Zo ga ik de strijd aan met het Zevenblad

Buiten wonen heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste nadeel vind ik het hardnekkige onkruid in mijn tuin, dat jaarlijks de kop op steekt. Zoals Zevenblad. Een vriendelijk ogend plantje dat zich via wortelstokken vliegensvlug verspreidt en nauwelijks te stoppen is. Althans niet door mij.  Dus zit er niks anders op dan het dit jaar heel rigoreus aan te pakken.

Wat ik allemaal heb geprobeerd

Ik heb alles geprobeerd. In het voorjaar trokken wij minimaal een weekend uit om alle planten uit de border te halen. Om zo  het Zevenblad wat zich er omheen had genesteld er voorzichtig tussenuit te kunnen plukken. Een Heidens karwei, maar na deze operatie  zag mijn tuin er voor de rest van de zomer weer toonbaar uit.

Totdat ik deze enorme klus een jaar oversloeg. En alleen de blaadjes wegplukte. In de hoop dat ze uiteindelijk uitgeput raakten en de moed opgaven. Niet dus. En dat had ik van te voren kunnen weten. Want als je het plantje er uittrekt, blijven de wortels achter. En die zorgen ervoor dat het plantje vrolijk verder leeft. Dus ook dat jaar was ik de verliezende partij.

Het is dan niet voor niets dat Zevenblad  ook wel tuinmansverdriet genoemd. Als het plantje eenmaal in je tuin is geland, krijg je het er namelijk bijna niet meer uit.

Rigoreuze aanpak

Dit jaar zit er dus niets anders op dan het rigoreus aan te pakken. In het tuincentrum vond ik van het merk Ecolstyle een fles  Ultima. Volgens de verpakking is het spul ecologisch verantwoord, speciaal tegen Zevenblad en toegestaan onder bomen en struiken. Dit middel spuit je eenvoudig op het plant en na 3 uur zie je de blad langzaam bruin worden.

Goede hoop

Na een eerste behandeling zie ik inderdaad resultaat. In de borders begint het Zevenblad langzaam te verschrompelen en wordt langzaam weer wat aarde zichtbaar. Natuurlijk verschijnen er na een paar dagen weer wat nieuwe telgen van onze woekeraar, want om het Zevenblad effectief te bestrijden zijn minimaal 2 bespuitingen nodig. Toch heb ik goede hoop dat ik de  plaag eindelijk ga bedwingen.

Waar Zevenblad goed voor is

Natuurlijk zal ik nooit helemaal verlost worden van het Zevenblad, maar dat is niet erg. Een paar plantjes laat ik gewoon zijn gang gaan en die kan ik altijd nog gebruiken in een zelfgemaakte pesto of in een salade. Daarnaast schijnt Zevenblad  goed tegen Jicht te zijn. In Duitsland wordt het zelfs Jichtkraut genoemd. Ook bij lichte artrose kan het de pijn verminderen. Het is dus hartstikke gezond.

Dus waarom wil ik eigenlijk van het Zevenblad af? Misschien moet ik mijn fles Ecoslyle leeg spuiten en de plantjes die daarna de kop opsteken gewoon laten staan. En mij  eens verdiepen in recepten waarin ik het Zevenblad kan toepassen. Misschien is dat een beter idee. En ook nog eens voordelig en veel minder tijdrovend.

Tuinartikeltotaal, de totale webshop voor uw tuin

Hoe ga jij woekerend onkruid in je tuin te lijf?  Laat gerust hieronder een reactie achter.

Gerelateerde berichten

Eén gedachte over “Zo ga ik de strijd aan met het Zevenblad

  1. Nadat een buurman bij ons vorige huis deze plant in zijn tuin had gepoot, hadden wij ook last van deze plant. Helaas hebben we het nooit echt helemaal onder controle gekregen.
    Het was niet de reden om te verhuizen maar ik ben toch blij dat ik er van af ben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.