pronkzaal van Oranje

Wandelen door Oranjewoud; de pronkzaal van Oranje

Op een paar kilometer afstand van Heerenveen vind je landgoed Oranjewoud, ook wel de pronkzaal van Oranje genoemd. Een prachtig landgoed dat in 1676 door Albertine Agnes van Oranje, de echtgenote van de Friese stadhouder Willem Frederik van Nassau is nagelaten. Het is een afwisselend gebied waarin zeven wandelroutes zijn uitgezet die je onderling kunt combineren. Daarnaast is er een uitkijktoren, een museum en horeca. Dus na gedane zaken is het goed rusten. Kortom de paden op; de lanen in. 

Wandelen door de pronkzaal van Oranje

Het startpunt van onze wandeling is hotel Tjaarda. Vanaf daar kiezen we eerst voor de rode route die ons via de uitkijktoren naar museum Belvedère leidt. De route is 5,5 km lang en wordt door paaltjes aangegeven en leidt ons langs prachtige beuken en eiken, parken en waterpartijen en mooie landhuizen en boerderijen die we onderweg tegenkomen.

Het klimmen wordt beloond

Natuurlijk beklimmen we de 18 meter hoge Uitkijktoren. En als we hijgend en puffend boven komen (de uitkijktoren heeft negen trappen van twaalf treden, dus reken maar uit) hebben we een prachtig uitzicht over Heerenveen en omgeving. In de verte zie je zelfs Leeuwarden liggen: De 315 meter hoge Achmeatoren steekt net uit boven het vele groen.

We dalen af en vervolgen onze route richting het bekende Museum Belvédère. Het weer is te mooi om één van de tentoonstellingen te bezoeken maar we wandelen er wel doorheen. Onze route loopt namelijk dwars door het moderne gebouw.

De Amaliaboom

Tot nu toe hebben we niets koninklijks kunnen ontdekken. Maar op de terugweg stuitten we op De Amaliaboom. Een koningslinde die in op 24 maart 2004, tijdens de landelijke Boomfeestdag op het Landgoed Oranjewoud is geplant. Deze boom was een geschenk van Staatsbosbeheer, de beheerder van Landgoed Oranjewoud. Naast deze “koninklijke” boom werden er die dag ruim 2500 bomen geplant in het huidige museumpark.

De Amaliaboom, de pronkzaal van Oranje
De Amaliaboom

Na gedane zaken is het goed rusten

Na onze wandeling lopen wij nog de blauwe Reigersbosroute. Deze route van 4 kilometer sluit aan op de rode route en gaat loopt door een licht glooiend terrein van vroegere rivierstuifduinen.

Na 10 kilometer en negen trappen van twaalf treden is het tijd voor een break. We nestelen ons op een comfortabele loungebank op het terras van restaurant Tjaarda en doen ons tegoed aan een kop koffie met appelgebak en genieten nog even na van deze prachtige wandeling.

Heb je de smaak van het wandelen te pakken? Met de wandelkaarten van Falk kun je zelf talloze wandelroutes uitstippelen met behulp van de wandelknooppunten op de kaarten.

Related Posts

2 thoughts on “Wandelen door Oranjewoud; de pronkzaal van Oranje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.