Een weekendje naar Texel? Haal er dan uit wat er in zit en ontdek het leukste van Texel. Ook een week vakantie kun je prima doorbrengen op Texel. Wat moet je zeker doen of bekijken? Bart van Reisfanaten geeft je 5 leuke to do’s op dit prachtige waddeneiland.

1. Uitwaaien op Texel

Dit lijkt misschien een open deur, maar de stranden van Texel zijn zo fantastisch dat ze toch echt een plek krijgen bovenaan de lijst. Uitwaaien op het strand is enorm ontspannend en daarom goed voor zowel geest als lichaam. Texel heeft zo’n 30 kilometer aan zandstranden en er is hierbij voor elk wat wils. Je wilt graag een rustig strand? Vanaf paal 22 tot 27 kom je vrijwel niemand tegen en geniet je van ongerepte natuur. Bij veel strandovergangen vind je paviljoens, zodat je kunt bijkomen onder het genot van een hapje en een drankje.

2. Het juttersmuseum

Het juttersmuseum van Texel is een familiemuseum met genoeg interessants voor zowel jong als oud. Je vindt hier diverse strandvondsten, waarbij sommige schatten ouder zijn dan 75 jaar. Verder maak je kennis met de wereld van strandjutten, visserij en het loods- en reddingswezen. Voor de kinderen is er een speeltuin en het is ook leuk om het museum te verkennen door middel van een speurtocht. Sluit je bezoek af door middel van een lekker menu uit te kiezen in het restaurant.

Wil je ook een paar dagen naar Texel? Ga naar VVV Texel voor het meest uitgebreide aanbod van vakantiehuizen, hotels, B&B’s en campings op Texel.

3. De vuurtoren

Wie kent hem niet, de roodgekleurde vuurtoren van Texel? Je vindt hem op het noordelijkste gedeelte van het eiland in de buurt van paal 33. Deze vuurtoren is de enige in Nederland waarbij je aan drie kanten over de zee uitkijkt. Terwijl je de toren beklimt, kun je ondertussen regelmatig even uitrusten en allerlei presentaties bekijken. Een aanrader voor zowel jong als oud. Het uitzicht is geweldig.

De vuurtoren op Texel

4. Jan Wolkers fietsroute

Ga je naar Texel, probeer dan je fiets mee te nemen. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om fietsen te huren. Misschien wel net zo gemakkelijk. Texel heeft enorm veel fietspaden, maar het is zeker zo leuk om een speciale route te volgen. Kies je voor de Jan Wolkers fietsroute, dan kom je langs allerlei plekken waar deze schrijver een band mee had. De route is circa 28 kilometer lang.

5. Ecomare

Nergens kom je zo dicht bij zeehonden, als bij Ecomare. Zeker voor kinderen is dit een ontzettend leuk uitstapje. Ecomare is een natuurmuseum, een zeehondenopvang, een zeeaquarium en een vogelopvang in een. Je kunt hier urenlang rondlopen zonder je te vervelen. Dagelijks worden er allerlei presentaties en rondleidingen gegeven. Je vindt Ecomare aan de rand van het Texelse duingebied.

Zeehonden kijken bij Ecomare

Zoals je ziet is een bezoek aan Texel zeer afwisselend. Het maakt hierbij niet uit of de zon schijnt of dat het regent, want bij elke weersgesteldheid is er wel iets interessants te bedenken.

Dit gastblog is geschreven door Bart De Sloover van Reisfanaten.

 

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “5 Leuke to do’s op Texel

    1. Texel is zeker leuk Els. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Den Helder dus vanaf daar was je zo aan de overkant. Ik kan je adviseren om er zeker eens een weekendje naartoe te gaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.