Hema stedentrip

Welk bedrag betaal je echt voor een stedentrip van de HEMA?

Het lijkt natuurlijk een koopje: €125,– voor een 3-daagse stedentrip van HEMA naar een stad naar keuze. Maar welk bedrag betaal je nou echt voor een vliegreis + hotel naar een van de 12 Europese steden?

Want er komen altijd kosten bij. Waarvoor je extra moet betalen, hoeveel dat is en  welk bedrag je uiteindelijk moet betalen ga ik voor je uitzoeken.

Stedentrips van de HEMA

De HEMA biedt wel vaker een stedentrip aan voor een aantrekkelijk bedrag. Meestal is het dan een verrassingstrip, waarbij je maar moet afwachten waar je uiteindelijk belandt. Nu is dat anders. Met deze actie kun je kiezen of je naar Praag, Sofia, Krakau, Boedapest, Londen, Rome, Venetië, Milaan, Bologna, Valencia, Madrid, of naar Wenen gaat. Je bepaalt dus zelf waar de stedentrip naartoe gaat.

Het boeken van de reis is heel eenvoudig. Volgens de beschrijving die ik op de website vond koop je per persoon één voucher. Eigenlijk moeten dat er 2 zijn want een reisgezelschap dient uit minimaal 2 personen te bestaan.

Vervolgens heb je t/m 31 maart 2019 de tijd om een keuze te maken uit één van de 12 deelnemende steden. Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je een reservering maken via www.flywise.nl/hema.

De stedentrip moet plaatsvinden in de periode van 11 februari t/m 30 juni 2019. Check wel even wanneer je weg kunt gaan. Voor de actuele beschikbaarheid per bestemming klik dan hier. Bron de website van HEMA.

Met welke extra kosten moet je rekening houden.

Staat er op de website dat je €125,– euro betaalt voor een 3-daagse stedentrip naar een stad naar keuze. Er komen altijd kosten bij.  Welke kosten dat zijn, hoeveel je extra moet betalen en  op welk bedrag je uiteindelijk uitkomt? Dat weet je zo.

Laat ik beginnen met wat is  inbegrepen:

 • Retourvlucht
 • 2 Nachten in een 3-sterrenhotel
 • 1 Stuk handbagage p.p. (10 kg, afmetingen verschillen per maatschappij)
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag

Maar wat komt er nog bij:

 1. Toeristenbelasting
 2. Transfer
 3. Reis- en annuleringsverzekering

1. Toeristenbelasting

Toeristenbelasting is een algemene belasting die een stad kan heffen. De hoogte van de toeristenbelasting verschilt per stad. Gemeenten mogen namelijk zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen.

Hoeveel  toeristenbelasting je betaalt in de stad van jouw keuze is dus een verrassing. Maar zo betaal je in Praag CZK 19,00 (± € 0,68) maar in Milaan daarentegen betaal je ongeveer het dubbele.

2. Transfer

Met transfer bedoelen ze het vervoer van het vliegveld naar je hotel. Dat kan met een taxi (duur) pendelbus, trein of metro. Dus ook deze prijzen verschillen. Daarnaast ligt het ene vliegveld verder van het centrum dan het andere. Voor een transfer naar het centrum van Praag betaal je ongeveer 11,– per persoon. Voor de transfer van het vliegveld bij Milaan betaal je 5,– per persoon.

3. Reis- en annuleringsverzekering

Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan geldt die ook als je een stedentrip gaat maken. Heb je die niet dan is het verstandig om een reisverzekering af te sluiten voor de dagen dat je op reis bent. Meer informatie over een reisverzekering kun je vinden bij HEMA verzekeringen waar je de verzekering ook gelijk kunt afsluiten.

Of het verstandig is om een annuleringsverzekering af te sluiten moet je zelf bepalen. In het artikel De zin en onzin van een annuleringsverzekering zet ik de voordelen maar ook de nadelen van deze verzekering op een rijtje.

Overige kosten

Maar er zijn meer kosten die je moet incalculeren. De HEMA noemt het extra’s, maar ik ben van mening dat je onderstaande kosten zeker moet meerekenen.

 • Ontbijt
 • Lunch en diner
 • Naast elkaar zitten in het vliegtuig
 • Overige reis- en parkeerkosten

4. Ontbijt

De hotelovernachtingen van de stedentrip zijn zonder ontbijt. Wil je ontbijt bijboeken in het hotel dan betaal je  10.- per persoon.

5. Lunch en diner

Ook de lunch en het diner zijn niet  inbegrepen. Kun je tussen rond lunchtijd ergens een broodje en wat drinken kopen. Je avondeten zul je buitenshuis moeten consumeren.

6. Naast elkaar zitten in het vliegtuig

De HEMA noemt het een extra, maar voor de meeste mensen is het een must dat je naast elkaar in het vliegtuig zit. Was het voorheen vanzelfsprekend dat je gratis je vliegtuigstoelen kon uitzoeken. Dat is helaas verleden tijd. Als je wilt bepalen waar je in het vliegtuig zit dan betaal je € 12.50 euro per persoon.  En dat is alleen voor de heenreis. Voor de terugweg geldt dezelfde regel.

7. Overige reis- en parkeerkosten

 • Vertrek je in het weekend of buiten de spits? Maak dan gebruik van een voordelig treinkaartje. Op Vakantieveilingen en Actie van de Dag worden regelmatig enkele reiskaartjes voor de trein aangeboden. Handig voor de de reis van je woonplaats naar het vliegveld.
 • Ga je met de auto?  Hou dan rekening met de (hoge) parkeerkosten op de luchthaven. Of neem eens een kijkje op de website van Budget Valet.

Ook leuk om te lezen: Met de auto naar Schiphol? Waar laat je de auto?

Extra’s waarvoor je wel kunt kiezen

 • Tijdens deze stedentrip reis je met handbagage. Heb je meer spullen bij je, dan kun je extra ruimte boeken. Voor deze extra ruimbagage betaal je €70.- per stuk en mag je 15 kg bagage meenemen.
 • Wil je in plaats van een 3-sterren hotel een hotel met vier sterren?  Voor een upgrade naar een 4-sterrenhotel betaal je €17.25 euro per persoon per nacht.
 • Vind je 2 nachten tekort? Dan kun je voor €17,50 per persoon een nacht bijboeken.

Welk bedrag betaal je nou echt voor deze stedentrip?

Als je alles bij elkaar optelt dan kom je toch wel duurder uit dan de “kale prijs” die de HEMA je voorrekent. Zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien betaal je ongeveer het dubbele. En dan heb ik de verzekeringen en eventuele parkeerkosten niet meegerekend. Dat is wel iets om rekening mee te houden als je een stedentrip gaat boeken.Hema stedentrip kostenplaatje

Wat vind jij van deze stedentrip van Hema?

 

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Welk bedrag betaal je echt voor een stedentrip van de HEMA?

 1. Die aanbiedingen lijken heel aantrekkelijk maar blijken in de praktijk toch vaak behoorlijk meer te kosten. Naast deze basiskosten bezoek vaak nog een bezienswaardigheid die ook geld kost. Ongemerkt lopen de kosten dus snel op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.