wandelen met de hond

Wandelen met de hond. Losloopgebieden in Fryslân

Toen ik nog in Fryslân woonde ging ik bijna nooit wandelen met de hond. Op het platteland laat de hond namelijk zichzelf uit. Loopt ze lekker met mij mee als ik de pony en de geit ga verzorgen. Toch is het fijn om af en toe lekker met onze hond te gaan wandelen. Of naar een plek te gaan waar je hond kan loslopen. Op de grens van Friesland, Groningen én Drenthe vind je de mooiste natuurterreinen voor een stevige wandeling mét of zonder hond.

Natuurgebieden in Bakkeveen

In de omgeving van Bakkeveen vind je verschillende natuurgebieden. Zoals  de Slotplaats, die wordt beheerd door Natuurmonumenten en het Mandefjild van het Fryske Gea. Mijn favoriete plek om mét, maar ook zonder hond te wandelen is het Mandefjild,  een gebied van uitgestrekte heidevelden, bos en een zandverstuiving.

Door het Mandefjild  lopen verschillende wandelroutes die d.m.v. verschillende kleuren zijn aangegeven. Daarnaast zijn er 3 verschillende startpunten: Bij de schaapskooi, in de buurt van restaurant de Drie Provinciën en bij recreatiecentrum Dundelle aan de Mjumster Wei 16.

erop uit met de hond. Wandelroutes Bakkeveen

Wandelen met de hond

Op een zonnige zaterdagmorgen loop ik met hond een deel van de groene route. We starten bij restaurant de Drie Provinciën, dat trouwens  een “uitgestorven” indruk maakt. En dat op zaterdag. Het is namelijk druk in Bakkeveen. Het is een komen en gaan van fietsers en automobilisten. We zijn dus niet de enigen die deze prachtige omgeving hebben ontdekt. Tijdens onze wandeling is trouwens niets van de drukte te merken. Aan het begin komen we 2 hondenbezitters tegen. Daarna zijn wij de enigen in het gebied.

Drentse heideschapen die je tijdens je wandeling met hond tegen kan komen.

Honden toegestaan

In het Mandefjild zijn honden toegestaan. Op alle gemarkeerde wandelroutes mag je hond mee, maar hij moet wel aan de lijn. Begrijpelijk blijkt later. Want hoewel wij geen andere mensen tegenkomen, belandden we wel middenin een kudde Drentse Heideschapen, die samen met een groep  Exmoorpony’s de heide begrazen.

Plekken waar je hond los mag lopen

Op de zandverstuiving mag de hond los. Niet dat ik dat heb gedaan, het was voor de hond te warm om een sprintje te trekken. Maar dit is wel de plaats waar het is toegestaan.

Een andere plek waar honden los mogen zijn de Bakkeveense duinen, ook onderdeel van het Mandefjild.  De grote zandvlakte is een fantastische plek  om honden te laten ravotten en te laten zwemmen. De ingang is aan de voet van recreatiecentrum Dundelle, aan de Mjumster Wei 16  waar je ook gratis je auto kunt parkeren.

Losloopgebieden in Fryslân

Maar er zijn meer gebieden in Fryslân waar je hond mag loslopen.

  • Drents Friese Woud: Het losloopgebied onder Appelscha bestaat eigenlijk uit twee losse losloopgebieden die met elkaar worden verbonden via een wandelroute met de naam ‘Natte neuzeroute’ (6,5 km). Het startpunt van deze route ligt bij het bezoekerscentrum aan de Terwisscha 6a in Appelscha.
  • In het Froskepolle, een eilandje aan de zuid-oostkant van Leeuwarden mogen honden het hele jaar loslopen. Parkeren kan (gratis) bij het bruggetje halverwege de Avondsterweg.

  • Ten zuidwesten van Heerenveen, vind je  het Heidemeer , een recreatiegebied waar honden heerlijk kunnen zwemmen. Tussen 1 oktober en 1 april mogen honden overal loslopen, met uitzondering van het begrazingsgebied. Na 1 april mogen honden niet meer op het zandstrand komen, maar in de rest van het gebied mogen honden het hele jaar los. 
  • In de Groene ster onder de rook van Leeuwarden vind je hondenlosloopgebieden en een  zwemstrandje speciaal voor honden.
  • Ook in het Franeker Bos mogen honden het hele jaar loslopen. De route start op de parkeerplaats aan het einde van de Mercuriusbaan 15 8802 BC in Franeker.

Tips om je hond in een uitlaatgebied los te laten lopen

Ik vind het leuk dat er in Fryslân gebieden zijn waar je hond lekker kan uitrazen. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat het er zo veel zouden zijn. Reden temeer om af en toe eens een nieuw gebied te ontdekken.

Ga jij ook graag met je hond erop uit en is  jouw hond, net als die van mij niet gewend om in een groep “los te lopen”. Lees dan onderstaande tips die ik vond op de website van de ANWB.

  • Voordat je je hond los laat lopen, is het verstandig dat hij/zij goed naar  commando’s luistert. Ga een beetje oefenen met “HIER” en geef je hond als beloning een hondensnoepje. Dan weet je zeker dat je hond naar je luistert, wanneer zich een onveilige situatie voordoet.
  • Je hond kan zich in een groep anders gedragen dan alleen. Hij kan zich dan ‘stoerder’ voordoen of zich juist onderdanig gedragen.

Ga jij weleens met je hond naar een honden losloopgebied?

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.