Hoe werkt dat nou, zo’n blog?

Als je zelf een blog hebt dan weet je precies hoe dat werkt: zo’n blog. Dan weet je dat je onder het blogbericht je reactie kwijt kunt. En dat je het artikel ook kunt delen op sociale media. Maar of een willekeurige lezer; iemand die spontaan een kijkje komt nemen op Mam is de hort op dat ook weet. Misschien wel niet. Vandaar dat het hoog tijd wordt om je eens mee te nemen in de werking van mijn blog.

Op het eerste gezicht

Over de lay-out  van mijn website ben ik nog steeds tevreden. De rode bovenbalk komt mooi naar voren; Het intro wordt leuk uitgelicht met rode aanhalingstekens en de artikelen worden overzichtelijk gepresenteerd.

In de rode bovenbalk vind je informatie over:

 • Home
 • Over mij en mijn blog,
 • Wat kun je hier verwachten,
 • Wil je samenwerken

Achter ieder kopje kun je meer informatie vinden. Klik je op  Home dan kom je op de verzamelpagina en zie je de laatste 6 artikelen die ik heb geschreven. Wil je er eentje lezen dan hoef je niet meer te doen dan op de titel te klikken. Je wordt dan gelijk doorgeschakeld naar het hele bericht.

De zijbalk

In de zijbalk vind je meer informatie over mijn blog.  Om te beginnen stel ik mij kort voor. Wil je meer over mij weten klik dan op de rode link dan kom je gelijk op de Over mij en mijn blog pagina terecht.

Daaronder zie je hoeveel volgers ik heb op Facebook (sta jij er al bij?) alle categorieën (daarover later meer), populaire berichten en pagina’s, een zoekveld en een aantal advertenties. Een van die advertenties is de Blogger Marktplaats, die is gekoppeld aan mijn Mediakit.

Een Mediakit is handig als je wilt samenwerken met bedrijven. Ik laat hierin zien wat mijn website inhoudt.  Maar ook wie ik ben en waarover ik schrijf op Mam is de hort op. Je vindt hierin de statistieken van  sociale media, bijvoorbeeld hoeveel Facebook volgers ik heb. Maar ook hoeveel mensen mijn blog maandelijks bezoeken en tot welke leeftijd ze behoren.

En natuurlijk staan onder het kopje sociale media de bekende pictogrammen van Facebook, Twitter en Instagram. Op al deze kanalen ben ik te vinden. En als je op de pictogrammen klikt kom je er gelijk.

Alle categorieën

Terug naar mijn blog. Want daar gaat het hier tenslotte over. Om een beetje overzicht te hebben zijn mijn artikelen onderverdeeld in 4 categorieën. namelijk:

 • Reizen:
 • Slapen:
 • Eten & drinken
 • En nog veel meer

Als je op de categorie Reizen klikt dan zie je alle artikelen die ik over dat onderwerp heb geschreven. Een aparte categorie is Mam is niet de hort op. Neem gerust een kijkje in mijn leven in het Noorden van het land.

Populaire berichten en pagina’s

Ja, wat is populair? Dat is toch heel persoonlijk. Het ene artikel is leuker dan het andere en wordt daardoor meer gelezen.  Dat is logisch. Maar het besturingssysteem van mijn website zorgt ervoor dat de 5 populairste berichten in beeld komen. Doe maar wat je ermee wilt.

Ben je op zoek naar een bepaald artikel? Tik in het zoekveld het onderwerp van datgene wat je zoekt.

Advertenties

In de zijbalk zie je ook een paar advertenties. Zoals een advertentie van Bol.com en van Natuurhuisje.nl. Maar die kunnen variëren. De advertenties kan ik namelijk zelf op mijn blog zetten omdat ik ben aangesloten bij een aantal netwerken die online bedrijven en bloggers (publishers) bij elkaar brengen.

Bedrijven willen namelijk graag dat bloggers hun website promoten of reclame voor hen maken door een advertentie of een banner op hun website te plaatsen. In ruil daarvoor ontvangen bloggers een kleine vergoeding.

De advertentie van Bol.com in de zijbalk is zo’n advertentie.  Als jij op deze advertentie klikt dan kom je op de website van ‘de winkel van ons allemaal’.  Doe je  vervolgens via deze website een aankoop, dan ontvang ik daarvan een heel klein percentage. Voor jou verandert er niets. Jij betaalt gewoon de prijs van het product, maar dit  beetje extra is voor mij leuk meegenomen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Nu moet ik er wel bij zeggen dat ik niet iedere willekeurige advertentie op mijn website plaats. Ik moet er wel achter staan En aangezien ik groot fan ben van Natuurhuisje.nl verdient deze organisatie een mooie plaats op mijn website.

Volg je mij al op Facebook?

Een blog kan niet zonder Facebook. En Mam is de hort kan niet zonder jou. Daarom verschijnen alle nieuwe artikelen van Mam is de hort op automatisch op mijn Facebookpagina.  Maar ook oudere artikelen en deel ik op dit platform.

Dus als je als eerste op de hoogte wilt zijn van het nieuwste artikel, volg Mam is de hort op dan op Facebook. Dat gaat heel gemakkelijk door op de Facebook-button Pagina leuk te klikken. Dan kun je gelijk mijn Facebookpagina liken.

Weet je nu hoe het werkt, zo’n blog?

Inspiratie voor dit artikel heb ik te danken aan Ben van Blogtrommel die de handleiding voor blogdummies heeft gemaakt. Hij was degene die terecht deze vraag stelde: Hoeveel niet-bloggers weten écht hoe een blog werkt???  Om de interactie aan te gaan met een breed publiek van niet-bloggers is een handleiding voor blogdummies te overwegen. Aldus Ben.

Wil je meer informatie over bloggen? Misschien is het artikel ‘Waarom het leuk is om reacties te krijgen’, ook leuk om te lezen.

Gerelateerde berichten

10 gedachten over “Hoe werkt dat nou, zo’n blog?

 1. Er komt zoveel bij kijken bij een blog opzetten. Maar ik ben vooral van mening dat het er zo uit moet zien zoals jij het mooi vindt. Het is immers je eigen stukje internet.

 2. Een blog opzetten is voor vele inderdaad een hele uitdaging. Super goed dat je alles op een rijtje hebt gezet en ook goed dat je het gewoon hebt gedaan toch, dat is iets waar je zeker trots op mag zijn ?

 3. haha ja Ben van Blogtrommel heeft geregeld leuke tips en stukjes!!
  Dit is een van de redenen waarom ik mijn blog (geprobeerd heb) zo rustig mogelijk en zo eenvoudig mogelijk te houden. Een foto in de bovenbalk. De rest aan de zijkant. Ik ben er vanuit gegaan dat als mijn schoonmoeder snapt hoe het werkt, de rest van de (niet bloggende)lezers dit ook snapt haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.