Alternatieven voor nu de horeca gesloten is

6 alternatieven voor een hapje en een drankje als de horeca gesloten is

Als je een dagje gaat wandelen is het fijn als je onderweg horeca tegenkomt voor een kop koffie of om te gaan lunchen. Maar als er geen horeca is of als die gesloten is dan zul je wat anders moeten verzinnen. Voor deze blog ben ik op zoek gegaan naar alternatieven voor een hapje en een drankje als de horeca gesloten is. Ik heb er 6 gevonden.

6 alternatieven voor een hapje en een drankje als de horeca gesloten is

Als restaurants en cafés vanwege de coronamaatregelen of door een andere reden gesloten zijn moet je creatief zijn als je buitenhuis wilt lunchen of koffie wilt drinken. Op winterse dagen kun je tijdens een boswandeling een winterpicknick houden. Maar je kunt onderweg ook een koffie to go halen en een broodje kroket of een frietje gaat er ook altijd wel in. In deze post geef ik 6 alternatieven voor een hapje en een drankje als de horeca gesloten is.

Dit artikel schreef ik toen de coronamaatregelen van kracht waren en je echt heel creatief moest zijn om een hapje en drankje te bemachtigen. Maar deze tips zijn natuurlijk ook bruikbaar als er negens horeca te vinden is of als die gesloten is.

1. De snackbar

In het leven vóór corona stond het waarschijnlijk niet op je prioriteitenlijstje: lunchen in de snackbar. Toch kan een broodje kroket of een vers gebakken frietje tijdens een dagje in de buitenlucht heerlijk zijn. En het op een bankje opeten het kan nog steeds!

2. Koffie to go

Horeca ondernemers zijn innovatief. Tegenover veel musea staat tegenwoordig een kar of tentje waar je na afloop van je museumbezoek even een kop koffie kunt scoren. Vaak ook met iets erbij. Nadeel is dat je daarna nog wel op zoek moet naar een zitplaats.

horeca gesloten | coffee tot go

3. Winter picknick

Je zal niet de eerste zijn die tijdens een boswandeling op zoek gaat naar een picknickbank, om je meegebrachte lunch of picknick te verorberen. In de zomer moest je bijna vechten (ik overdrijf) om tijdens je wandeling of fietstocht een vrije zitplaats te bemachtigen. Want ieder bankje was bezet door mensen die zaten te picknicken. In de wintermaanden is dat een stuk minder. Dus wat let je om ook in de winter met wat lekkere broodjes en een thermosfles met warme chocomelk, koffie of soep te gaan picknicken.

Tips voor een geslaagde picknick in de winter

 • Kleed je warm aan. Als het sneeuwt of vriest kun je het beste je ski-kleding aandoen én een thermoshirt is ook geen overbodige luxe.
 • Doe waterdichte schoenen aan. Als je voeten koud zijn is de rest van je lichaam ook vaak koud.
 • Hetzelfde geldt voor je handen. Trek goede handschoenen aan en draag eventueel vingerloze handschoenen tijdens het eten.
 • Neem een goed geïsoleerde picknick-rugzak mee. Ideaal om eten en drinken dat je van tevoren klaargemaakt hebt warm te houden.
 • Ook een thermosfles met warme chocolademelk of soep en een paar bekers moet je niet vergeten.
 • Neem een paar vuilniszakken mee. Vaak is er geen prullenbak in de buurt en je wilt je picknickplaats natuurlijk wel netjes achterlaten.

4. Tijdens het shoppen

Shoppen maakt hongerig. Hoewel ik niet zo’n shopper ben, is gezellig lunchen wel aan mij besteed. In winkelsteden wordt daar handig op ingespeeld door lunches to go aan te bieden. Maar ook hier geldt dat je zelf op zoek moet naar een zitplaats.

In dit artikel geef ik tips voor voordelig restaurantbezoek en zet ik de beste kortingsites op een rijtje.

5. De markt

Op de markt is aan streetfood geen gebrek. Want wie is er niet gek op een bakje kibbeling, zak Vlaamse friet of een versgebakken stroopwafel?

6. Horeca in het tuincentrum en de bouwmarkt

Heb jij je weleens afgevraagd waarom er pal tegenover de uitgang van het tuincentrum en de bouwmarkt een oliebollenkraam staat? Ook daar wordt ingespeeld op de inwendige mens. Als je je aankopen hebt gedaan is het heel lekker om een warme oliebol te nemen. Wat trouwens ook geldt voor IKEA. Vaak neem je daar, voor je huiswaarts gaat een softijsje, een broodje knakworst of een portie Zweedse gehaktballetjes. Dat is nu nog steeds mogelijk. Al moet je je etenswaren wel buiten de winkel opeten.

Er zijn dus alternatieven, als de horeca gesloten is. Aan je hapje en drankje kun je dus wel komen. En die zitplaats? Die vind je ook wel. Het grootste nadeel vind ik dat je nergens naar de WC kunt. Daar wordt namelijk niet erg op ingespeeld. Of het wordt juist uitgebuit. Bij Mac Donalds ben je namelijk verplicht een consumptie te nemen en bij de HEMA in Zwolle betaal je 1 euro om te kunnen plassen. Gelukkig is er in het bos altijd wel een boom te vinden.

Heb jij nog tips voor onderweg als de horeca gesloten is?

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “6 alternatieven voor een hapje en een drankje als de horeca gesloten is

 1. Ik deed dit al voor corona. Dwz ik zit liever op een bankje (haat die domme amerikaanse picknicktafels/banken) in het bos, dan dat ik op een druk terras moet wachten op een besteller. Dwz ik haal vaak een slaatje (zit een lepeltje bij) en een klein flesje flutwijn in een supermarkt en geniet daarvan in het bos.

  Het hoeft overigens niet. Ik wandel een kilometer of 8 en eindig daarna weer gewoon bij m’n huis, waar een gevulde koelkast en een koffiezetter staat.

  1. Bij mij is het een beetje afhankelijk van wat ik aan het doen ben. Tijdens een dagje stad of een museum vind ik het wel leuk om ergens te lunchen. Maar tijdens een boswandeling heb ik altijd wat te drinken en een paar broodjes of koeken bij me die ik onderweg lopend of zittend opeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.