De Friese 11 steden

De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief

In de tijd dat ik in Friesland woonde heb ik nog nooit “de Elfstedentocht” gedaan. Dat is misschien logisch omdat er na 1997 geen mogelijkheid is geweest om deze route te schaatsen. Maar ook alle andere mogelijkheden heb ik niet benut. Je kunt namelijk de Elfstedenroute op verschillende manieren doen: op de fiets, per kano met een boot.  Je kunt de Elf stedentocht zelfs zwemmen. In 2019 stond zwemtocht van Maarten van der Weijden volop in de belangstelling. Kortom: Op naar Friesland voor een tocht langs de Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief.

De Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief

Nu moet ik erbij vertellen dat ik een paar jaar geleden wel ben begonnen aan mijn elf stedentocht . Maar ik ben nog niet klaar. Bolsward en Franeker staan nog op mijn lijstje. Daar moet ik nog naartoe.

Want het is natuurlijk heel makkelijk om alle toeristische trekpleisters te bezoeken die in de gidsen worden aangeprezen. Maar is het niet leuker om van de gebaande paden af te wijken en daar mijn Hollandse blik op te werpen? Volgens mij wel. Vandaar dat ik Friese 11 steden vanuit Hollands perspectief laat zien.

Leeuwarden

Ik ga met de Arriva naar Leeuwarden. Dé trein van Noordelijk Nederland. Het is een beetje een kruising tussen een trein en een metro. Alle treinen dragen de naam van een bekende Fries. Zoals Foppe de Haan, Abe Lenstra en Mata Hari. Ik stap in op het station van Buitenpost en voordat ik de eindbestemming bereik stopt de trein 5 keer. Opvallend is dat de naam van ieder station zowel in het Frysk als in het Nederlands wordt genoemd. In Wat is er zo mooi aan Leeuwarden kun je lezen waarvoor ik speciaal naar de hoofdstad ben gegaan.

Omdat in 2018 Leeuwarden Culturele hoofdstad van Europa was heb ik meer artikelen over Leeuwarden geschreven. Wellicht vind je die ook leuk om te lezen.

Sneek

De Friese 11 steden
Waterpoort in Sneek

Als eerste bezoek ik Sneek. Niet de eerste plaats van de officiële route, want dat is natuurlijk Leeuwarden. Maar het kwam nu eenmaal beter uit om in Sneek te beginnen. En ik zou de gebaande paden verlaten, dus dan mag je wel een beetje van de route afwijken. Ik vond Sneek verrassend leuk, want Sneek is meer dan het Sneekermeer.

IJlst

Hoewel IJlst maar 5 kilometer van Sneek is verwijderd krijgt deze plaats een afzonderlijk bezoekje. Tijdens een dagje varen met de familie neem ik dit stadje mee in mijn Friese 11 stedentocht. In IJlst kun je prima je boot aanleggen in de haven die direct achter het centrum van de stad ligt. We zijn dan ook niet de enigen als wij via de Geeuw de stad binnenvaren. Maar er is meer. Of eigenlijk ook niet. Want IJlst is wat ik dacht dat het was. En dat is niet zoveel.

Sloten

Sloten is het kleinste stadje van de Friese Elfsteden, maar het schijnt ook het kleinste stadje ter wereld te zijn. Althans dat beweert de directeur van het bureau voor toerisme Friesland Holland. Volgens hem is Sleat veel kleiner en véél authentieker dan het Belgische Durbuy die deze titel eerder had opgeëist. Ik ben dus benieuwd wat Sloten voor mij in petto heeft want Sloten is gek op zijn klassiekers

Stavoren

Dé bezienswaardigheid van Stavoren is het Vrouwtje van Stavoren. Er zijn verschillende verhalen rond dit standbeeld, maar de meest waarschijnlijke is dat ze een rijke koopmansweduwe was die ontzettend veel bezat. Desondanks was ze niet tevreden en uiteindelijk eindigde ze door haar hebzucht in grote armoede. Maar er is meer. Dus Op naar Stavoren! Waar het vrouwtje op ons wacht.De Friese 11 steden

Hindeloopen

Dat Hindeloopen bekend is om haar klederdracht, het Hindeloper schilderwerk, de karakteristieke geveltjes, de likhúsjes, de vele houten bruggetjes hoef ik niemand te vertellen. Maar dat Hindeloopen ook een eigen taal heeft dat wist ik niet. Daarom vandaag een stukje over Het Fries en het Hindeloopers vanuit Hollands perspectief.

Workum

Tijdens mijn bezoek aan Workum had ik weinig puf voor een stadswandeling. Ook een bezoek aan het bekende Jopie Huisman museum heb ik aan me voorbij laten gaan. Het werd dus niet meer dan een laatste blik over het Ijsselmeer en een kijkje in de etalage van de plaatselijke makelaar waar ik de leukste objecten te koop zag staan. Bij het zien van een voormalig kerkgebouw of verbouwde woonboerderij die financieel ook nog eens binnen handbereik zijn begon ik gelijk te fantaseren. Hoe zal het zijn: ‘wonen in zo’n kneuterig plaatsje als Workum op het Friese platteland’. Want wie wil er nou niet in Workum wonen?

Bolsward

Bolsward staat nog op de planning. Al is het alleen maar om een van de 11 Fountains te bekijken. Maar misschien breng ik ook wel een bezoek aan het Frysk Hynder, waar echte Friese whiskey wordt gemaakt.

Harlingen

Sommige plaatsen ken je alleen als vertrekpunt voor een vakantie of weekendje weg. Harlingen is ook zo’n plaats. Die je eigenlijk alleen kent van de boot naar Terschelling of Vlieland.

Toch loont het zeker de moeite om even over te steken naar het centrum van dit leuke elf steden stadje. Want als je door het historische hart van Harlingen wandelt, loop je als het ware door een openluchtmuseum. In de binnenstad staan namelijk meer dan 500 monumentale panden! Maar er zijn meer dingen die je misschien niet wist over Harlingen.

De Friese 11 steden

Franeker

Franeker is eigenlijk de enige Friese stad die ik echt nog nooit heb bezocht. Ik hoop dat daar ooit verandering in komt.

Dokkum

Als laatste bezoek ik Dokkum; de laatste doorkomst plaats, vóórdat de finish van de Elfstedentocht wordt bereikt. In Dokkum ga ik de Bolwerken en de historische binnenstad verkennen. Want Dokkum moet je een keer doen.

De Friese 11 steden
Keerpunt van de elf stedentocht in Dokkum

Dit is mijn elf stedentocht gezien vanuit een Hollands perspectief. Wellicht ben ik dingen vergeten te bezoeken. Heb jij tips van dingen die ik echt moet zien laat dan gerust een reactie achter.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.