bijkomende kosten

Bijkomende kosten die je vakantie veel duurder maken

Je herkent het vast wel. Je ziet online een leuke aanbieding die je eigenlijk gelijk wilt boeken. Maar tijdens het boekingsproces komen er allerlei bijkomende kosten bij, waardoor het eindbedrag dat je moet aftikken veel hoger is dan die aantrekkelijke aanbieding die je voorgehouden is. Daar verbaas ik mij over. Erger nog, het maakt mij boos. Want er zijn nogal wat kosten die het eindbedrag kunnen opschroeven tot ongekende hoogte.

Welke bijkomende kosten zijn er zoal?

Je ziet online een leuke aanbieding van een vliegticket, reis, hotel of vakantiehuisje  die je eigenlijk gelijk wilt boeken. Maar tijdens het boekingsproces komen er zo veel kosten bij dat het eindbedrag veel hoger is dan verwacht. Zoals:

SGR-kosten

UPDATE: Per 01 februari 2021 wordt er per persoon per boeking een SGR bijdrage van €5,- in rekening gebracht. De SGR-garantie houdt in dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruitbetaalde reisgeld terug te krijgen, als zijn wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen. Voor zover de overeenkomst mede het vervoer omvat en de plaats van bestemming reeds is bereikt, wordt zorg gedragen voor de terugreis.

Reserveringskosten

Als je in een bungalowpark een vakantiebungalow wilt boeken, betaal je reserveringskosten. En niet alleen als je telefonisch boekt, dus de mevrouw (of mijnheer) aan de andere kant van de lijn jouw boeking moet verwerken; dus arbeid voor jou verricht.

Nee, ook als je zelf via internet alle gegevens invoert moet je reserverings- oftewel boekingskosten betalen. En die kosten liegen er niet om. Zo betaal je bij Landal 25 euro reserveringskosten. En bij Centerparcs betaal je wel 29.50 om te kunnen reserveren.

Dat is eigenlijk raar, want het verwerken van een reservering is toch gewoon een taak van de reserveringsmedewerker. Als je naar de slager gaat betaal  je toch ook geen slachtkosten of bij de bakker bakkosten? Wil je als organisatie wel reserveringskosten berekenen? Reken dan een normale prijs die je gelijk verwerkt in de huurprijs waarmee je de klanten lokt.

Maar niet alleen vakantieparken berekenen reserveringskosten. Steeds meer vliegmaatschappijen laten hun passagiers betalen voor het reserveren van stoelen lees ik op RTL-nieuws. Om in het vliegtuig naast elkaar te kunnen zitten moet je tegenwoordig extra betalen. Vaak zijn deze kosten pas zichtbaar als je ticket al is geboekt. Uit onderzoek van prijsvergelijkingswebsite Tix.nl blijkt dat reizigers gemiddeld 25 euro moeten bijbetalen voor een bepaalde zitplaats.

Schoonmaakkosten

Terug naar de vakantiebungalow. Als je een vakantiehuisje huurt dan maak je dingen vies. En voordat de volgende gasten het huisje betrekken dient de boel schoongemaakt te worden. Dat kost geld. Maar wat mij verbaast is dat je voor een verblijf van een paar dagen hetzelfde bedrag aan schoonmaakkosten moet betalen, als wanneer je een hele week het huisje bewoont.

Het maakt ook niet uit of je alleen in het huisje zit of met de hele familie. De schoonmaakkosten zijn vaak dezelfde. Daarnaast lopen de prijzen nogal uiteen. Een bedrag van 70 of  zelfs 100 euro aan schoonmaakkosten is de gewoonste zaak van de wereld.

Waarborgsom als bijkomende kosten

Soms komt het voor dat je een waarborgsom moet betalen. Het bedrag dat vooraf wordt overgemaakt, wordt na je verblijf contant teruggegeven of op je rekeningnummer gestort. Maar omdat medewerkers van de vakantieparken vaak geen tijd hebben om de huisjes direct te controleren, doen zij dat op een later moment. Is alles in orde dan stort het bungalowpark de waarborgsom terug op je rekening. Je krijgt het bedrag niet contant als je gaat uitchecken. Uiterlijk 14 dagen na afloop van je verblijf staat het bedrag op je rekening.

Verplicht bedlinnen

Ik begrijp dat je om hygiënische redenen een onderlaken, kussensloop en dekbedovertrek moet gebruiken als je in een vakantiebungalow slaapt. Maar omdat de meeste bedden standaard maten hebben kun je het linnengoed toch van thuis meenemen? Ik verbaas me dan ook dat bedlinnen een verplichte afname is bij menig bungalowpark en dat je hiervoor moet betalen.

Kosten voor het gebruik van WIFI

Op de meeste vakantieparken kun je gebruik maken van wifi. Dus in je vakantiebungalow kun je gewoon mailen, bloggen of een Netflix-filmpje kijken omdat de meeste onderkomens zijn voorzien van (draadloos) internet. Helaas zijn hieraan kosten verbonden die vaak niet vooraf bekend worden gemaakt. En soms erg hoog zijn.

Voorkeurskosten

En dan de laatste. Daarna hou ik erover op. Heb je voorkeur voor een bepaalde bungalow, omdat je die eerder hebt gehuurd en op zo’n leuk plekje staat? Of wil je met je kinderen dicht bij de speeltuin zitten zodat je niet de hele dag op een bankje bij de schommel hoeft te zitten?  Zodat je af en toe, er even naar toe kan gaan om te kijken of de kids het naar hun zin hebben.

Wat zou het leuk zijn als je in overleg met de medewerker van de reserveringen juist die bungalow krijgt, die je zo graag hebben wilt. Dát zou aardig zijn. Toch? Maar hoe groot is mijn verbazing dat je 19,50 euro voorkeurskosten moet betalen om je favoriete vakantiebungalow te kunnen huren! Ook als dát huisje gewoon beschikbaar is.

Als je wilt voorkomen dat de kosten de pan uitrijzen kijk dan eens op de website van  bungalows.nl.  Daar vind je vakantiebungalows van verschillende aanbieders tegen de laagste prijs. Scheelt je tijd én een hoop zoekwerk. Lees hier meer over in Alle vakantiebungalows op 1 website

Alle bijkomende kosten die er later bijkomen

Door al die kosten die er achteraf bijkomen is een leuke aanbieding helemaal niet zo aantrekkelijk is als het lijkt. Wat zou het fijn zijn als die onvermijdelijke kosten, die je toch moet betalen, gelijk bij de huurprijs inbegrepen zijn. Dat je precies weet welk bedrag je moet betalen en achteraf niet voor verrassingen komt te staan als je een vliegticket, reis, hotel of vakantiehuisje boekt.

Wat vind jij van al die bijkomende kosten die de prijs van een leuke aanbieding veel duurder maken?

Gerelateerde berichten

8 gedachten over “Bijkomende kosten die je vakantie veel duurder maken

  1. Helemaal mee eens, ik heb geen ervaring met bungalows boeken maar bij vliegtickets halen ze deze grappen ook steeds meer uit. Als je met een koffer wilt vliegen kun je tegenwoordig zelfs beter bij een ‘dure’ maatschappij vliegen, kom je soms noh goedkoper uit ook. Om nog maar te zwijgen dat je tegenwoordig zelfs moet betalen om naast elkaar te mogen zitten!

  2. Ik verbaas me ook over wat je benoemd. Ik was dit jaar op cruise en daar betaal je ontzettend veel voor. Weet je hoeveel internet kostte voor 1 week?! Maar liefst €250 dollar , mijn god !!!!!

  3. Dit is eigenlijk ook de grootste reden waarom we eigenlijk nooit naar een bungalowpark gaan. De kosten die ze extra rekenen zijn soms nog hoger als de huur van de bungalow zelf. Denk dat ze ergens op moeten verdienen ?

  4. Goed lijstje! Ik verbaas me daarnaast over menselijk gedrag zodra er een ligbedje bij het zwembad aan te pas komt 😉
    Vraag voor volgende week: wat vond je onvergetelijk mooie momenten?

    1. Inderdaad Merel een beetje menselijkheid is wel op z’n plaats als het om wat simpele extra’s gaat. Ook bedankt dat je mij een vraag hebt gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.