met auto op vakantie

Is het nog leuk om met de auto op vakantie te gaan?

Vader en zoon zijn op vakantie. Vol goede moed vertrokken zij om 9.00 uur naar een camping in Zuid Frankrijk. De auto volgeladen met kampeerspullen. Alleen de kussens waren ze vergeten. Maar voor de rest was alles aan boord.

De reis verloopt voorspoedig. Al na een paar uur zie ik hen live op Facebook. In een grappig filmpje doet onze zoon verslag van hun reis. Alleen het navigatiesysteem heeft wat kuren. Van de beschikbare kaarten was nou net die van Frankrijk weggevallen. Maar daar hadden ze wat op gevonden.

14.00 uur: bijna in Luxemburg

Ze zijn bijna in Luxemburg. Nog 60 kilometer tot benzinepomp. Waar zij natuurlijk niet de enigen zijn die hun tank voordelig vol willen gooien. Het is er dan ook hartstikke druk. Maar als je weet dat de diesel maar 0,95 kost neem je de rijen voor lief.

met de auto op vakantie
Drukte bij de Luxemburgse Benzinepomp

16.00 uur: het verkeer zit muurvast

File. Het verkeer zit hartstikke vast. Ze rijden nog maar 20 kilometer per uur en de verkeersinformatie is nihil.

Vanachter mijn computer surf ik langs verschillende sites waaronder die van de ANWB om de oorzaak van het verkeersinfarct te achterhalen en om een alternatieve route te vinden. Het mag niet baten. De enige informatie die ik vind is een kaartje met Franse files. Maar dat is een momentopname. Want als ik de informatie die ik heb gevonden via Messenger doorstuur, krijg ik als antwoord “Die kaart klopt niet. Waar we nu zitten is gewoon file, terwijl de kaart dat niet aangeeft”. Het verkeer zit muurvast. En hoe het komt? Joost mag het weten.

met de auto op vakantie
Alle files in Frankrijk

Files nummer 1 van vakantie ergernissen

Ik vind het niet gek dat files met stip op nummer 1 staan in de top 10 van vakantie ergernissen. Het is natuurlijk handig om met de auto op vakantie te gaan maar die files zorgen voor veel stress en ze zijn er altijd. Ook als je de zwarte zaterdagen mijdt, op tijd weggaat of een vertrekdag buiten het weekend kiest.

Er gebeurt altijd wel iets waardoor je langer onderweg bent. En daar zit je niet op te wachten als je op doorreis bent. Want zo ervaar ik de reis: ik ben op doorreis, van A naar B. En dat doe ik het liefst zo snel en comfortabel mogelijk. Zonder te veel oponthoud.

Als je met de auto op vakantie gaat  blijft het handig, dat je naast je navigatiesysteem  een autokaart in je auto hebt. Dan kun je altijd even nakijken welke afslag je nu precies moet pakken of welke kant je uit moet rijden, waar je ook bent. Falk wegenkaarten zijn voorzien van een overzichtskaart met de hoofdverbindingen en verschillende centrumkaarten die inzoomen op de belangrijke kernen in een gebied.

Is het nog leuk om met de auto op vakantie te gaan?

Zal dit de laatste keer zijn dat zij, maar ook wij met de auto op vakantie gaan? Iedere keer als we in een vakantiefile staan zeggen we namelijk dat we nooit meer met de auto gaan. En ieder jaar doen we het weer. Weliswaar met wat aanpassingen.

Tijdens de wintersport rijden we ’s nachts en we vertrekken we ook wel eens op zondag.  Want met de auto op vakantie gaan heeft ook voordelen. Zoals:

  • Je bent flexibel.Want ook als je de vakantiebestemming hebt bereikt kun je overal naartoe met je eigen auto.
  • Je kunt veel spullen meenemen. Niet alleen op de heenweg kun je veel spullen meenemen. Ook op de terugweg. En je hoeft ook niet na te denken of je het vakantie souvenir dat je in je handbagage wilt meenemen wel door de douane krijgt.
  • Betrouwbaarheid. Met je eigen auto gaan voelt betrouwbaar. Als je met het vliegtuig, de bus of met trein reist heb je zelf niet alles in de hand. Je trein kan vertraging hebben, de rijen op de luchthaven kunnen enorm zijn. Er kan gestaakt worden. Allemaal zaken waarop je geen invloed hebt. Met de auto daarentegen weet je precies wanneer je zal vertrekken maar of je het aantal kilometers dat ervoor staat, af kunt leggen in de tijd die de routeplanner aangeeft is nog maar de vraag. Want naast het belanden in een file kun je ook nog pech krijgen waardoor het leed nog groter is.

Misschien ook leuk om te lezen: Nu wij niet meer aan de schoolvakanties gebonden zijn oriënteren wij ons op een nieuw soort vakantie. Hoe mijn vakanties de afgelopen 40 jaar – veertig jaar-  zijn veranderd  kun je zien in mijn vakanties door de jaren heen.

Met welk vervoermiddel ga jij op vakantie?

Gerelateerde berichten

6 gedachten over “Is het nog leuk om met de auto op vakantie te gaan?

  1. Het lijkt me erg vervelend om urenlang in de file te staan. Echt waardeloos. Zeker als je kinderen hebt. Ik zou dat ten allen tijde proberen te vermijden. Desnoods zou ik niet op vakantie gaan : )

    Wel kijk ik graag naar de files op tv.

  2. wij gaan ook altijd met de auto. Net zoals jij haten wij ook die file’s en toch blijven we het doen hoor. 0.95€ voor bezine? Oh dat is goedkoop…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.