In 2017 overleed mijn paard. Maar omdat hij al 32 jaar was kwam zijn dood niet onverwacht en had ik de afgelopen jaren veel mooie foto’s van hem gemaakt. Voor het geval dat. Want je weet maar nooit.

Nu  mijn paard niet meer in levende lijve in het weiland staat verdient hij natuurlijk wel een mooi plaatsje in onze Wall of Fame, zoals wij gekscherend onze wand met fotolijstjes noemen.

Maar misschien is het nog wel leuker om de foto van onze Dewald – want zo heette ons paard –  op een andere manier af te laten drukken. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om foto’s te presenteren waarom zou ik dan voor het doorsnee fotolijstje kiezen?

Foto op hout

Ik was nog maar net aan mijn speurtocht op allerlei fotosites begonnen of ik ontving een mailtje van FotofabriekZij hadden mijn blog ontdekt en het leek hun leuk als ik een foto op hout wilde testen en daar een artikel over wilde schrijven.

Nou dat hoef je mij niet twee keer te vragen. Want zowel het materiaal – hout leent zich natuurlijk prima voor een foto van een stoer paard – als de keuze voor welke foto het gaat worden waren snel gemaakt. Dus ik ging gelijk aan de slag.

Wat een keus!

Ik open het programma en zie dat er naast hout veel meer mogelijkheden zijn. Zo kun je ook kiezen om je foto af te laten drukken op  karton, Forex, canvas, kruk en  aluminium. Zelfs plexiglas is mogelijk.

Maar mijn foto komt op hout. Hout heeft namelijk een natuurlijke uitstraling en is 100% biologisch gekapt in Zweedse naaldbossen. Er zijn 2 houtsoorten waaruit ik kan kiezen: Berkenplex of Vurenhout.

Eerlijk gezegd zeggen deze houtsoorten mij niet zoveel. Maar gelukkig wordt op de website van Fotofabriek precies uitgelegd wat het verschil is tussen berken en vuren.

Beide houtsoorten hebben unieke eigenschappen, waardoor je de foto op hout geheel naar eigen smaak af kan drukken. Alle foto’s worden standaard op berkenplex gedrukt, dit houtsoort wordt ook wel multiplex genoemd. De foto wordt gedrukt op een dunne houtenplaat waar een lichte houtstructuur in zit. Heb je een leuk familieportret die je op hout wilt laten afdrukken? Dan kun je beste kiezen voor een foto op berkenplex.

Een foto op vurenhout geeft een super stoere look. Dit houtsoort bestaat uit losse planken en kun je ook vergelijken met een foto op steigerhout. Wanneer je bijzondere natuurfoto’s hebt of landschapfoto’s dan is een foto op vurenhout hier erg mooi voor. De losse planken zorgen ervoor dat jouw foto robuust lijkt.

Welke houtsoort gaat het worden?

Dat wordt moeilijk kiezen. Want omdat de foto van mijn paard toch een soort  familieportret is zou berkentriplex het meest geschikt zijn. Maar vanwege de stoere look ben ik geneigd voor vurenhout te kiezen. Want dat staat weer beter bij ons interieur.

Laat ik maar gewoon beginnen. Misschien dat ik tijdens het programma een preview krijg van het resultaat op beide houtsoorten, waardoor ik makkelijker mijn keus kan maken.

Aan de slag

Ik druk op de editor en kom op een pagina met verschillende formaten. Ik kies voor Foto op Hout liggend 30 x 20 cm. Vervolgens kan ik kiezen uit 2 varianten:  een complete houtenplaat van berkenplex of een paneel dat bestaat uit meerdere verticale latten  van vurenhout.

Ik kies eerst voor de optie vurenhout en kan gelijk met het ontwerpen beginnen. Vervolgens  vis ik de foto die ik nodig heb uit een van de mappen van mijn computer en sleep deze naar het kader en zie gelijk het resultaat. Maar het is ook mogelijk om een foto van Facebook of Instagram te downloaden. Dat gaat eigenlijk nog makkelijker.

Op het voorbeeld ziet mijn foto er goed uit. Alleen loopt er een naad precies langs het oog van mijn paard. Dat is jammer. Maar omdat ik tijdens het proces kan switchen naar een ander product sla ik deze foto even op en probeer de volgende mogelijkheid.

vurenhout
voorbeeld van de afdruk op vurenhout

Ik kies voor een ander product en ga naar de berkenuitvoering. Ik sleep de foto er naartoe et voilà: ook nu krijg ik een voorbeeld te zien. Deze foto is prachtig. De houtnerf  is subtiel zichtbaar en er zijn geen storende naden. Dit gaat hem worden!

Ik sla mijn project op en doorloop het verdere programma. Even afrekenen en dan maar wachten op het eindresultaat.

Prachtige kiek van Fotofabriek

Binnen een week ontvang ik een pakketje van Fotofabriek. Wat ben ik benieuwd hoe het is geworden.

Het resultaat is mooi: Het is een prachtige kiek, die ik voor deze foto even in de pronkkast in de keuken heb gezet. Om daarna een ereplaats in onze “wall of fame” te krijgen. Maar voor dat ik dát kan doen moet ik nog even het bijgeleverde ophangsysteem monteren. En dat moet met beleid. Dus niet vlug-vlug. De foto moet wel recht hangen. Maar verder ben ik super tevreden. De foto is mooi afgedrukt op een dunne houtplaat waardoor de afdruk prima tot zijn recht komt.

De foto is afgedrukt op een dunne houtplaat met een lichte houtstructuur.
De foto is afgedrukt op een dunne houtplaat met een lichte houtstructuur.

Geen doorsnee fotolijst

Ook ben ik blij dat ik niet voor een doorsnee fotolijst heb gekozen. Naast foto’s op verschillende materialen kun je bij Fotofabriek ook agenda’s, wanddecoraties, visitekaartjes, kalenders  en natuurlijk een foto op hout laten maken. Het is zelfs mogelijk om een foto op een tegel  af te laten drukken. Dus wil je eens wat anders dan een “standaard” afdruk. Neem dan eens een kijkje op de website.

Gerelateerde berichten

9 gedachten over “Prachtige kiek van Fotofabriek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.