Een frisse kijk op Donderdag Meppeldag

Een frisse kijk op: Donderdag Meppeldag

Na 2 jaar afwezigheid is die er weer: Donderdag Meppeldag. Een gratis evenement dat iedere zomer in Meppel wordt gehouden. De laatste DMD was in 2019, want daarna gooide corona roet in het eten. Maar nu alles weer rustig lijkt is Donderdag Meppeldag weer de terug van weggeweest. En ga ik als nieuwkomer in Meppel mijn frisse kijk geven op dit folkloristische stadsfestival.

Het ontstaan van Donderdag Meppeldag

Donderdag Meppeldag, door insiders DMD genoemd, bestaat al ruim 60 jaar. In 1960 werd de eerste ‘Donderdag Meppeldag’ gehouden en sindsdien is het een begrip in de stad en regio.

In de beginjaren waren deze donderdagen in Meppel niet meer dan folkloristische onderdelen, zoals demonstraties van oude beroepen, gezelschapsspelletjes en behendigheidswedstrijden. Daarnaast was er de ‘Jennechiesmarkt’, waar jongens en meisjes hun geliefde vonden.

Donderdag Meppeldag oude stijl

Tegenwoordig is DMD een gratis evenement dat ieder jaar op 6 opeenvolgende donderdagen in juli en augustus in Meppel wordt gehouden. En waarin citymarketing, muziek, theater en cultuur centraal staan.

In de loop der jaren werd het festival steeds groter. En grootser. Met de Mokumdag als hoogtepunt van de Meppelse donderdagen. Op die dag komen er zelfs bussen vol echte Amsterdammers naar Meppel om daar hun Jordaanse feestje te vieren. En dat was niet voor niets. In de begin jaren van het festival stonden er grote namen op het programma en dat werden er steeds meer.

Mokumdag in Meppel werd zo populair dat de kroegen in Amsterdam leeg bleven, aldus een bericht van RTV Noord uit augustus 2019; de laatste keer dat DMD is gehouden.

Donderdag Meppeldag nieuwe stijl

Toch zal Donderdag Meppeldag in 2022 anders zijn dan voorgaande jaren, lees ik op de website van DMD. Ten eerste is het aantal Meppeldagen teruggebracht van 6 naar 4 donderdagen. En is er een streep gezet door het pleinenfestival in de avond, dat bekend stond als een gratis feest met bekende artiesten, bands en DJ’s. Dit jaar is het om 21.00 uur uit met de pret en worden de bezoekers doorverwezen naar de plaatselijke horeca.

Een andere verandering is dat het festival begint op een woensdag. De optocht die altijd als afsluiting werd gehouden – en waar mensen hun vakantieplannen zelfs op afstemden – is dit jaar het startschot van het festival. Op woensdagavond 3 augustus trekt de optocht tussen 19.00 en 21.00 uur door Meppel.

Het programma van 2022

Los van alles wat anders is dit jaar, heeft de organisatie in mijn ogen enorm zijn best gedaan. Als ik het programma lees dan is er iedere donderdag in augustus wel één goede reden om naar Meppel te gaan. Ik zal dan ook zeker een kijkje gaan nemen, om ook hier (in een aparte blog) mijn frisse kijk op te werpen.

Naast deze programma-onderdelen zijn er ook een aantal vaste onderdelen die op iedere DMD terugkomen. Zoals een kinderrommelmarkt, een grachtenorgelconcert, een ritje met de Bellotrein, de Meppeler toren beklimmen en je kunt gratis suppen bij de Stoombootkade. Daarnaast kun je een kijkje nemen in het Stedelijk museum Meppel en in het Drukkerij museum. En wordt alles je een beetje teveel. Om 13.00 uur is er in de in de Grote of Maria Kerk een moment van bezinning.

Ik heb er zin in

Na 2 jaar afwezigheid is Donderdag Meppeldag weer terug. En ga ik zelf meemaken wat dit festival zo bijzonder maakt. Als nieuwkomer in Meppel kan ik natuurlijk niet beoordelen of DMD vroeger leuker was dan nu. Maar ik verwacht dat het erg gezellig wordt in de stad. En zullen dus zeker een paar blogs volgen waarin ik mijn frisse kijk geef op de programma-onderdelen van Donderdag Meppeldag nieuwe stijl.

Voor deze blogpost heb ik gebruikgemaakt van informatie gevonden op Donderdagmeppeldag.nl, RTV Noord, Facebookpagina DMD. Maar ik heb natuurlijk ook een paar geboren Meppelers gesproken.

Ben jij weleens naar Donderdag Meppeldag geweest?

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.