ontdek een nieuwe woonplaats

Ontdek een nieuwe woonplaats met deze 10 tips

Misschien vraag je je af waar wij naartoe gaan nu onze woonboerderij is verkocht? Wat wordt onze nieuwe woonplaats? Toen ons huis in verkoop ging had ik natuurlijk een idee waar ik zou willen wonen. Maar dat moest wel haalbaar zijn. Daarnaast had ik wel een paar wensen waaraan mijn nieuwe woonplaats moet voldoen.

Waar zou ik willen wonen?

Vanuit mijn luie stoel en vanachter de computer kon ik al wat voorwerk doen. Bijvoorbeeld door een lijstje te maken van zaken die ik belangrijk vind aan een nieuwe woonomgeving. Een wensenlijstje geeft inzicht en helpt je naar een antwoord te vinden op de volgende vragen:

1. In wat voor omgeving wil ik wonen?

Op dit moment wonen wij op het Friese platteland, midden in de natuur. Wij hebben hier 18 jaar geleden bewust voor gekozen omdat wij een woonboerderij zochten, buiten wilden wonen, zodat ik mijn paard aan huis kon hebben. Maar nu mijn paard is overleden, de kinderen (bijna) het huis uit zijn wil ik terug naar de “bewoonde wereld”. Terug naar de stad met voorzieningen op loop- of fietsafstand maar wel in een landelijke omgeving.

nieuwe woonplaats

2. Wordt het een oud huis of kiezen we voor een recente woning?

In onze oude woonboerderij hebben wij heerlijk gewoond. Toch is het nu tijd voor wat anders. En voor minder werk. Want op een boerderij ben je altijd bezig. Er is altijd wel een klus die geklaard moet worden en daar hebben wij geen zin meer in. Dus stellen wij ons de vraag: “Wordt het een oud huis of een nieuwe woning? “We zijn het er beiden over eens dat ons volgende huis een recente woning wordt.

3. Welke faciliteiten moet onze nieuwe woonplaats hebben?

Ondanks dat onze huidige omgeving genoeg voorzieningen heeft ben je wel afhankelijk van de auto. Want voor alles moet je een stukje rijden. Zo zijn de winkels 5 kilometer bij ons vandaan. Voor het station en voortgezet onderwijs moet je 9 kilometer rijden en voor het ziekenhuis en dokterswacht moet ik 16 kilometer afleggen.

4. Welke plaatsen komen in aanmerking?

In onze zoektocht naar een nieuwe woonplaats moeten we natuurlijk ook rekening houden met de baan van mijn echtgenoot. Hij werkt in Heerenveen en dat is ongeveer een half uur hier vandaan. Onze wens is om op dezelfde rijafstand, maar dan ten Zuiden van Heerenveen te gaan wonen. En dan kom ik uit op Zwolle en op Meppel.

Zwolle vind ik een leuke stad, heeft leen mooi oud centrum, leuke winkels en uitgaansmogelijkheden en mooie natuur. Daarnaast woont onze dochter in Zwolle. Meppel daarentegen is kleinschaliger, heeft een leuk centrum, een groot aanbod authentieke winkels en de huizen zijn er betaalbaarder.

Ontdek je een nieuwe woonplaats met deze 10 tips

Of het nu Meppel of Zwolle wordt, het wordt dus een plaats die nieuw voor ons is en waar we (bijna) geen mensen kennen. Reden temeer om goed uit te zoeken of deze nieuwe woonplaats bij ons past. Ik geef 10 tips die kunnen helpen bij het ontdekken van een nieuwe woonplaats.

 1. Raadpleeg de website van de Gemeente en bekijk online het plaatselijke nieuws, welke evenementen er zijn en welke voorzieningen;
 2. Bezoek je nieuwe woonplaats;
 3. Fiets door de omgeving;
 4. Kijk welke buurten je aanspreken. Noteer de straten die je aanspreken in je telefoon;
 5. Bekijk het winkelbestand. Doe je boodschappen bij de plaatselijke supermarkt en op de markt;
 6. Boek in de buurt een hotel en blijf een nachtje slapen;
 7. Ga in gesprek met mensen. Knoop een gesprekje aan op de markt, in een winkel of op het terras.
 8. Kijk wat er georganiseerd wordt en bezoek aan aantal activiteiten of evenementen.
 9. Kijk in de etalage van de plaatselijke makelaars of op Funda welke huizen er te koop staan, wat de vraagprijs is, hoe lang ze te koop staan;
 10. Doe mee aan een Open huizenroute. Dan kun je vrijblijvend binnen te kijken in de huizen die te koop worden aangeboden;

Wat hebben wij gedaan?

Toen wij wisten dat we in Zwolle of in Meppel wilden wonen heb ik de website van de gemeentes goed bekeken. Zo zag ik dat er in beide plaatsen een ziekenhuis is, en een station met goede treinverbindingen, maar ook welke sportverenigingen er zijn.

Vervolgens zijn wij er een dagje naartoe gegaan om de sfeer “te proeven”. We huurden op het station een OV-fiets en fietsten door verschillende buurten.

Op de fiets zie je namelijk veel meer dan met de auto. Tijdens ons onderzoek lette ik niet alleen op de verschillende soorten huizen (oude en nieuwe huizen) maar ook op de omgeving. Bijvoorbeeld waar ik de hond kan uitlaten!

De wijken die ons aanspraken en specifieke straten noteerde ik direct in mijn telefoon. En de huizen die te koop stonden checkte ik thuis op de Funda-site.

 

We deden in plaatselijke supermarkt wat boodschappen, bezochten de markt en slenterden door de winkelstraten. We dronken koffie op een terras en knoopten een praatje aan met de serveerster. Ik bekeek affiches van evenementen. En zo ontdekten we onze nieuwe woonplaats.

Het wordt Meppel!

Uiteindelijk kwamen wij uit op Meppel,  waar wij inmiddels een woning hebben gekocht. Het huis is heel anders dan waarin we nu wonen, maar het heeft mogelijkheden en grenst aan een natuurgebied. Dus ideaal om de hond uit te laten. Daarnaast is het centrum maar 10 minuten fietsen en zijn de uitvalswegen richting Heerenveen en Zwolle dichtbij. Kortom Meppel voldoet aan heel veel wensen waaraan een nieuwe woonplaats moet voldoen.

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Ontdek een nieuwe woonplaats met deze 10 tips

 1. Ik vind het dapper hoor dat je het platteland in durft te ruilen voor de stad. Zelf woon ik heel mijn leven al op een boerderij in de natuur en moet er niet aan denken dat ik dit huis een keer moet verlaten. En hoop inderdaad ook dat ik een huisje kan vinden met wat grond zodat er wat dieren (ook pony’s) mee kunnen verhuizen. Al begrijp ik heel goed dat je een keer op een leeftijd komt dat je het wat rustiger aan wilt doen, er is immers altijd wel wat te doen!

  1. Zo dapper is het niet Linda, ik ben vaker verhuisd en heb ook lange tijd in d stad gewoond. Maar een verhuizing naar een nieuwe omgeving is natuurlijk altijd een beetje spannend.

 2. Wat een handige tips! Ik ben niet van plan om te verhuizen en al helemaal niet naar een andere plaats zolang dat niet noodzakelijk is 😉 We hebben een heerlijk plekje.

 3. Ondanks dat het nog een hele tijd duurt, zit ik heel vaak op Funda. Ik kom zelf uit een klein dorp en hoef niet perse in een grote stad. Een grote tuin en natuur om me heen zou heel fijn zijn. Om in een appartementje in de stad te gaan zitten is echt niks voor mij.

 4. Goedemorgen Marion,
  Wat is dat snel gegaan die verkoop en ook al een nieuw huis, gefeliciteerd! Goede tips om op deze manier je nieuwe woonplek uit te zoeken en te ontdekken. Ook handig bij een verhuizing naar het buitenland. Alvast veel woonplezier in Meppel.

  1. Het is zeker snel gegaan Lana, in 2 weken tijd was onze boerderij verkocht en vonden wij een ander huis. Misschien dat je mijn tips kunt gebruiken in een artikel over verhuizen naar het buitenland. Fijne dag vandaag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.