Wadden opruimactie

Ruim Wad op! Doe mee met de Wadden opruimactie.

Wat een troep is er aangespoeld op de Wadden! Gelukkig zijn er veel vrijwilligers die meedoen met de Wadden opruimactie en een handje helpen. Soms zijn het er zoveel dat de Waddeneilanden het nauwelijks aan kunnen. Vandaar dat er allerlei initiatieven zijn gestart die de hulp van al die vrijwilligers in goede banen leiden.

Wat is er gebeurd?

In de nacht van 1 op 2 januari heeft de MSC Zoë, een van de grootste containerschepen ter wereld, 292 containers verloren. Deze containers, die in de Noordzee boven de Waddeneilanden liggen, zijn voornamelijk gevuld met auto-onderdelen, speelgoed en meubels. En nu spoelen deze spullen, maar ook allerlei verpakkingsmateriaal aan op de Friese Waddeneilanden en aan de Waddenkust in Fryslân en Groningen.

Ik doe mee met de Wadden opruimactie

Toen ik dit bericht hoorde en op social media alle oproepen om hulp voorbij zag komen, wilde ik er meteen naartoe. De boot naar Ameland en Schiermonnikoog is vanaf hier maar een halfuur rijden. Dus ik ben er zo. Maar afgelopen weekend kwam gewoon niet uit. Woensdag pastte beter.

Daarnaast werd er dinsdag jl. storm verwacht, dus zou er waarschijnlijk weer veel rommel aanspoelen op de Wadden. Dus ik nam mij voor om samen met zoonlief een dagje Schiermonnikoog te doen.

Maar niets is zo onvoorspelbaar als het weer. Want de storm viel achteraf mee en op woensdag was er geen opruimactie op Schier. Er was niet veel rommel bijgekomen. Maar op andere plekken langs de Friese kust was wel hulp nodig. Dus wij wijzigden onze plannen.

Je hoeft niet helemaal naar de Waddeneilanden om je steentje bij te dragen. Als je opziet tegen de kosten of de duur van de bootreis of tegen de diensttijdenregeling, maar wel een dagje of een paar uur wilt schoonmaken dan kun je ook naar de Friese kust. Aan de vaste wal is namelijk ook hulp nodig.

De kracht van social media

Maar wat is het alternatief? Waar kunnen ze nog wel hulp gebruiken? Op de website van veiligheidsregiofryslan kun je zien waar hulp nodig is. Daarnaast kom je via Twitter ook makkelijk in contact met mensen maar ook met instanties die zich inzetten voor de Wadden.

Aan de Friese zeedijk tussen Wierum en Lauwersoog konden ze wel wat hulp gebruiken. Vandaar dat zoonlief en ik naar Paesens-Moddergat gingen.

Paesens-Moddergat zoals de twee dorpen vaak worden genoemd, staat bekend om het kweldergebied achter de dijk. Tussen de dijk en de slikvelden van de UNESCO Wereld Erfgoed “de Waddenzee” ligt een prachtig natuurgebied genaamd de Peazemerlannen. Ook liggen er twee dijken die je tot 2,5 kilometer het wad op brengen, zonder vieze voeten te krijgen. Dit maakt deze plek extra uniek.

Wadden opruimactie

Wat kun je doen?

De opruimacties worden niet centraal gecoördineerd, maar vinden vooral plaats op basis van lokale initiatieven op de verschillende Waddeneilanden. Met name op Twitter is veel informatie te vinden. Als je de hashtags: #helpwad, #waddencleanup, #opruimactie gebruikt, lees je wat je kunt doen en niet doen. Op sommige plekken zoals kwelders,zandplaten maar ook op de Afsluitdijk wordt het opruimen door professionals gedaan.

Wat namen we mee?

Naast eten en drinken namen we natuurlijk een paar vuilniszakken, maar ook latex handschoenen mee (te koop voor 1,64 bij het Kruidvat).

Ook is het verstandig je warm aan te kleden en rubberlaarzen aan te doen. Je krijgt dan wel koude voeten, maar het kan op bepaalde plaatsen ook vies en modderig zijn. En als je rommel uit het water wil vissen dan wil je natuurlijk wel droge voeten houden.

Wadden opruimactie

Neem een hark of een soort knijptang aan een stok mee, waarmee je spullen uit het water kan trekken. De dijken die je het Wad op brengen kunnen namelijk glad zijn, waardoor je niet makkelijk bij het water komt. En als je op je buik gaat liggen dan moet je toch iets hebben waarmee je je vangst naar je toe kan trekken.

De opbrengst van onze inspanningen

Toen we aankwamen leek het alsof er niet zo veel rotzooi was aangespoeld. Toen we verder de dijk opliepen zagen we op verschillende plekken grote hopen met lichtsnoeren liggen. Deze lagen eral en de kans leek klein dat ze weer de zee in zouden spoelen. Daar hebben we niets mee gedaan. Ook omdat we van andere vrijwilligers hoorden dat deze hopen door Rijkswaterstaat werden weggehaald.

Wij zijn dus voornamelijk bezig geweest met het zoeken van klein afval zoals oude plastic handschoenen, plastic touwen en veel verpakkingsmateriaal wat in zee lag en richting kust dreef.

Wadden opruimactie

Goed om te weten

Ga je naar Moddergat of een andere plaats langs de dijk in het Noorden van Friesland? Hou hier dan rekening mee:

  • Parkeer je auto op de daarvoor bestemde plaatsen. Er zijn voldoende parkeerplaatsen in de buurt van de dijk;
  • In de meeste dorpen is weinig horeca. En als het er wel is, dan is deze meestal gesloten.
  • 10 Kilometer ten Noorden van Moddergat ligt Lauwersoog. Daar vind je verschillende restaurants en viskramen met de lekkerste kibbeling. En vaak is er ook een toilet.

Doe jij ook mee met de Wadden opruimactie?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.