar kom je gelijk in het Uffelter Binnenveld. Klik hier voor meer informatie.

5. Volg het turfvaartje

‘Volg het turfvaartje’, is een wandel beleefpad dat door de drooggevallen waterloop het Turfvaartje loopt. In 2009 heeft men de loop van het vaartje hersteld en er een wandel beleefpad van gemaakt. Dat als een smal lijntje door het veengebied loopt en door middel van paaltjes wordt aangegeven. Vanaf de parkeerplaats aan de Weg achter de es in Uffelte starten enkele uitgezette wandelingen, zoals het Wandelbeleefpad Volg het turfvaartje.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.