afstand

Wat is ver? Afstand zit tussen de oren

“Moeten jullie nog he-le-maal naar Friesland?”  Deze vraag hoor ik regelmatig als ik op een verjaardag of op een feestje ben in Midden Nederland.  Ja, wij moeten nog naar Friesland en dat is inderdaad ruim 1,5 uur rijden. Dat weet je en daarop stel je je in. Want wat is anderhalf uur als je over goede snelwegen rijdt, geen files tegenkomt, lekker door kunt rijden en als beloning lekker in je eigen bed slaapt.

Afstand zit vaak “tussen de oren”

Als je in de randstad van A naar B moet dan ben je vaak net zoveel tijd kwijt, als wanneer je in de Provincie een grote afstand moet overbruggen. Terwijl de afstand die je daar aflegt veel korter is. Want je staat vast in het verkeer, er is een omleiding, een file of kunt je bestemming niet vinden. Of je kunt je auto niet kwijt omdat er nergens een parkeerplaats beschikbaar is. Dat zorgt voor veel ergernis en stress.

Afstand is dus relatief

Het gaat om de tijd die je kwijt bent. De afstand die je hebt afgelegd merk je eigenlijk alleen aan de stand van je benzinetank. Doordat je grote afstanden rijdt sta je natuurlijk wel veel vaker bij de benzinepomp. En dat merk je in je portemonnee. Maar daar hoor je nooit iemand over. Eigenlijk vinden mensen het de gewoonste zaak dat je er bent: Maar als je na afloop van het feestje nog he-le-maal naar Friesland moet. Tja, dát is toch wel wat.

Toch zou  ik niet anders willen. Want als ik in mijn auto zit, de drukte van de stad achter me laat, het gaspedaal indruk en na anderhalf uur bijna thuis ben, slaak ik een zucht van verlichting. Ik moet dan wel een stukje rijden, maar daarvoor krijg je zo-veel terug!

Wat betekent afstand voor jou?

 

 

Gerelateerde berichten

17 gedachten over “Wat is ver? Afstand zit tussen de oren

 1. Ach wat is afstand. Wij rijden regelmatig naar onze boerderij in Slowakije. 1450 km. Je stelt je er inderdaad op in. Voor ons ook zo fijn om daar te zijn, de rust, ruimte en natuur om ons heen. ? weer terug naar Nederland voelt dan altijd langer rijden ?

 2. afstand is heel relatief, ik woon in Mechelen, zowat centrum België zeg maar, ik vind alles tot 1,5uur rijden kortbij, maar dat hangt dan inderdaad van meerdere factoren af dan de afstand, ik ben op 1,5u in Utrecht bv, dat weet ik omdat dat een goede vriendin woonde, dat is een 150 km, maar het is ook 1,5 uur rijden naar mijn psychologe en dat is 30-tal km…

  héél relatief dus, maar voor mij is ver dus inderdaad meer een kwestie van hoe lang rijd ik er over

 3. afstand is heel relatief, ik woon in Mechelen, zowat centrum België zeg maar, ik vind alles tot 1,5uur rijden kortbij, maar dat hangt dan inderdaad van meerdere factoren af dan de afstand, ik ben op 1,5u in Utrecht bv, dat weet ik omdat dat een goede vriendin woonde, dat is een 150 km, maar het is ook 1,5 uur rijden naar mijn psychologe en dat is 30-tal km…

  héél relatief dus, maar voor mij is ver dus inderdaad meer een kwestie van hoe lang rijd ik er over

 4. Mij lijkt lekker doorrijden veel leuker dan dezelfde tijd in de file te staan ? Maar toch zou ik zelf liever ergens in het midden, in Utrecht bijvoorbeeld, willen wonen. Dan heb ik toch meer het idee dat ik overal in de buurt zit, haha ?

 5. Ik vind dingen ook best snel ver. Maar ik ben het met je eens dat het relatief is. Mijn zusjes wonen in Utrecht en dat is maar een uur. Maar ik ga nog liever een uur hardlopen in eigen omgeving, dan een uur autorijden.

 6. Ik heb geen rijbewijs, dus doe het effe anders. ? Ik woon in het centrum van Antwerpen en doe vrijwel alles te voet. Ik wandel twee kilometer naar m’n werk, doe te voet boodschappen, … Ik merk dat mensen met een auto dat abnormaal vinden. Een collega van me, die dezelfde richting uit moet, heeft me al meermaals een lift aangeboden. Ook vroeg ze me vorige week “maar hoe doen jullie bóódschappen zonder auto?!” Ik vind dat allemaal vanzelfsprekend. Mensen zijn veel te afhankelijk van hun auto’s. Zij vinden alles ver, ik stap met plezier een paar kilometer, als dat betekent dat ik het openbaar vervoer niet hoef te nemen. ‘Ver’ is relatief.

 7. Ik vind het altijd super grappig als mensen in Nederland dit zeggen ik kom zelf uit Oostenrijk dus als ik daar naar iemand of iets toe ging ben je veel langer onderweg haha

 8. Afstand is inderdaad relatief…
  Mijn man heeft lang in Antwerpen gewerkt (we wonen in Belgisch Limburg) en stond vaak in de file. Op een gegeven moment was hij dat zo beu dat hij ander werk zocht.
  Hij vond dat in Nederland, een goed half uurtje rijden van bij ons thuis, maar moet soms wel naar Weesp (Amsterdam) naar het hoofdkantoor.
  Door zijn flexibele uren kan hij het zo regelen dat hij amper file heeft 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.