zomerse courgettensoep met tuinkruiden

Zomerse courgettesoep met tuinkruiden

Courgettes: ze zijn er nu volop. Je koopt ze voor een prikkie in de supermarkt en de courgetteplanten in mijn moestuin produceren er zoveel dat er niet tegenop te eten is. Maar wat moet je met courgettes? Nou een heleboel. Vandaar dat ik op mijn blog een aantal courgetterecepten ga delen. Om te beginnen deze zomerse courgettesoep met tuinkruiden.

Zomerse courgettesoep met tuinkruiden

Courgettes zijn niet alleen lekker, ze zitten ook vol goede ingrediënten, zoals kalium, goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.12. Kortom, courgettes zijn niet alleen goedkoop, het zijn ook vitamine bommetjes. Dus daar gaan we wat meedoen.

Nu is het geval dat ik een gratis Landleven op de kop tikte. Misschien dat de aanbieding er nog is, anders komt er vast wel weer eentje. Op pagina 3 stuitte ik op een recept van deze zomerse soep van courgettes ( die ik volop in mijn moestuin heb staan) en tuinkruiden. Ook volop voorradig in, je raadt het al, dezelfde moestuin. Naast een paar tenen knoflook, een ui, een bosje lente ui en een bouillonblokje heb je niet veel nodig voor deze lekkere soep.

Wat heb je nodig?

Voor het gemak zet ik alles wat je nodig hebt even op een rijtje:

  • olijfolie
  • 2 courgettes
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • bosje lente ui
  • flinke hand vol zachte tuinkruiden. Zoals basilicum, peterselie, tijm en het blad van de Oost-Indische kers
  • 1,5 liter kippen- of groentebouillon (van een tablet)
  • handje doperwten (vers of diepvries)
  • wat peper en zout

Aan de slag

Maak de ui en de knoflook schoon en snij deze fijn. De knoflook kun je ook met een knoflookpers fijn maken. Doe een flinke scheut olijfolie in een (soep)pan en bak de ui en knoflook zachtjes aan. Maak de lente-uitjes en de courgettes schoon en snij ze in grove stukken. Doe deze in de pan en bak het met de andere ingrediënten mee. Was de tuinkruiden, verwijder de steeltjes en snij deze grof. Voeg de kruiden toe, samen met de doperwtjes.

Persoonlijk hou ik niet van doperwten. Ik heb ze dan ook weggelaten. En weet dus niet of ze een meerwaarde zijn voor deze soep.

Voeg een kippen- of groentebouillonblokje toe aan 1,5 liter kokend water en giet de bouillon bij de soep in wording. Laat alles op een zacht vuur een kwartiertje pruttelen. Haal vervolgens de pan van het vuur en maal de soep glad met een staafmixer. Proef daarna of je nog wat zout of peper moet toevoegen.

Sinds ik een volkstuin heb bepaalt de opbrengst van mijn tuin vaak het weekmenu. Want die overdaad aan groentes moet je toch ergens in verwerken. Dus speur ik regelmatig op internet naar recepten waarin ik mijn zelf gekweekte courgettes, aubergine, kruiden, vers geplukte sla en de overrijpe tomaten kan verwerken. Zoals in deze Italiaanse naanpizza.

Zo maak je de courgettesoep nog lekkerder

In principe is de courgettesoep nu klaar. Maar je kunt hem nog lekkerder maken met een scheutje room, een paar druppels olijfolie of door een paar lepels garnalen of uitgebakken spekjes toe te voegen. Strooi er als laatste wat verse blaadjes goudsbloem over, voor een fleurig effect.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.