vakantiesouvenirs

Welke vakantiesouvenirs moet je meenemen? En welke beslist niet

In populaire vakantiebestemmingen, worden op iedere straathoek vakantiesouvenirs aangeboden. Zodat je na afloop van je vakantie een herinnering mee naar huis kunt nemen. Daarnaast zijn er in je vakantieland altijd dingen die ze in ons eigen land niet hebben of daar net iets lekkerder, beter of goedkoper zijn. Maar welke zijn dat zoal?

Vakantiesouvenirs uit Frankrijk

Frankrijk is voor velen een populaire vakantiebestemming. Waarom?  Misschien vanwege het klimaat, de natuur, de sfeer maar zeker vanwege de hypermaché waar je de heerlijkste dingen kunt kopen. De dagelijkse boodschappen in een Super U of een Cora waren voor mij altijd het hoogtepunt van de vakantie. Maar wat nam ik mee naar huis?

  • Van die leuke zeepjes. Die prachtig op kleur liggen uitgestald!
  • Aluminiumfolie: omdat die dikker is dan in Nederland.
  • Crêpes. Van die verpakte, naturel of met chocolade. Heerlijk om na je vakantie het vakantiegevoel tijdens je lunch terug te halen
  • Maar ook een paar blikjes visbouillonpoeder gaan mee naar huis. Hoewel deze vis fond de poisson  gewoon van Maggi is, zijn deze blikjes in onze supermarkten nergens te vinden. Ja, alleen in de horecagroothandel. Maar dan heb je een megablik.
  • Gedroogde kruiden. Het aanbod is reuze en de prijzen veel lager dan in Nederland.
  • Grote streng knoflook. Kun je heel lang mee doen en het smaakt lekkerder dan die teentjes uit Nederlandse supermarkten.
vakantiesouvenirs
Deze visbouillon van Maggi is in Frankrijk maar ook in België te koop

Zwitserland

In Zwitserland was het tijdens de wintersport vaak “vaste prik” om op de piste een kop witte chocolademelk te drinken. Je betaalt hiervoor natuurlijk wel de hoofdprijs, maar gelukkig is de cacaopoeder ook in de Zwitserse supermarkt te koop. Een paar pakken witte chocolademelkpoeder gaan dus altijd mee naar huis.

Vakantiesouvenirs uit Oostenrijk

Naast de Stroh rum en de (Milka) chocolade kan ik niet zoveel bedenken wat ik uit Oostenrijk mee naar huis zou nemen. Want beide zijn ook hier gewoon te koop. Maar er zijn wel dingen die ik, zodra ik thuis ben, steevast ga maken. Zoals goulashsoep en Kaiserschmarrn.

De tijd van ansichtkaarten versturen lijkt voorbij. Het komt nog sporadisch voor dat er een kaart uit een vakantieland op mijn deurmat ploft. Waarom ik geen ansichtkaarten (meer) verstuur? Ik geef je 5 redenen waarom ik gestopt ben met het sturen van vakantiekaarten.

Italië

Leuke tasjes zijn in Italië erg goedkoop. Voor een paar tientjes heb je al een echt leren tasje. In alle kleuren, soorten én maten. Meenemen dus, als je in Italië bent.

Andorra

De kleine staat Andorra, ingeklemd tussen Frankrijk en Spanje in een walhalla als je Tax Free wilt shoppen omdat er geen accijns wordt berekend. Drank, sigaretten en benzine zijn daarom in die landen een stuk goedkoper.

Luxemburg

Luxemburg ken ik eigenlijk alleen van “er doorheen rijden”; ik ben er nog nooit gestopt om er eens rond te kijken. De enige stop, en vaak langdurige is bij het benzinestation omdat daar de benzine- en dieselprijzen aanzienlijk lager liggen dan in de omringende vakantielanden. Even stoppen dus als je er doorheen rijdt.

Vakantiesouvenirs die je niet moet meenemen!

Naast al het lekkers wat je doet terug denken aan een heerlijke vakantie zijn er ook dingen die je niet mee moet nemen van je vakantieadres. Want zo herinner ik me nog een vakantie in de Provence, waar de campingeigenaar zelfgemaakte rosé verkocht. Die gekoeld in een plastic waterfles na een dag wandelen zo heerlijk smaakte, dat wij een aantal flessen inslagen om mee naar huis te nemen. Maar hoe groot was de deceptie toen wij thuis aangekomen, in de hoop het ultieme vakantiegevoel terug te kunnen halen, een glaasje van deze heerlijke drank inschonken? Jesses wat vies. Het was geen drinken.

Achteraf begrijpelijk omdat deze rosé in die prachtige omgeving, in die sfeer en in die zinderende hitte zo fantastisch smaakte natuurlijk niet wil zeggen dat die, op een regenachtige zondagmiddag in Nederland ook zo lekker is. Niet meenemen dus.

Vakantiesfeer in huis halen

Dus mocht je binnenkort afreizen naar een van deze vakantielanden? Kijk dan even welke culinaire vakantiesouvenirs je beslist mee terug moet nemen. Blijf je thuis. Geen nood. Bij Lidl hebben ze regelmatig “Wereldweken”. Tijdens deze weken kun je producten kopen die echt uit die landen komen. Vaak mét recept zodat je ook thuis een Spaanse paella of Griekse Moussaka kunt maken. Bespaart je een hele reis naar een ver vakantieoord. En als het weer dan ook een beetje meezit? Dan hoef je toch helemaal de hort niet op?

Welke vakantiesouvenirs neem jij  mee van je vakantieadres?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.