Overal is een markt voor in Fryslân

Overal is een markt voor in Fryslân

Of het nou vintage, kleding, antiek of de wekelijkse warenmarkt is? Overal is een markt voor in Fryslân. Niet alleen de Friezen zijn er gek op. Ook buiten de provincie heeft men de Friese markten ontdekt. Zeker de rommelmarkten. Want het schijnt dat de “meuk” die in het Noorden wordt aangeboden, veel voordeliger is dan elders in het land. Maar er zijn meer leuke markten in Fryslân. Reden genoeg om die even op een rijtje te zetten.

Overal is een markt voor in Fryslân

Als je van sneupen houdt, dan kun je je hart ophalen in Fryslân. In verschillende plaatsen worden kleedjes- en kofferbakmarkten georganiseerd waar je tweedehands spullen kunt kopen, maar ook kunt verkopen. Daarnaast staan er deze zomer weer verschillende braderieën op het programma en worden overal in de provincie garagesales gehouden. Want overal is een markt voor in Fryslân.

Op een kleedje je tweehands spullen verkopen
Op de rommelmarkt je tweehands spullen verkopen

De leukste rommel- en brocantemarkten in de zomer

Sneupen betekent lekker struinen over vlooienmarkten of in de kringloop, waar je zonder specifiek doel een beetje rondkijkt. Oftewel ‘kijken kijken, niet kopen.’ Hoewel dát bijna nooit opgaat als je over een rommelmarkt loopt. Dan kom je altijd wel met iets thuis.

Sneupen is trouwens een zogenaamd frisisme. Dat betekent dat een woord is overgenomen uit het Fries, maar niet als Algemeen Beschaafd Nederlands wordt erkend. Het is dus geen officieel werkwoord.

Maar waar vind je deze zomer de leukste rommel- en brocantemarkten? Ik zet de leukste markten in de provincie Fryslân op een rijtje (Bron Meuk is leuk)

  • Winkeltjesroute de Wouden en omstreken. Iedere eerste zaterdag van de maand kun je in Damwoude met een speciale routekaart de deelnemende winkels bezoeken. Bij iedere winkel krijg een stempel en op het laatst bezochte adres krijg je een attentie.
  • In de maand juli is Hemelum the place to be. In een weiland achter een prachtige oude boerderij wordt ieder jaar de FLINKE FLEA MARKET gehouden. Waar je voor een paar euro entree de hele dag kunt rondstruinen. Ook kun je vanuit de kofferbak van je auto, zelf spullen verkopen.
  • Op het Wilhelminaplein in de Friese hoofdstad wordt iedere donderdag een antiek- en curiosamarkt gehouden. Ook hier kun je niet alleen oude spullen kopen. Je kunt ook zelf op de markt staan. Meer info vind je op Antiek- en curiosamarkt Leeuwarden.
  • Van de Vlooienmarkt in Bakkeveen is helaas nog niet bekend of deze dit jaar weer wordt gehouden. Het is in ieder geval wel een rommelmarkt die je moet onthouden. Het is namelijk de bekendste en tevens grootste rommelmarkt van het Noorden.

Wil je wat langer in Friesland blijven? Op RCN de Potten in Offingawier (in de buurt van Sneek) kun je kamperen, maar ook een vakantiehuisje huren. Voor iedereen is wel een passend verblijf.

De wekelijkse warenmarkt

Als ik zeg dat op de markt je gulden een daalder waard is, zullen mensen mij vreemd aankijken. Want een gulden hebben we al jaren niet meer. En een daalder? Wat is dat voor betaalmiddel? Maar dat de groente, het fruit en de bloemen op de markt vaak voordeliger zijn dan in de supermarkt heeft niets met die muntsoort te maken. Dus als het even kan doe ik veel van mijn boodschappen op de markt.

Groente, fruit en bloemen zijn op de markt vaak voordeliger
Groente, fruit en bloemen zijn op de markt vaak voordeliger dan in de supermarkt

In Fryslân kun je op (bijna) iedere dag van de week wel ergens een warenmarkt vinden. Hieronder vind je een selectie, maar alle Friese dagmarkten vind je op Friesland Holland

  • Maandag: Leeuwarden (Waagplein)
  • Dinsdag: Sneek
  • Woensdag: Dokkum, Franeker, Harlingen
  • Donderdag: Bolsward, Lemmer, Workum, Sneek
  • Vrijdag : Leeuwarden, Noordwolde
  • Zaterdag: Leeuwarden, Drachten, Harlingen, Sneek

Natuurmarkt

Van een heel andere orde is de Natuurmarkt in Buitenpost. Die ieder jaar op de eerste woensdag in augustus bij De Kruidhof, de hortus van Fryslân wordt gehouden. Op deze markt tref je ruim 70 standhouders met biologische, streek-, handgemaakte en natuurproducten. De kramen staan verspreid in de straten rondom De Kruidhof, maar ook in de tuin zelf. De natuurmarkt, de tuinen en het naastgelegen IJstijdenmuseum zijn deze woensdag gratis te bezoeken. Reden genoeg om de eerste woensdag van augustus naar Buitenpost te gaan.

Naar welke soort markt ga jij het liefst?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.