Een paar weken geleden schreef ik hoe ik de strijd aanging met het Zevenblad. Een plantje dat heer en meester is in mijn tuin. Na van alles  te hebben geprobeerd om er vanaf te komen, zat er niets anders op dan het dit voorjaar rigoreus aan te pakken.

In het tuincentrum kocht ik een fles  Ultima,  een ecologisch verantwoord middel speciaal tegen zevenblad. Dit middel spuit je  op het plantje en na 3 uur zie je het blad langzaam bruin worden.

Klopt allemaal

Wat hierboven staat, klopt allemaal. De besproeide zevenbladplantjes verschrompelden inderdaad en binnen no time zijn de enorme bossen zevenblad veranderd in zielige bruine hoopjes. Helaas niet alleen de plant in kwestie, ook de buurplanten, die er net iets te dicht bijstaan, zijn lichtbruin geworden. Maar na een tijdje zie ik deze planten weer herstellen.

Ben ik ervan af?

Het werkt.  Maar ik ben het niet kwijt. Hoewel de zevenbladplanten na de behandeling makkelijk te verwijderen zijn. Zie ik op andere plaatsen weer jonge aanwas verschijnen.

Hieruit concludeer ik dat ik er niet vanaf ben, maar dat het wel veel minder is geworden. En daar kan ik mee leven.

Van onkruid naar kruid

Hoewel het zevenblad in mijn ogen een hardnekkig “onkruid” is; heeft het als kruid ook een positieve kant. Je kunt het namelijk gewoon opeten. Daarnaast kun je van het jonge zevenblad kruidenboter maken of een lekkere pesto. En ook de hond vindt het lekker.

Ook onze hond vindt zevenblad lekker.

De plant werd door de Romeinen verspreid als groente. In het voorjaar kun je een mengsel plukken van zevenblad, brandnetel, lavas, daslook en zuring en dit even roerbakken of kort koken, net als spinazie.
Jonge blaadjes kun je goed door de sla mengen en als je een uitje fruit en daar een paar handen zevenblad aan toevoegt, even wokt en afblust met zure room dan wordt het nog wel eens wat met het zevenblad. Bron: Trouw

Deze afbeelding vond ik op de website van DvhN met daarbij deze heel toepasselijke vraag. Is zevenblad: pest of pesto?

Pesto van zevenblad

Omdat ik toch iets nuttigs wil doen ben ik op zoek gegaan naaar een recept voor pesto van zevenblad. En dat heb ik gevonden. Dit heb je nodig:

  • 2 handenvol zevenblad (mag best iets meer zijn)
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • 50 g walnoten of pijnboompitten
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 150 ml olijfolie

Aan de slag

Scheur de blaadjes van het zevenblad in stukjes. Doe alles ingedienten in een kom en maal het fijn met een staafmixer. Doe de pesto in een schoongemaakt potje. Dus eigenlijk is het ook zo klaar.

De zevenbladpesto is heerlijk op een stukje brood; in een salade met mozzarella en tomaat en op mijn favoriete pannenkoek. Je kunt trouwens de fijngesnipperde blaadjes ook gebruiken in een salade.  En je kunt het eten als alternatieve spinazie.

Dus eigenlijk staat mijn tuin niet vol met zevenblad, maar vol met kruiden of met groente, die ik op allerlei manieren kan toepassen en altijd op vooraad heb.

Tuinplant - Het grootste aanbod met meer dan 15.000 tuinplanten en bomen

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Hoe is het met het zevenblad?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.