huishoudplanner

Kan ik met de huishoudplanner structuur in de chaos brengen?

Als je denkt dat ik altijd de hort op ben moet ik je teleurstellen. De meeste tijd ben ik gewoon thuis. Doe ik de was, ruim het huis op, maak de stal schoon en doe ik boodschappen. Net als jij.
Veel liever tik ik een stukje voor mijn blog waardoor ik er uren later achterkom dat er ook nog wat in het huishouden moet gebeuren.
Kortom ik ben een (huis)vrouw zonder huishoudskills, die wel wat structuur in haar huishoudelijke leven kan gebruiken. Gelukkig is er de huishoudplanner. Een handige planner die structuur in mijn huishouden kan brengen. Maar of dat ook lukt? Ik vertel het in deze blogpost.

Firma Huishouden

Helga Post, blogger op Firma Huishouden is de drijvende kracht achter de huishoudplanner. Zij ontwikkelde dit handige boekwerkje waar je niet alleen je afspraken in kwijt kunt, maar ook de huishoudtaken duidelijk in vermeld staan. Zodat je deze gemakkelijk kunt combineren met je eigen levensstijl.

Want als ondernemende vrouw, die graag “de hort op gaat” moet je elke dag toch een beetje dealen met wat moet en wat kan! Dus is het handig als er iets een beetje orde kan scheppen in de chaos.

Als het huishouden geen hobby is

Bij het huishouden kan ik wel wat hulp gebruiken. Ik werk het grootste deel van de week thuis en dan wordt ook van mij verwacht dat ik “wat” in het huishouden doe. Nu moet ik toegeven dat dát geen hobby van mij is en ik snel terugval in dingen die ik wel leuk vind. Zoals stukjes tikken op mijn blog.

Het komt daarom regelmatig voor dat ik mij halverwege de middag realiseer dat er nog een was gevouwen moet worden, de ramen gelapt en de WC nodig een grondige beurt moet krijgen. Oeps! Had ik dat niet eerder kunnen bedenken. Natuurlijk had ik dat wél bedacht. Maar gewoon niet gedaan.

En je verschillende planners gebruikt

Daarnaast gebruik ik verschillende planners om structuur in mijn gezinsleven aan te brengen. Voor onze afspraken heb ik een familyplanner, voor mijn weekmenu en bijbehorende boodschappen een deskplanner en natuurlijk het fysieke boodschappenbriefje dat ik meeneem naar de supermarkt. Allemaal losse noteerplekken die eigenlijk gebundeld zouden moeten worden in slechts één planner: een huishoudplanner.

De huishoudplanner geeft precies aan welke taak, je welke dag moet doen. Op de weekplanner is naast ruimte voor afspraken ook plek voor alle huishoudelijke taken die je moet doen. Zodat je niets vergeet. En die je kunt afvinken als je het hebt gedaan.

Mijn eerste indruk

De huishoudplanner is een handzaam boekwerk op A5-formaat. Het heeft een ringband zodat je de planner helemaal open kunt vouwen en de bladzijdes ook gemakkelijk kunt omslaan.

Op de eerste bladzijde zie je gelijk een overzicht van de basisboodschappen. Handig want dan hoef je die niet zelf te bedenken. En staan jouw wekelijkse boodschappen er niet bij? Er is ruimte overgelaten voor toevoegingen.

Verder is er gedacht aan speciale dagen en dan niet alleen de standaard feestdagen maar ook wanneer de winter- en zomertijd ingaan, wanneer de Koningsspelen worden gehouden en het singlesday (!) is. Ook verjaardagen die je niet mag vergeten kun je in je eigen kalender noteren.

Deze maand

In de huishoudplanner vind je iedere maand een bladzijde met daarop de klusjes die je maandelijks zou kunnen doen. Zoals de keukenapparatuur reinigen, de tuin doen, de matrassen keren, de wanden, plafonds, plinten en deuren schoonmaken en de ramen doen.

Maar ook welke taken je op vaste dagen doet. Zoals de bedden verschonen, de badkamer doen, strijken, adminstratie en niet te vergeten het toilet. En welke routineklussen je even tussendoor kunt doen. Verder is er op dezelfde bladzijde nog ruimte voor verjaardagen, goals of te wel je doelen, wat belangrijk is, wie je moet bellen en notities.

Huishoudplanner deze maand

Iedere maand krijg je een reminder van wat gedaan moet worden. Maar ook je afspraken, je menu en wat je niet mag vergeten. Die vul je per dag in. Vervolgens ga je aan de slag en na afloop kun je de taak afvinken in je huishoudplanner.

Tips en weetjes

In de planner is ook aandacht voor leuke tips en weetjes. Bijvoorbeeld hoe je je keukenapparaten het beste schoonmaakt, over de voorjaarsschoonmaak, hoe je zelf allesreinigers kunt maken maar ook hoe je het beste vlekken kunt verwijderen.

huishoudplanner vlekken ABC

Wat vind ik van de huishoudplanner?

Ik zie de huishoudplanner als een reminder van de huishoudtaken waar ik niet snel op zou komen. Die ik zelf niet zou bedenken, maar wel moet aanpakken! Daarvoor vind ik hem reuze handig. Verder ziet de planner er leuk uit en kun je er alles in noteren. En heb je per week alle afspraken, taken, het menu, wat je niet mag vergeten en de boodschappen bij elkaar. Dat maakt alle andere planners overbodig.

Er is alleen niet zo veel ruimte om alles te noteren. Je zult het moeten doen met steekwoorden.

Mijn goede voornemen voor 2019: voor het menu, de boodschappen en de huishoudelijke taken ga ik de huishoudplanner gebruiken!

Zeg ik de andere planners vaarwel?

Maar om deze huishoudplanner echt te kunnen beoordelen zal ik hem een tijdje moeten gebruiken. En dat ga ik de komende weken zeker doen. Maar of ik mijn andere planners vaarwel zeg is nog de vraag.

De family planner blijf ik zeker gebruiken (ik heb tenslotte net een nieuwe voor 2019 gekocht). Maar de deskplanner die ik nu gebruik voor het weekmenu en de boodschappen leg ik even aan de kant. Om het nieuwe jaar “schoon” te beginnen neem ik mij nu voor om de huishoudplanner te gebruiken!

huishoudplanner

Deze review is een samenwerking met Firma Huishouden.

Gerelateerde berichten

3 gedachten over “Kan ik met de huishoudplanner structuur in de chaos brengen?

  1. Ik ben ook benieuwd hoe het je zal bevallen.
    Fijn, zeg je, zo’n ringband. Voor mij als linkshandig schrijver is het een ramp. Daar moest eens iets op gevonden worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.