Tapperuse onder de loep

In de nieuwe rubriek “onder de loep” ga ik mij verdiepen in Tapperuse.nl Een app waarmee je bij verschillende attracties en uitjes per minuut kan betalen.

Ik ga uitzoeken hoe het werkt en bij welke uitjes je deze app kunt gebruiken. Maar ook of de app gebruiksvriendelijk is en of je met Tapperuse echt voordeliger uit bent dan wanneer je een gewoon entreebewijs koopt. Ook ga ik kijken of er geen addertjes onder het gras zitten als je via Tapperuse “de hort op wilt gaan”.

Wat is Tapperuse.nl?

Op dit moment zie ik regelmatig de commercial van Tapperuse.nl voorbij komen. Een app die je toegang geeft tot vele leuke locaties in heel Nederland die je per minuut kunt betalen. ‘Tap in, tap uit, tik af!’ Klinkt goed, toch? Maar is het ook zo eenvoudig als ons wordt voorgespiegeld? Vandaar dat ik Tapperuse onder de loep ga nemen.

Volgens de website betaal je bij Tapperuse per minuut. Dus alleen voor de tijd die je ergens bent, of de tijd dat je iets gebruikt. Dat noemen ze: Tappen® (deze term is gelijk geclaimd, van daar de ®).

Download de app

Als je wilt weten hoe Tapperuse werkt moet je eerst de app downloaden. Vervolgens moet voor registratie en om in te kunnen loggen je je e-mailadres geven. Daarna krijg je een link waarmee je gelijk kunt inloggen in de Tapperuse app of je krijgt een code die je kunt intoetsen als je de app op je smartphone wil installeren. Bij het laatste word je gevraagd om je GPS aan te zetten. Vervolgens moet je toestemming geven op allerlei privacy vragen.

Als je dat gedaan hebt krijg je deze 10 punten te zien:

 1. Omdat je met Tapperuse achteraf betaalt hebben zij enkele gegevens van je nodig;
 2. De minuutprijs varieert per dag en per locatie. Je bekijkt de tarieven tot een week vooruit;
 3. Groene prijzen duiden op daltarieven, rode prijzen op piektarieven;
 4. Met Tapperuse betaal je nooit meer dan de dagprijs. Locaties bepalen zelf de minuutprijs (piek- en daltarieven);
 5. Zoek op locatienaam of plaats. Bekijk de uitjes pet categorie of filet op jouw favoriet.
 6. Volg locaties op afstand, categorie, prijs per minuut, maximale dagprijs of status;
 7. Om bij een locatie in te tappen, klik je op intappen;
 8. Selecteer hoeveel personen je mee wilt nemen door op een plusje te klikken;
 9. Bij sommige locaties wordt uittappen via de app niet ondersteund. Je kunt dan alleen uittappen bij de kassa;
 10. Klaar met je bezoek. Je tikt je transactie af met de gekozen betaalmethode.

Daarna kun je met de app aan de slag. Klik je gelijk op aan de slag dan kun je in het zoekvenster een attractie opzoeken, gelijk intappen op een locatie (!) of je profiel voltooien. Ik kies voor de laatste optie: profielinformatie.

Om deze app te kunnen gebruiken moet je een aantal persoonlijke gegevens invullen zoals je N.A.W.-gegevens, mobiele nummer en geboortedatum. Maar ook of je een man of vrouw bent.

Heb je dat gedaan dan kun je de profielinformatie uitbreiden met wel of geen meldingen ontvangen en kun je je profiel verwijderen.

Welke locaties doen er mee?

Wil je ontdekken welke attracties ermee doen dan kun je zoeken op een bepaalde locatie of op de attractie zelf. Daarnaast zie je met behulp van pictogrammen hoeveel attracties er voor een bepaald onderdeel zijn.

Zo zijn er op dit moment, op het gebied van Sport & spel 32 mogelijkheden, sauna & welness 22, Cultuur 24, verhuur 15, uitjes 24, en natuur 29.

Onder de pictogrammen zie je de nieuwste locaties; waaronder Artis en Buitencentrum Drents Friese Woud.

Hoe werkt het?

Als voorbeeld voor “onder de loep” neem ik Artis, Nederlandse bekendste dierentuin. Naast het adres, de website en bekijk kaart, zie ik een tabje met regulier, Jeugd en baby(tarief) met daaronder een 5-tal data. Vervolgens zie ik het woord GESLOTEN. Wat ik trouwens ook zie als ik een periode buiten de meivakantie aangeef.

Klik ik op Buitencentrum Drents Friese World dan zie ik onder de tabbladen Kind en volwassene een 5-tal data met daaronder het bedrag dat je per minuut moet betalen.

Je betaalt alleen voor de tijd dat je ergens bent. Dus je hebt geen pas of tickets nodig, want tappen® doe je met je mobiel. Je start de tijd wanneer je ergens binnenloopt (tap in) en stopt de tijd als je weer vertrekt (tap uit). De factuur ontvang je achteraf in je mail. Je betaalt eenvoudig via AfterPay (tik af).

Wat kost het per minuut?

Voor het Drents Friese Wold betaal je als volwassene 0,03 per minuut. Met een maximale prijs van 3,50 per persoon. Dit is exclusief 0,25 transactiekosten.

Als je op de website van het Drents Friese Wold kijkt dan zie je geen tarieven staan. Dat is misschien raar. Betalen voor iets wat gratis is. Maar je kunt de Tapperuse app ook gebruiken om een klein bedrag te doneren als je een natuurgebied van Staatsbosbeheer bezoekt.

Als reactie op mijn constatering dat Artis gesloten en je het Drents Friese Wold gratis kunt bezoeken kreeg ik van Tapperuse wat aanvullende informatie. Deze wil ik natuurlijk graag delen:

 • Dat Artis vol is heeft te maken dat er in Artis een tijdelijke pilot liep. Alle locaties die Tapperuse gebruiken zetten het op
  alle dagen in wanneer ze open zijn, het is niet gebonden aan of het vol is of niet.
 • Tapperuse vraagt namens Staatsbosbeheer aan gebruikers of zij een donatie willen doen, terwijl ze daar genieten van de natuur. De natuur in Nederland moet
  onderhouden worden, en Staatsbosbeheer zoekt naar diverse manieren om donaties te ontvangen om hun locaties mooi te houden. Tapperuse gaat ervoor zorgen
  dat zij beter duidelijk maken da het gaat om een vrijwillige donatie

Dan maar een ander voorbeeld: Avifauna in Alphen aan de Rijn. Hier betaal je vanaf 0,06 per volwassene. Met een maximale prijs van 16,50 per persoon. Dit is exclusief 0,75 transactiekosten.

Als je gebruik maakt van Tapperuse, betaal je achteraf. Je hoeft dus geen tickets op zak te hebben als je ergens naartoe gaat. Na je bezoek bij een locatie, ontvang je een e-mail van AfterPay met je factuur. Je maakt eenvoudig het geld over via AfterPay. Je hoeft geen klant te zijn van AfterPay om onze app te gebruiken. Onder AfterPay vallen diverse online betaalmogelijkheden waaronder iDeal.

Betalen per minuut vs de dagprijs

Voor Avifauna betaal je 6 cent per minuut, dat is 3,60 per uur. (exclusief 0,75 transactiekosten).

Even rekenen: Als je 274 minuten in dit pretpark verblijft ben je 6 cent goedkoper uit dan wanneer je een dagkaart koopt. 274 Minuten in net geen 5 uur (4 uur en 56 minuten om precies te zien).

Verblijf je 4 uur in Avifauna, bijvoorbeeld van 10.00 uur tot 14.00 uur dan betaal je met de Tapperuse-app 14,40 per persoon. (exclusief 0,75 transactiekosten). Wil je langer blijven? Bijvoorbeeld van 10.00 – 15.00 uur, dan betaal je met de Tapperuse app 18,– terwijl een dagkaart 16,50 kost.

Ben je lid van de ANWB? Ga dan snel naar de website. Als je bij de ANWB een ticket voor Avifauna koopt dan varieert de korting van 4,50 tot 9,00 euro korting op je entreebewijs.

Wat vind ik ervan?

Allereerst vind ik het leuk dat je per minuut kan betalen. Want soms ben je maar een paar uur in een pretpark of in de sauna en betaal je wel voor de hele dag. Dus wil je maar een uurtje (omdat je in de buurt woont) dan hoef je niet voor de hele dag te betalen.
Toch heb ik wel wat bedenkingen bij het ‘Tap in, tap uit, tik af systeem, zoals:

 • Heb je zin om de hele dag de tijd in de gaten te houden?
 • Scheelt het je echt veel geld. Temeer omdat er overal kortingsacties zijn?
 • Tapperuse vraagt 75 cent transactiekosten per bezoek. Die komen er dus nog bij.
 • Als je de app wil downloaden moet behoorlijk wat persoonlijke gegevens prijsgeven;
 • Populaire uitjes zoals Artis zitten vaak helemaal vol, terwijl er ook gratis uitjes zijn waarvoor je bij Tapperuse moet betalen, zoals het Drents Friese Wold;
 • De prijs in de piekuren is meestal hoger dan in de daluren. Wat betekent dat je in de piekuren voor dezelfde prijs korter in het park mag verblijven. Terwijl er met een gewoon entreebewijs (nog) geen onderscheid wordt gemaakt in piek en dal-dagen!

Ik weet niet of je met de Tapperuse app goedkoper uit bent dan met een voordelige ticket, die regelmatig wordt aangeboden.

Reactie van Tapperuse op deze blogpost. Van Tapperuse kreeg ik een uitgebreide mail waarin ze ingaan op de constateringen van Mam is de hort op en een aantal zaken verduidelijken. Een paar opmerkingen heb ik in deze blog verwerkt. Voor de rest is het, hoe ik tegen Tapperuse, en dan met name het gebruiksgemak, aankijk.

Tapperuse daarentegen wil voordelen bieden voor zowel de consument als de locaties. Tapperuse biedt deelnemende locaties de mogelijkheid om te kiezen voor dynamische prijzen, op basis van vraag en aanbod. Een locatie kan hiermee bezoekers spreiden en het maakt het weggeven van korting overbodig.
Dat betekent inderdaad dat je met Tapperuse op sommige momenten van de dag goedkoper uit kunt zijn dan op andere momenten. Uiteraard mag je zo lang blijven als je wilt en betaal je nooit meer dan de maximale kassaprijs!

Heb jij weleens gebruik gemaakt van de Tapperuse app?

Deze onderwerpen nam ik ook “onder de loep”

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.