Lees(ie) zondag week 29

Op deze regenachtige Lees(ie) zondag week 29 zet ik alle artikelen van vorige week voor je op een rijtje. Ik vervolg mijn Elfstedentocht vanuit Hollands perspectief en ik laat zien wat er zo leuk is aan mijn woonplaats Meppel. En met al die courgettes die in mijn moestuin groeien weet ik ook wel raad. Ik wens je ondanks de regen een fijne zondag met veel leesplezier.

IJlst is wat ik dacht dat het was

IJlst, ligt maar 5 kilometer van Sneek maar krijgt een afzonderlijk bezoekje. Tijdens een dagje varen met de familie neem ik dit stadje mee in mijn Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief. In IJlst kun je prima je boot aanleggen in de haven, die direct achter het centrum van de stad ligt. We zijn dan ook niet de enigen als wij via de Geeuw de stad binnenvaren.

Kaartje2go - Uitnodigingen

Sneek = meer dan het Sneekermeer

Sneek is niet alleen een leuke stad om te winkelen. In de vijftiende eeuw werd Sneek zelfs de hoofdstad van Friesland genoemd. Wat te maken had met de centrale positie in het Friese waterverkeer. Dat middelpunt is het nog steeds, wat blijkt uit de jaarlijkse Sneekweek. Rondom de Waterpoort vindt dan het grootste watersportevenement van Friesland plaats. Maar ook in de rest van het jaar is het ook erg gezellig in het Friese Snits.

Heb je nog geen vakantieplannen voor de zomervakantie? Of kun je niet kiezen tussen een bijzonder plekje in het bos, aan zee, een attractiepark of een vakantiehuisje midden in de natuur? Of ben je net te laat met boeken? Ik heb een aantal last minute vakantiehuisjes in eigen land voor je gevonden.

Fiets mee door de Ooijpolder

Nijmegen stond de hele week in het teken van de Vierdaagse. En daar heb ik veel van meegekregen want mijn man liep voor de eerste keer mee. Maar in en om Nijmegen kun je ook prachtig fietsen. Op de website van het Fietsnetwerk vind je diverse fietsroutes met verschillende afstanden die zijn opgezet volgens het knooppuntensysteem. Zoals de “vlakke” 35 kilometer lange fietsroute door de Ooijpolder.

Dokkum moet je een keer doen

Dokkum, de noordelijkste stad van Friesland en en de laatste doorkomst van de elf steden. “Wie Dokkum bereikt, haalt ook de finish in Leeuwarden” is een veelgehoord gezegde bij een Elfstedentocht. Toch loont het de moeite om deze voormalige handelsstad met nog 140 rijksmonumenten goed te bekijken. In de binnenstad van Dokkum zijn de prachtige panden, trapgevels, witte bruggetjes en grachten nog steeds te zien.

Voor de rubriek ‘groetjes uit …..” van OmniTraveler.nl schreef ik een gastblog over mijn woonplaats Meppel. In deze blog kun je lezen hoe ik in Meppel terecht ben gekomen en wat er allemaal te beleven is in dit leuke stadje aan het Meppelerdiep.

Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!

Wat is er zo mooi aan Leeuwarden? En 3 dingen die je misschien niet wist over Harlingen

Vanaf het station van Leeuwarden wandel je gelijk de binnenstad in. Maar als goed kijkt waar je je voeten neerzet, zie je iets speciaals. Op verschillende stoeptegels staat een dichterlijke tekstregel; in het Nederlands maar ook in het Frysk. Deze tegels zijn onderdeel van de poëzieroute die bij het station van Leeuwarden begint en waarvan de meeste, van de inmiddels 41 stenen in de historische binnenstad te vinden zijn.

Sommige plaatsen ken je alleen van de Elfstedentocht of als vertrekpunt voor een vakantie of weekendje weg. Harlingen is ook zo’n plaats, die je waarschijnlijk alleen kent van de boot naar Terschelling of Vlieland. Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen.

Gevulde courgettes met feta en noten

Het is weer courgettetijd. Dus ik maakte gevulde courgettes met feta en noten. Het recept voor deze gevulde courgettes dat ik vond op Boodschappen.nl heb ik met een paar aanpassingen helemaal naar mijn smaak gemaakt.

Dit waren de artikelen van week 29. Wil je niets missen? Volg mijn blog dan op FacebookTwitterPinterest en Instagram. Zie ik je daar?

Ik wens je een fijne zondag.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.