glasvezel in het buitengebied week 20

Het buitengebied van Achtkarspelen krijgt glasvezel. En dat is goed nieuws. Maar het was wel spannend. Temeer omdat 60%  van de bevolking mee moest doen en dat leek lange tijd niet haalbaar. Dus ik zag  de bui al een beetje hangen. Zal dit wel goedkomen?

Maar het verlossende woord is gekomen: Het benodigde aantal deelnemers is behaald. It giet oan.

Hoe het allemaal begon

Ik weet het nog goed. Het was de zomer van 2016 toen wij als inwoners van het buitengebied van Achtkarspelen werden uitgenodigd voor een bijeenkomst op het Gemeentehuis. De reden voor deze uitnodiging was de aanleg van een glasvezel netwerk in het buitengebied. Tijdens de bijeenkomst zou worden uitgelegd welke weg de provincie Fryslân gaat bewandelen om breedband aan te leggen naar de ruim 25 duizend adressen in Friesland die verstoken zijn van snel internet. Omdat ook ik tot die 25 duizend adressen behoor was ik natuurlijk aanwezig. En ik was niet alleen.

Gedupeerden mogen hun zegje doen

Naast een aantal afgevaardigden van de Provincie, de Gemeente  en de Breedband leverancier kregen ook een aantal “gedupeerden” ruimte om hun zegje te doen. Waaronder een student.

Die vertelde dat het  voor hem onmogelijk was om met de huidige internetsnelheid zijn opgaven te  kunnen uploaden. Iets waar men wel van uitging op zijn opleiding. Dat het internet zo traag was dat hij de documenten die hij nodig had, niet kon binnenhalen. En daardoor niet verder kon met zijn studie.

Ik vond dit zo herkenbaar. Ook wij hebben een zoon die studeert en voor zijn schoolwerk afhankelijk is van het internet. Ook hij moppert voortdurend als hij stukken naar school moet mailen of moet uploaden in het studentenportaal. Maar ook als hij na school- of werktijd een filmpje wil kijken. Want ook dat is met de huidige internetsnelheid nu onmogelijk op het platteland.

Ronde langs de digitale apparatuur

Als zoonlief een avondje wil Netflixen doet hij eerst een ronde langs onze digitale apparatuur. Op onze de mobiele telefoons wordt de WIFI uitgezet omdat hij anders geen filmpje kan bekijken.

Het zijn de gewone dingen des levens. Dingen waar de rest van het land misschien geen weet van heeft. Omdat in het grootste deel van ons land de internetsnelheid vele malen hoger is, dan het minimale wat wij nodig hebben om te kunnen functioneren.

It giet oan. Het buitengebied krijgt glasvezel

Maar nu krijgt het buitengebied van Achtkarspelen glasvezel. It giet oan. Om deze Friese term maar eens te gebruiken. Dankzij de inzet van vrijwilligers en verenigingen is het gelukt om het benodigde aantal huishoudens over de streep te trekken.

En dat was niet makkelijk. Want in een gebied dat behoorlijk is vergrijsd, staat een extra uitgave voor het glasvezelnetwerk niet op het prioriteitenlijstje.

Want waarom zou je. Als je alleen naar Omrop Fryslân kijkt en je computer af en toe gebruikt om op Marktplaats je spullen van de hand te doen en om wat online te shoppen. Dan heb je toch genoeg aan de MB’s en de schotelantenne die je toch al hebt.

Dan mis je voordelen niet van het digitale leven zoals Uitzending terug kijken, achter je computer thuiswerken, een avondje Netflixen of gamen. Dingen waar men in de Randstad niet meer buiten schijnt te kunnen.

glasvezel in het buitengebied

Het kost wel wat, dat glasvezel

Maar glasvezel is niet goedkoop. Zo betaal je voor een 3in1 Mediumpakket (waarvoor je 36 televisiezenders krijgt, vaste telefonie én  80 Mbps / 4 Mbps wat is genoeg is voor een gemiddelde gebruiker) 55,– euro per maand. En dan heb ik de maandelijkse aansluitkosten van 15,– voor het buitengebied nog niet meegerekend.

Dat is toch 70,– euro per maand. Dat bedrag kun je  ook aan andere zaken besteden. Je zou er ook 7 pakjes Drum óf 7 kratjes bier (in de Bonus) voor kunnen kopen. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat.

En wil je op zondag Max Verstappen zien racen dan komt er nog 15,95 bij voor het Ziggo kanaal.

Er valt niets te kiezen in het buitengebied

Kortom het moderne digitale leven heeft veel voordelen maar er hangt ook een prijskaartje aan. Ik snap dan ook best dan het een hele klus is geweest om 60% van de buitengebiedbevolking van Achtkarspelen over de streep te trekken.

Want ik heb makkelijk praten. Wij betalen namelijk nu ook fors voor de TV, telefoon en het internet. Allemaal losse aanbieders die in pakketvorm veel goedkoper zijn maar op het platteland een monopolie positie hebben. Want je hebt geen keuze. Er valt niets te kiezen in het buitengebied.

En dan is de kwaliteit ook nog eens belabberd. Bij atmosferische storingen geeft je TV geen signaal, en is de internetsnelheid zo langzaam, dat je met gemak je vaatwasser kunt leegruimen als je de computer opstart. Om maar eens een praktijk voorbeeld te geven. En dan heb ik het nog niet eens over de hoeveelheid afstandbedieningen. Want elk apparaat heeft zijn eigen bedieningssysteem.

Met de komst van glasvezel is dit straks (hopelijk) verleden tijd.  Dan heb je snel internet, héél veel TV-zenders en ook nog alle voordelen van het moderne digitale leven. Kan onze zoon avonden Netflixen, mijn man zonder mopperen thuis werken en ik met slechts een afstandbediening de TV bedienen en heel gemakkelijk programma’s terugkijken op het moment dat ik dat wil.

Begin 2019 wordt gestart met de aanleg. Van mij mogen ze voor onze deur beginnen!

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.