Gastbloggen de voor- en nadelen

Vorig jaar reageerde ik spontaan op een tweet van Liefde voor Reizen waarin zij een oproep deden voor gastbloggers. Omdat wij op wintersport naar de Italiaanse Dolomieten zouden gaan, leek het mij leuk om daar een blog over schrijven.

Jesper reageerde gelijk en wilde hij mijn artikel  graag plaatsen.  En dat is ook gebeurd. Mijn artikel Grenzeloos skiplezier in de Italiaanse Dolomieten is geplaatst op de website van Liefde voor Reizen. Maar omdat mijn artikel alleen zichtbaar was op die website en niet op Mam is de hort op kun je het HIER ook lezen!

Gastbloggen is goed voor je ego

Natuurlijk is gastbloggen hartstikke leuk en enorm goed voor je ego; er kleven voor- maar ook nadelen aan. Je blog komt onder de aandacht van een een groter publiek (Liefde voor Reizen heeft op Facebook ruim 3000 volgers) en het levert naamsbekendheid op waardoor je je netwerk kunt uitbreiden.

De nadelen van gastbloggen

Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Want ondanks dat mijn artikel prominent op de website van Liefde voor Reizen staat en door de lezers van dát platform is gelezen, zie ik daarvan weinig terug in mijn bezoekersaantallen. Wellicht dat er mensen zijn geweest, die na het lezen van mijn stukje hebben doorgeklikt naar Mam is de hort op om te zien wat ik nog meer te bieden heb. Maar dat zijn er geen honderden. Daarnaast kost het veel (extra) tijd want aan een gastblog besteed je toch meer tijd omdat je wilt dat het een goed stuk is.

Kortom er zijn voor- en nadelen aan gastbloggen. Desalniettemin vond ik het erg leuk om te doen. En mocht er weer een verzoek komen om een gastblog te schrijven dan zal ik dat zeker in overweging nemen.

Heb jij weleens een gastblog geschreven?

Gerelateerde berichten

27 gedachten over “Gastbloggen de voor- en nadelen

 1. Ik denk dat je het effect niet alleen moet meten in bezoekers die doorklikken. Dat zal inderdaad niet heel hard gaan. Ik denk dat het effect wel groot kan zijn als er een link wordt geplaatst naar jouw blog en je daardoor hoger in google komt te staan. Dan krijg je alsnog meer bezoekers, maar het is niet meetbaar of en in welke hoeveelheid dat door het gastblog komt. Mij kost een gastblog minder tijd dan een eigen blog schrijven. Ik besteed aan mijn eigen blog net zoveel aandacht, want ben nogal perfectionistisch, maar voor een gastblog hoef ik daarna geen foto’s te uploaden en erin te zetten en ook niet te optimaliseren voor seo.. scheelt algauw 1 tot 2 uur!

 2. Gastbloggen gaat toch ook om linkbuilding? Je zet een link naar jouw pagina in je gastblog en dat helpt je om in Google beter te scoren op bv. een voor jou relevant zoekwoord, ongeacht hoeveel erop geklikt wordt. Voorop staat natuurlijk wel dat de gastblog voor de lezer interessant is ?

 3. Ik gastblog wel eens, lol, dit klinkt grappig…. Of ik daarmee meer bezoekersaantallen wil? Nee, ik wil wel dat mijn naam bekend gaat klinken bij mijn doelgroep…. ?

 4. voor mij biedt het een mogelijkheid om te bloggen aangezien ik het runnen van een hele site er echt niet kan bijnemen in m’n agenda. ik ben er dus blij mee.
  Wat ik niet zo graag zie is van die ééndagsvliegen die een keer iets komen vertellen tenzij dat dan hele interessante professors of doctors met een afwijkende visie zijn die je dus niet op een casual blog zal zien verschijnen.

 5. Zelf heb ik nog geen gastblog geschreven, mede omdat ik denk dat het niet veel oplevert. Wel leuk dat je zo krachten van bloggers bundelt!

 6. Ik weet niet of ik daar zelf bij stil zou staan om te gaan kijken naar de uiteindelijke schrijfster – ik heb nog geen gastblog gedaan, maar zou er nu toch inderdaad eerst eens goed moeten over nadenken ?

 7. Je ego wordt natuurlijk flink gestreeld als je voor zoiets gevraagd wordt! Maar zou inderdaad ook denken aan de “nadelen”… Zou het zelf niet zo snel doen, denk ik. Wel heel leuk dat je het hebt kunnen / mogen doen: toch weer een ervaring rijker!

 8. Ik vind gastbloggen heel leuk. Je leert de persoon waarmee je samenwerkt beter kennen en je wisselt elkaars lezers/ fans zo een beetje uit. Zo kom je in contact met blogs die je misschien nog niet kende.

 9. Ik heb altijd te weinig tijd om me te verdiepen in gastbloggen. Toch is het leuk om dingen uit te wisselen en zo nieuwe volgers te krijgen, als dat dan tenminste lukt.

 10. Ik kom weinig blogs tegen zoals de mijne, ik zou wel een keer willen gastbloggen maar ik ben denk ik nog te klein of onbekend in bloggerland om te weten waar ik het moet zoeken. Ik waardeer uiteindelijk iedereen die mijn blog leest, ik schrijf omdat ik dat leuk vind. Vinden 10 anderen dat ook leuk? Gaaf! Vinden 1000 mensen dat ook leuk? Helemaal gaaf! Maar uiteindelijk bloggen we omdat we dat zelf leuk vinden toch?

 11. Ik ben er zelf niet zo’n fan van. Ook omdat ik helemaal niet zo’n interesse heb in een artikel van een gastblogger meestal: ik kom daar voor de blogger zelf, niet voor iemand anders.

  1. Daar ben ik deels het mee eens. In sommige gevallen is het leuk om eens een artikel van een andere blogger te lezen en zo zijn of haar blogs te ontdekken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.