fierljeppen

Zomer in Fryslân: fierljeppen

In een blogpost waarin Fryslân in de spotlights staat, mag het fierljeppen natuurlijk niet ontbreken. Want het Friese polsstokverspringen is heel leuk om naar te kijken. Deze zomer kun je op zes locaties in de provincie Fryslân genieten van verschillende wedstrijden, waaronder de Friese Kampioenschappen in Winsum en Nederlandse Kampioenschappen in Burgum.

Wat is fierljeppen

Het fierljeppen komt voort uit het springen over sloten op het Friese platteland. Met een poolstok konden boeren gemakkelijk van weiland naar weiland komen. Daardoor is het geworteld in de Friese traditie en cultuur: niet als folklore, maar inmiddels als echte topsport, want steeds meer jongens en meisjes kiezen voor fierljeppen. Bron: Wikipedia

fierljeppen

Kies voor hart en sport

Toen onze kinderen op de basisschool zaten konden zij in groep 6 t/m 8 meedoen met het programma Kies voor Hart en Sport. In samenwerking met een groot aantal sportaanbieders uit de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werden er cursussen in diverse takken van sport georganiseerd. Waaronder Fierljeppen. De cursus bestond uit 3 lessen die na schooltijd werden gegeven. Zo kon de jeugd kennismaken met een sport die helemaal nieuw voor ze was.

Onze dochter koos in groep 8 voor fierljeppen. En zo maakten wij kennis met deze typisch Friese sport. Maar zagen wij ook hoe moeilijk het is, om het onder de knie te krijgen.

Maak kennis met fierljeppen

Zoals je kunt zien werd er eerst in een zandbak geoefend. Maar al snel zag ik onze dochter als een lenige aap in de stok klimmen. Helaas heb ik van het echte fierljeppen van haar geen foto’s. Ik kan me nog herinneren dat de camera op het moment suprême leeg was, maar ook dat zij een nat pak haalde.

De wedstrijden

Deze zomer worden in de provincie Fryslân in verschillende plaatsen fierljepwedstrijden gehouden waar je als toeschouwer bij kunt zijn. Het hele wedstrijdoverzicht vind je hier. De wedstrijden worden gehouden in verschillende klassen:

  • Topklasse,
  • Overgangsklasse,
  • Tweede klasse
  • Derde klasse.

Elke klasse springt over een  schans met verschillende waterbreedtes. Dit begint met 4 meter water bij de jongste jeugd. Tot 12 meter water bij de senioren.

Fierljeppen is een sport van de persoonlijke records. Elke wedstrijd probeer je in ieder geval je PR te verbeteren. Naast een PR zijn er ook wedstrijdrecords, seizoenrecords en schansrecords. Maar soms kun je een wedstrijd winnen doordat je zonder een PR te verbreken op dat moment net wat verder springt dan de anderen van jouw klassement.

Kampioenschappen

In Winsum wordt sinds 1957 het Fries Kampioenschap (FK) Fierljeppen gehouden. Het FK is voor fierljeppers vergelijkbaar met de PC binnen het kaatsen. Een wedstrijd waar het hele fierljepseizoen naar toe wordt geleefd. Bron: Fierljeppen Winsum.

Fierljeppen

Zelf een keer fierljeppen

Wil je zelf een keer fierljeppen? Op verschillenden plaatsen in Friesland kun je als groep een clinic volgen. Je krijgt de basisbeginselen van het fierljeppen uitgelegd, maar je kunt ook zelf springen op de oefenschans. Eerst natuurlijk in de zandbak maar later ook over een een klein stukje water.

Ook bestaat de mogelijkheid om een een paar sprongen op de kleine schans te maken. Dit alles onder begeleiding van ervaren fierljeppers.

Je kunt een fierljepclinic volgen in Winsum, Burgum en in Buitenpost.

Gerelateerde berichten

2 gedachten over “Zomer in Fryslân: fierljeppen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.