tradities

Eindejaar tradities op het Friese platteland

Je kunt er niet omheen; om die tradities aan het einde van het jaar. Want wie bakt er nou geen oliebollen op oudjaarsdag en de kerstboom die staat toch in iedere huiskamer. Maar dan heb ik het over gewone gebruiken die iedereen wel kent. Zoals het afsteken van vuurwerk tijdens de jaarwisseling.

Friese eindejaar tradities

Maar er zijn meer tradities die aan het eind van het jaar gebruikelijk zijn. En in Friesland hebben ze natuurlijk hun eigen gebruiken. Zoals carbid schieten op oudejaarsdag. Maar er wordt ook veel gewandeld aan het eind van het jaar, de clubkas gespekt met oliebollenverkoop en wat dacht je van een heuse Friese Top 100.

Carbid schieten

Ik weet nog goed dat wij net op het Friese platteland woonden en hoopten in alle rust de jaarwisseling te kunnen vieren. We kwamen bedrogen uit! Op oudjaarsdag klonk de hele dag een monotoon gebonk. Dat hoorde bij de eeuwen oude traditie van het carbid schieten. Een plaatselijk gebruik dat voornamelijk voorkomt in het zuidelijke, noordelijke en oostelijke deel van Nederland. Dus ook op het Friese platteland.

tradities
Carbid schieten een traditie op het platteland

Kuiertocht

In Friesland wordt veel gewandeld; de provincie leent zich daar goed voor met al haar mooie blote voeten- en laarzenpaden.Maar georganiseerde wandeltochten zijn ook heel populair in onze omgeving. Traditiegetrouw wordt aan het einde van het jaar vanuit Surhuizum weer de wandeltocht Slach om ‘e toer georganiseerd. Deze “tocht om de kerk” heeft haar naam waarschijnlijk te danken aan de karakteristieke kerktoren van Surhuizum vanaf waar de start is van deze prachtige route die grotendeels gaat over verharde wegen, maar ook over onverharde paden en door weilanden die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek. Aan deze Surhúster kuiertocht kan iedereen meedoen want de afstanden variëren van 10 km, 20 km tot 30 km. Na afloop krijgt iedere deelnemer een bord snert en een herinnering aangeboden.

tradities
Slach om a toer

Oliebollen verkoop aan de deur

Op het platteland is het handig als je wat kleingeld op zak hebt want er wordt nog veel aan de deur verkocht. Alle basisscholen, kerken en sportverenigingen proberen de kas te spekken door de verkoop van het een en ander. Zo ook op oudejaarsdag dan komen de leden van de plaatselijke korfbalvereniging langs om oliebollen te verkopen. En ze zijn heerlijk.

Fryske top 100

Terwijl heel Nederland in de laatste week van het jaar naar de top 2000 luistert op radio 2, luistert men in Fryslân op de laatste dag van het jaar naar de Fryske top 100. Samengesteld door de luisteraars van Omrop Fryslân die allemaal hun persoonlijke top 5 hebben ingestuurd. Op basis van deze stemmen is de Fryske Top 100 samengesteld. Het leuke is dat de hele lijst pas op 31 december wordt bekend gemaakt, de nummers 1 t/m 10 zijn nu nog geheim.

Heeft jouw buurt ook zijn eigen gebruiken? En doe je er aan mee?

Gerelateerde berichten

23 gedachten over “Eindejaar tradities op het Friese platteland

 1. Ja, check, carbid schieten ken ik. Ik kom uit Salland en daar doen ze dat ook. Dat mis is niet.
  En kwam hier maar iemand met oliebollen langs de deur! Dat kennen ze in Duitsland helemaal niet, dus eigenlijk moet ik dan even over de grens om oliebollen te halen, maar ik heb nooit zin om in die rij te gaan staan.

 2. Wat leuk om jullie ‘gebruikelijke Eindejaars gewoontes’ te lezen. Het klinkt ook alsof jullie dichter met elkaar verbonden zijn dan de inwoners in bv. een dorp of stad.

  Wij hebben geen speciale gewoontes hier.

 3. Haha, dat carbid schieten wil ik toch weleens een keertje horen. Ik hou daar juist wel van haha. Maar ik kan me voorstellen dat je dat niet gelijk verwacht als je op een ‘rustige’ plek gaat wonen haha. Bij ons komen ze wel langs voor van alles langs de deur inderdaad. Ik woon in de Hoeksche Waard (onder Rotterdam) en daar eten ze met Koningsdag oliebollen, dat vind ik nog steeds de gekste traditie die er hier bestaat ?

 4. Ik vind het reuze gezellig, maar 9 van de 10 keer doe ik er niet aan mee. Ik ben niet zo van de tradities. Maar ik gun het een ander absoluut dus geniet ik mee van de carbid-knallen. Ook de oliebollen sla ik gerust over. Een appelflap dan weer niet, hahaha!

 5. Wat leuk dit! Ik wou dat we dit bij ons in de buurt ook deden maar jammer genoeg gebruikt hier niet echt iets special hier is iedereen meer mijn zijn eigen dingen bezig…

 6. Hier (inderdaad ook op het Friese platteland) zijn ze ook van het carbid schieten. Vreselijk :$ Verder weet ik het nog niet echt, maar dit is pas mijn tweede eindejaar in ‘diep, donker Friesland’. Hiervoor woonde ik ook wel in Friesland, maar veel verder onderin en dat is toch anders.

 7. Wij wonen sinds kort in Doesburg, op het platteland. We hopen heel erg op Carbid schieten hier, haha. Eigenlijk hebben we hier zelf niet echt tradities maar het zou leuk zijn als er mensen aan de deur komen. En wie weet starten we zelf gewoon een traditie ?

 8. Wat leuk, een feest der herkenning! Wij hebben hier op Ameland een hele gezellige ouwejaarskuier met bandjes, kraampjes en muziek langs de route. Ook hebben we een plek in t dorp waar carbid geschoten wordt. Met warme choco en gezellig samenzijn. Leuk!

 9. We hebben even in Hoogeveen gewoond waar het een hype was elk jaar maar ook hier in Assen hebben we steeds met oud en nieuw carbid geluid in de omgeving uiteraard!

  We gaan weer standaard olie bollen bakken en appelbeignets. Verder hebben we in de wijk geen echte tradities helaas. Iedereen is bezig met zijn eigen dingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.