Zomer in Fryslân: Gratis straatkunst in Leeuwarden

Vrijdag was ik in de Friese hoofdstad Leeuwarden. Via de museumactie van Lidl had ik tickets bemachtigd voor de tentoonstelling van Esscher op reis. In deze tentoonstelling, die tot eind oktober in het Fries museum is te zien, is de Friese kunstenaar weer even terug in zijn geboortestad Leeuwarden.

Maar er is ook gratis straatkunst in Leeuwarden. Die je zelf of onder begeleiding van een gids kunt ontdekken.

Straattekeningen

Op de route van het station naar het Fries museum vind je 4 grote straattekeningen, geïnspireerd op het werk van M.C. Escher. Leon Keer maakte deze kunstwerken, die onderdeel zijn van het participatieprogramma Planeet Escher. Wat ook weer onderdeel is van de culturele jaar waarvan Leeuwarden de hoofdstad is.

De trap oplopen terwijl je geen centimeter stijgt? In de diepte staren zonder hoogtevrees? Op de tekeningen die Leon Keer in Leeuwarden maakte, kan het.
Balancerend op één been of stappend. Zwaaiend met hun armen, schaterlachend of heel serieus. Mensen gaan in allerlei poses op de tekeningen staan. Dat lijkt gek, maar dat is nou juist de bedoeling.

Poezieroute

Niet alleen tekeningen vind je op straat . In Leeuwarden kun je ook gedichten vinden. Gewoon op de straatstenen.

De meest stenen – het zijn er inmiddels 50 (op 13 april is de 50e steen in de Poëzieroute onthuld in aanwezigheid van de dichter Ilja Leonard Pfeijffer) kun je vinden in het oude centrum van Leeuwarden. Maar ook daarbuiten (zelfs op de parkeerplaats van het Medisch Centrum Leeuwarden vind je een steen met deze toepasselijke tekst.

Je kunt de Poëzieroute op verschillende manieren wandelen. Aan de hand van onderstaand kaartje die je ook kunt uitprinten . Maar er is ook een gratis App beschikbaar voor tablet of voor mobiele telefoon.
De poëzieroute met een handig handig routeboekje is ook te koop bij de VVV-winkel. Je vindt de VVV’s aan de Sophialaan 4, 8911 AE Leeuwarden en op het Oldehoofsterkerkhof 52, 8911 DH Leeuwarden

Poëzieroute
De Poëzieroute in Leeuwarden

Terwijl je door de straten van de binnenstad slentert, denk je na over strofen en zinsneden van lokale, maar ook van landelijk bekende dichters en schrijvers. Sta even stil bij de 50 gedichten die je gewoon aan je voeten vindt.

Street Arts Tour

Maar ook op verlaten panden, muren van restaurants, prullenbakken en regenpijpen is kunst te bewonderen. Vaak loop je hieraan voorbij zonder het op te merken. Dat is jammer. Want er is veel moois te zien.

Onder begeleiding van een gids kun je elke dinsdag en donderdag om 13:30 uur en zaterdag om 12:00 uur een Street Arts Tour wandelen. Tijdens deze tour, die begint op het Oldehoofsterkerkhof laten gidsen je een andere kant van de stad zien.

muurschildering
Muurschildering op muur van restaurant “de Brasserie”

De stadswandeling is een Free Tour. Aan het eind van de tour bepaal je dus zelf wat je de tour waard vindt middels een vrijwillige bijdrage. Aanmelden kan via: www.aguidetoleeuwarden.nl/Streetarttour.

Zo zie je maar dat je niet altijd een museum in moet om van kunst te kunnen genieten. Ook buiten, gewoon op straat is veel moois te zien. En ook nog eens gratis.

Related Posts

One thought on “Zomer in Fryslân: Gratis straatkunst in Leeuwarden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.