Een dag voordat we op vakantie gaan maak ik vaak een pan chili met zoete aardappel. Een vega recept wat je ook prima op de camping kunt maken. Maar je kunt dit gerecht ook van te voren maken, zodat je de chili bij aankomst alleen maar hoeft op te warmen.
Wat heb je nodig voor deze chili met zoete aardappel
Het recept van deze chili met zoete aardappel heb ik van het blad Boodschappen, een gratis magazine dat je in de supermarkt vindt. Het gerecht is niet alleen heel makkelijk te maken, je hebt er ook heel weinig verse producten voor nodig. Want naast een flinke zoete aardappel, een paprika, een ui, knoflook én een avocado (die je overigens ook kan weglaten) zitten de meeste ingrediënten gewoon in blik, een zak of in een potje. En kun je dus gewoon vanuit je eigen supermarkt meenemen.
- 1 theelepel cayennepeper of 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder (djinten)
- 600 gram zoete aardappels (geschild, in blokjes)
- 800 gram gepelde tomaten (blik)
- 400 gram kidneybonen (uitgelekt, blik)
- 150 gram mais (blikje)
- 1 gele of rode paprika (in reepjes)
- 1 avocado (gehalveerd)
- 250 milliliter crème fraîche
- 1 handje verse koriander (fijngehakt)
- 1 lente-/bosui (in ringetjes) en een gewone ui
- 1 teen knoflook
- een zak tortillachips
Zo ga je te werk
Schil de zoete aardappel met een dunschiller en snij deze in kleine blokjes. Vervolgens pel je de ui, snij deze in plakjes en maak de knoflook schoon. Daarna doe je de aangegeven hoeveelheid djinten (komijnpoeder), kaneel en cayenne- of chilipoeder in een bakje. Als laatste snij je de paprika in stukjes.
TIP: (Aziatische) kruiden zoals djinten en korianderpoeder zijn vaak veel voordeliger bij de Aldi of de toko.
Doe een flinke scheut olijfolie in een braadpan en fruit hierin op een matig vuur de ui en de knoflook samen met de cayennepeper, kaneel en komijn. Voeg daarna de zoete aardappelblokjes toe en bak alles ongeveer 5 minuten.
Laat ondertussen de kidneybonen en mais uitlekken. Doe daarna de inhoud van een blik gepelde tomaten en de uitgekte bonen, mais en paprikastukjes erbij. Laat het gerecht ongeveer een half uur pruttelen op een laag vuurtje. Breng de chili op smaak met wat zout en peper.
Lekker erbij
Op de foto zie je een bord chili gegarneerd met een schepje crème fraîche. Ook lekker erbij is een dip van avocado. Die je maakt door een avocado met een vork te prakken en te vermengen met crème fraîche en een beetje koriander. Strooi vervolgens wat bosui over het gerecht en serveer de chili met zoete aardappel met de avocadodip en tortillachips.
TIP: Hou je een restje chili over. De chili van zoete aardappel is de volgende dag ook heel lekker in een wrap.