Zomer in Fryslân: Bij-vriendelijk Buitenpost

Hoe bijzonder is Buitenpost? Niet zo, zou je op het eerste gezicht zeggen. Het centrumdorp Buitenpost in het Noordoosten van Fryslân heeft namelijk alleen een oude kerk, een modern gemeentehuis en een station waar de trein stopt die je van Leeuwarden naar Groningen brengt. Maar geen historische kern en het winkelaanbod is wat povertjes te noemen. Althans dat is mijn mening. Toch is Buitenpost bijzonder. En met name in 2018.

Bij-vriendelijke gemeente

De gemeente Achtkarspelen, waaronder Buitenpost valt zet zich namelijk erg in voor het behoud van de bij en mag zich dan ook bij-vriendelijke gemeente van Nederland noemen. In Achtkarspelen kun je bijna vijftig soorten bijen tegenkomen. De gemeente doet er dan ook alles aan om de bijen te lokken en om ze te behouden.

Zo zijn de bermen in de Gemeente ingezaaid met wilde bloemen en is in de groenstrook langs het dorp Buitenpost door schoolkinderen een insectenhotel ingericht. Allemaal inspanningen om de bijenpopulatie te vergroten.

Bijzonder Buitenpost

Silence of the Bees 

Maar er is meer. De grootste bijen-trekpleister in het dorp is De Kruidhof, de hortus van Fryslân. Deze kruidentuin is ruim 80 jaar een begrip in Buitenpost en ver daarbuiten, is in 2018 de letterlijke ‘landingsplek’ van Silence of the Bees. Een project dat de stilte rondom de bij wil doorbreken en onderdeel is van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018.

BIJ-zondere activiteiten in De Kruidhof 

Rondom dit thema worden er in De Kruidhof in Buitenpost allerlei BIJ-zondere activiteiten georganiseerd. Op de langste dag van het jaar, namelijk 21 juni wordt de zogenaamde B-rapsodie gehouden. Ook wel The concert of the bumblebees (and more).

De B-Rapsodie is een uniek simultaan concert dat op hetzelfde moment wordt uitgevoerd in drie botanische tuinen door lokale brassbands in Buitenpost en in de Duitse steden Oldenburg en Emden. De geluiden zijn verzameld in verschillende hommelkasten. De geluiden en bewegingen van de hommels zijn letterlijk vertaald naar een muziekstuk dat op 21 juni 2018 wordt door Blaast de Bazuin opgevoerd in De Kruidhof. En dat is nog niet alles. Tijdens het concert zal er op speciale schermen een live-verbinding zijn met de andere tuinen. Bron: De Kruidhof.

Bijzondere planten in De Kruidhof in Buitenpost

Maar De Kruidhof heeft meer bijzonders te bieden. Niet alleen het behoud van de bij staat centraal in De Kruidhof. Zij maakt zich ook sterk voor planten die worden bedreigd in hun voortbestaan. In een speciaal daarvoor opgezette heemtuin wordt geprobeerd de biodiversiteit van de Noardlike Fryske Wâlden na te bootsen. Een soort “blijf van mijn lijf huis” voor planten die van nature in dit gebied voorkomen. Wil je weten welke “bedreigde”planten in De Kruidhof aanwezig zijn klik dan op de speciale plantenzoeker.

Ook biedt de tuin onderdak aan 1500 soorten kruiden en ruim 2.000 verschillende planten. Onderverdeeld in 17 thematuinen. Zo vind je er een geneeskrachtige kruidentuin, een “gewone” keukenkruidentuin. Maar ook een bostuin, een kloostertuin, een bijbelplantentuin, een meditatietuin en een speciale tuin met verfplanten. Allemaal opgezet rondom bijzondere planten.

Bijzonder Buitenpost

Naast het kijken naar (bijzondere) planten kun je deze ook kopen in De Kruidhof. In de uitgebreide verkooptuin, die trouwens gratis te bezoeken is, vind je planten die je in een tuincentrum niet snel zal vinden. En zoek je een speciale plant? Check dan HIER of deze bij De Kruidhof wel te vinden is. En wil je advies? Dat krijg je er gratis bij.

Bijzonderheden in de omgeving van Buitenpost

Ondanks dat ik zelf niet zo gecharmeerd ben van het dorp Buitenpost, kun je je in de omgeving best vermaken. Ik noem een paar bijzonderheden die leuk zijn om te doen:

  • Hou je van fietsen? Met behulp van de app van Izi-travel kun je een leuke cultuur-historische fietstocht maken door de omgeving van Buitenpost.
  • De omgeving leent zich ook prima om te wandelen. Tussen Buitenpost en Kollumerzwaag vind je het Poelepaad, aangelegd door Staatsbosbeheer. Dit pad is onderdeel van de wandelroute ‘Buitenpost’ en een aanrader als je van natuur, historie en van wandelen houdt. Je kunt de route trouwens ook fietsen. Maar er zijn meer leuke wandelingen die in Buitenpost beginnen. Ik vond ze op de website van het online toeristenbureau.
  • Ondanks dat Buitenpost geen boeiend centrum heeft zijn er wel een paar bijzondere winkeltjes te noemen. Als je het dorp bijna uit bent zie je in een oude boerderij Cadeau & Streekproducten winkel Op ‘e Stâl . De enthousiaste eigenaresse verkoopt producten uit de streek maar ook leuke assesoires en cadeauartikelen.
  • En dan heb je in de Kerkstraat de Binnenmarkt. Een winkel die bestaat uit kleine, bijzondere winkeltjes en is tevens een horecagelegenheid. De Binnenmarkt heeft geen website. Maar op hun Facebookpagina zijn ze wel actief met het promoten van hun producten.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.