Nog even, dan gaan we op wintersport. Maar voordat we op reis gaan moet ik nog wel een vignet kopen. Want in landen als Oostenrijk en Zwitserland heb je een vignet nodig als je gebruik maakt van het buitenlandse wegennetwerk. Hiermee laat je zien dat je betaalt voor de aanleg en het onderhoud van de wegen.
Voor welke landen heb je een vignet nodig?
In België en Duitsland is het nog niet zover, maar in Frankrijk moet je iedere keer als je een tolpoortje passeert een aanzienlijk bedrag aan tol betalen. In plaats van tol, koop je in Oostenrijk en Zwitserland een Autobahn vignet. Dat is hun manier om tol te heffen.
Een vignet kun je kopen voordat je de grens overgaat maar dan sluit je aan in een lange rij. Het is daarom veel handiger is om vooraf je vignet online te kopen. Of er een te kopen bij de ANWB. Waar je 1,– korting krijgt als je lid bent van de ANWB.
Wat kost een vignet?
Voor Zwitserland betaal je hiervoor € 38,70. Dat is veel geld, maar voor die prijs mag je het hele jaar gebruikmaken van de Zwitserse autowegen.
In Oostenrijk ben je voordeliger uit. Je kunt namelijk vanaf € 12,45 een 10 dagenkaart kopen. Zo betaal je alleen voor de periode dat je in dat land verblijft. Het vignet wordt namelijk ingeknipt op de datum dat je de Oostenrijkse grens overgaat. Maar dat kunnen ze ook van te voren doen als je aangeeft op welke datum je verwacht Oostenrijk binnen te rijden. Het vignet voor Oostenrijk, maar ook voor Hongarije, Roemenië en Slowakije is tegenwoordig digitaal, dus hoef je niet meer te plakken.
Het kan echter wel voorkomen dat je voor bepaalde tunnels extra tol moet betalen. Ondanks dat je een speciale sticker op je voorruit hebt.
Waar plak je een Autobahn vignet?
Het vignet is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt, zodat bij controles te zien is dat je tol hebt betaald. Plak hem wel zo, dat je er niet de hele reis tegenaan zit te kijken. Dus onder je autospiegel of links of rechts op de voorruit. Daar blijft hij niet alleen de hele vakantie, maar de rest van je (auto)leven zitten. Want als de sticker namelijk op je ruit zit geplakt dan krijg je hem er niet zo gemakkelijk meer vanaf. Waarom dat is? Ik denk dat mensen anders na gebruik de sticker gaan door verkopen en lopen wintersportlanden hun inkomsten mis.
Handel in vignetten
Inmiddels zit het vignet op de voorruit van onze auto. En op advies van de ANWB heb ik ook mijn bonnetje en het onderste strookje van het vignet bewaard voor het geval er bij de grens naar gevraagd wordt. Het schijnt dat er mensen zijn die met een niet te hete haarföhn de sticker los kunnen krijgen en deze vervolgens op internet door verkopen. Vandaar dat de ANWB adviseert om je aankoopbewijs van het vignet te bewaren zodat je kunt aantonen dat je het vignet op een legale manier hebt verkregen. En niet via Marktplaats hebt gekocht, waar een levendige handel in gebruikte vignetten schijnt te zijn.
Vind je dit een interessante post en wil je meer inspirerende reistips? Kijk dan eens op mijn Pinterest bord Reizen.