Feestweek spulwike

Fryslân barst zomers van de evenementen. Het een nog grootser dan het ander. Daarnaast heeft bijna ieder dorp een feestweek. Een week waarin verschillende festiviteiten worden georganiseerd en waar de gemeenschapszin (mienskipssin) voorop staat.

De feestweek is voor jong en oud

Zo stonden in de feestweek van Buitenpost, die traditioneel de eerste week van augustus wordt gehouden, het concours hippique en de (natuur)markt centraal. En worden er tijdens de Spulwike,  eind deze maand in het Friese dorp Surhuizum weer hele andere activiteiten georganiseerd.

De eerste “Spulwike” (spelweek) in Surhuizum dateert uit 1974 en was bedoeld voor de kinderen van de kleuterschool en de beide basisscholen. Met als doel de kinderen een leuke week te bezorgen en voor de ouderen iets leuks te doen. Kortom tijdens de spelweek staat het gemeenschapsgevoel centraal.

Naast  onderdelen als een Quiz avond, een oriënteringsrit, de Wampex, melkbus gooien en het traditionele Seineharjen wordt de Spelweek afgesloten met de Surhúster markt. Kortom activiteiten waar je misschien nog nooit van hebt gehoord. Dus tijd om dáár eens in te duiken.

Wampex

Wampex staat voor Weekend AMPfibische EXpeditie en is afkomstig uit een traditie van het Engelse leger waarbij jonge rekruten een weekend lang taken kregen in, op, over, onder en met water. Tijdens dit evenement krijgen de deelnemers verschillende opdrachten waarbij water en survivalelementen een belangrijke rol spelen.

De tocht varieert in lengte,  er zijn zelfs tochten waar wel 35 km moet worden afgelegd. Daarnaast moet je diverse hindernissen overwinnen en dit alles vindt plaat in het donker. Het is dus geen wandeltocht en ook geen puzzeltocht, Het is Wampex!

De Wampex in Surhuizum is op 30 augustus. Iedereen vanaf 14 jaar mag een team vormen, dat bestaat uit 4 tot 6 personen. De start is om 22.00 uur bij de kantine van de korfbalvereniging. Vanaf daar worden de deelnemers weggebracht en gaat het avontuur beginnen.

Behalve dat het handig is om een zaklamp en een setje droge kleding mee te nemen hoef je verder niets te doen. Maar ik denk wel dat je een beetje conditie moet hebben, niet bang moet zijn voor een nat pak en ook niet vies zijn van een beetje modder. Meer informatie vind je op Wampex Surhuizum

(Wereld) record Melkbus gooien

Onder leiding van Wout Zijlstra, de sterkste man van Fryslân is het mogelijk het wereld record (eh hum????) melkbus gooien te verbeteren. Het record staat nu op 22 meter. Maar wanneer en door wie het record is neergezet kan ik nergens vinden.

Wel dat het mogelijk is om vrijdagavond 31 augustus a.s. het record (zullen we het woord Wereld en Nederlands maar weglaten) verbeterd kan worden.

Je moet natuurlijk wel wat spierbundels hebben om een poging te wagen. Maar verder worden er geen eisen gesteld. Je hoeft je ook niet van te voren in te schrijven, je kunt je gewoon ter plekke aanmelden.

Helaas ontbreekt alle informatie over de melkbussen die worden gebruikt. Hoe zwaar ze zijn? Wat de beste werphouding is? Wie er zoal meedoen aan dit evenement. Dat is jammer. Maar misschien is het daarom des te leuker om gewoon eens te gaan kijken. Toeschouwers zijn namelijk ook vanaf 19.00 uur van harte welkom.

WK Seineharjen

Dat Surhuizum gek is op WK’s blijkt ook uit het wereldkampioenschap Seineharjen. Een typisch Fries gebeuren wat ik zal proberen uit te leggen. Ik ben tenslotte een Hollander in Fryslân, en dan begeef je je op “glad” ijs.

Seineharjen, is het scherp maken van de zeis. En dat is een klusje dat je niet zomaar klaart. Er zijn zelfs speciale cursussen voor lees ik in een bericht op Actief Media. Het haren van een zeis kan alleen als die zeis een ongehard maaiblad heeft van hoge kwaliteit ijzer.

Voor een eerlijke strijd en om ‘smokkelen’ te voorkomen, krijgen de deelnemers nieuwe, stompe zeisen. Die zij zo scherp mogelijk moeten maken . De deelnemer die aan het eind van de wedstrijd de scherpste zeis heeft, mag zich een jaar lang “wereldkampioen” noemen.

Vorig jaar deden zestien deelnemers mee, waarvan de meesten “bekende” gezichten zijn, vaak van  boven de 60 én allemaal afkomstig uit de provincie Friesland. Dus ook hier kan het woord Wereld wel achterwege blijven, toch?

Al met al is het best grappig zo’n feestweek met typisch Friese tradities. Want naast alle activiteiten wordt ook het hele dorp versierd. Zo zetten de dorpsbewoners een feestpaal in de tuin, wordt de vlag uitgehangen en rij je bij binnenkomst door een ereboog het dorp in. En hou je er niet van dan blijf je gewoon thuis. Want na een week is alles weer voorbij.

Wordt er in jouw woonplaats een feestweek gehouden?

Gerelateerde berichten

11 gedachten over “Zomer in Fryslân: de Feestweek

  1. Wat een grappige spelen! Wel heel fijn dat ze tradities in ere houden, fijn om ook weer door te geven aan de jongere generatie! Hopelijk blijven ze dit elk jaar doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.