Gratis PCR test voor vakantiegangers. Hoe werkt dat?

Als je in de zomervakantie naar het buitenland vakantie op wilt en je bent nog niet volledig gevaccineerd, dan kun je je gratis op het corona virus laten testen. Vanaf 1 juli kunnen vakantiegangers namelijk gebruikmaken van een gratis test. Hoe deze gratis PCR test voor vakantiegangers werkt, lees je in deze blog.

We mogen weer op vakantie naar het buitenland

Man en dochter gaan komende week een weekje kamperen in Frankrijk. Mijn man is al maanden volledig gevaccineerd, dus die kan volstaan met de vaccinatiekaart die hij kreeg na zijn 2e prik. Of hij kan zijn vaccinatie gegevens laten zien via CoronaCheck-app. Onze dochter echter heeft haar eerste prik pas een week geleden gehad, dus is nog niet volledig beschermd. Daarom moet zij, voordat ze de grens oversteekt een extra PCR test laten doen.

Tot 1 juli moest je een PCR test zelf betalen. Vanaf 30 juni kun je via de site testenvoorjereis.nl een afspraak maken voor een gratis test. Dit kan al twee weken vóór vertrek.

Reisadviezen vaak niet actueel

Op het moment dat ik dit stukje schrijf zijn nog niet alle Europese landen geel. Daarnaast zijn veel reisadviezen vaak niet actueel, lees ik op de website van de NOS. Dus als je vervelende verrassingen wilt voorkomen dan is het handig om vóór vertrek het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken te checken. Hier vind je alle risico’s en andere belangrijke informatie over jouw vakantieland. En ook of je een negatieve PCR test moet kunnen overhandigen.

Hoe maak je een afspraak voor een gratis PCR test?

Voor vakantiegangers zijn er twee testen mogelijk: een PCR-test of een antigeen-test. Welke je nodig hebt, hangt af van je bestemming en het vervoermiddel waarmee je reist. Voor de vakantie in Frankrijk moet je de uitslag van de PCR of NAAT-test laten zien. Hiervoor kun je bij verschillende testaanbieders terecht, waaronder de GGD.

Je kunt bij de GGD alleen terecht wanneer je een DigiD hebt. Je maakt de afspraak via de site testenvoorjereis.nl of door te bellen naar 0800-5005. Dit kan 7 dagen per week van 8.00 – 20.00 uur.

Laat je je testen bij de GGD dan krijg je uitslag van een NAAT(PCR)-test binnen 26 uur. Het kan tot maximaal 4 uur duren voordat de testuitslag op te halen is in de CoronaCheck-app of op CoronaCheck.nl, die getoond kan worden aan de grens en op luchthavens. Heb je deze app niet. Dan kun je de uitslag van de test ook op papier laten zien.

Wie controleert jouw negatieve PCR test?

Is de uitslag van de PCR-test negatief, dan kun je dus op reis naar landen die op dat moment geel zijn. Ga je met het vliegtuig dan zul je op het vliegveld gecontroleerd worden. Ga je met de auto dan bestaat de kans dat je bij de grens wordt gecontroleerd of dat er in je hotel, vakantiepark of in het restaurant om een recente corona test of vaccinatiebewijs worden gevraagd. 

Voor zover de laatste informatie over de gratis PCR-test. Mocht de informatie veranderen dan zal ik dit zo snel mogelijk aanpassen. Mam is de hort op kan echter niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuiste informatie of wijzigingen in de berichtgeving.

Laat jij je testen voordat je op vakantie gaat?

Related Posts

10 thoughts on “Gratis PCR test voor vakantiegangers. Hoe werkt dat?

  1. Handige tips
    Na volgende week heb ik beide prikken gehad
    We blijven deels in Nederland dit jaar en hopelijk in september naar Duitsland

  2. niet als ik beide vaccinaties heb gehad (denk ik) en ik heb nog hoop dat ik in september naar Amerika kan en dan ben ik al gevaccineerd.

  3. Ja ik moet me ook laten testen want ik vertrek 1 dag na mijn 2e prik dus dan moet je, voor bestemming Frankrijk in ieder geval, alsnog een test doen (pas bij de 2e prik + 14 dagen hoeft dat niet meer voor Frankrijk maar het wisselt erg tussen de landen in nog).

  4. Wat een handige reistips. Ik denk niet dat iedereen weet hoe het werkt. Het verandert ook regelmatig.

    1. Dat verandert zeker regelmatig en ook is de website om een afspraak te maken nog niet in de lucht. En is het telefoonnummer overbelast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.