platteland, verschillen stad

De verschillen tussen het platteland en de stad

In 2001 verkochten wij ons huis en verhuisden we naar het platteland. Waar wij een verbouwde boerderij kochten, onze kinderen naar de basisschool gingen en wij een leuke baan vonden. Nu jaren later maak ik de balans op van ons “nieuwe leven”. Want hoe romantisch het ook klinkt: De verschillen tussen het platteland en de stad zijn groot.

Van de stad naar het platteland

Ik heb in mijn leven in heel wat steden gewoond. Ik ben geboren in Den Helder, studeerde in Breda en verhuisde daarna naar Amsterdam. En toen de stad te druk werd vertrok ik naar een kleine plaats, in het midden van het land. Maar na een aantal jaren waren wij weer toe aan een iets nieuws: we gingen naar Friesland verhuizen. En dat was best een groot verschil want op het platteland:

Heb je een tweede auto nodig

Gebruikte ik in de stad voor alles de fiets. Op het Friese platteland kun je niet buiten een auto. Want wonen op het platteland betekent veel op- en neer rijden. Niet alleen om de kinderen naar school of de sportclub te brengen, maar ook als woon–, werk en boodschappenverkeer. Voor alles pak ik de auto. Dus dat betekent dat je ook twee auto’s moet aanschaffen.

Op het platteland heb je een hoge energierekening

In vergelijking met de stad is de energierekening op het platteland veel hoger. De wind waait om het huis en ook door een rieten kap ontsnapt veel warmte. Gelukkig is daar tegenwoordig veel aan te doen. Zo hebben wij niet alleen onze rieten dak laten vernieuwen én isoleren. Ook de zonwerende raamfolie van Outofthesunraamfolie.nl zorgt ervoor dat we de energiekosten een beetje beetje binnen de perken houden.

Maar er zijn meer voordelen van raamfolie. Zonwerende raamfolie houdt tot 80% van de zonnewarmte tegen, waardoor je huis zomers lekker koel blijft. Dus heb je minder kosten omdat je geen airco nodig hebt en door de isolerende werking verlies je in de winter veel minder warmte. En dat is mooi meegenomen als je op het platteland woont.

Heeft iedereen een hond

In de stad zou ik nooit een hond hebben genomen. Ik moet er niet aan denken dat ’s avonds laat nog een blokje om moet. Maar hier heeft iedereen een hond. Dat hoort zo. Zeker op een boerderij. Dacht ik nog te kunnen volstaan met een goede alarminstallatie. Nee dus. Op een boerderij heb je een hond nodig. Die waakt over je erf en dienst doet als mollenvanger. Maar die zichzelf ook uitlaat. Wat ook weer een voordeel is van wonen op het platteland.

platteland
Onze Friese Stabij Djarra

Maakt het niet uit wat je aan hebt

Op het platteland maakt het niet uit wat je aan hebt. En kun je volstaan met een paar spijkerbroeken, wat t-shirts en een fleece trui.  En een paar laarzen natuurlijk. Je komt toch het erf niet af en als je naar de supermarkt gaat, blijkt dat bijna niemand hier haar best doet om er modern uit te zien. En als ik op de computer een stukje tik of thuis aan het werk ben let niemand erop wat ik aan heb. Dus waar zou ik mij druk om maken?

Ik presteer het zelfs om ’s ochtends vroeg in mijn nachtpon, weliswaar verstopt onder een winterjas, naar het station te rijden. Om daar mijn zoon af te zetten. Terwijl er ook moeders zullen zijn die, voordat zij  hun kinderen naar de school brengen,  even hun lippen stiften omdat je nooit weet wie je tegenkomt. Dat geldt natuurlijk ook voor mij als ik in de vroege ochtend in mijn nachtoutfit over landweggetjes rijd. Want stel dat er iets gebeurt? Dan vinden ze mij in mijn nachtjapon met joggingbroek. Maar of iemand daar raar van zal opkijken? Ik denk het niet.

Waar ik dan weer van opkeek zijn dit paar klompen die ik bij de ingang van het Gemeentehuis zag staan. Ik kon het niet laten om deze foto te maken. Waarmee ik wil laten zien dat sommige mensen hier nog dagelijks op klompen lopen. Dus ook op klompen naar het Gemeentehuis gaan.  Deze keurig bij de deur parkeren en vervolgens  op “kousenvoeten” naar hun afspraak gaan.

platteland
Klompen uit bij de deur

Vind je je online aankoop in de schuur

Ik las laatst ergens dat de mensen van de pakketdienst het zat zijn dat in de steden de mensen nooit thuis zijn als ze een pakketje komen brengen. En de buren ook niet. Wat betekent dat zij meerdere keren langs moeten of hun spullen af te kunnen leveren. Daar heb je op het platteland geen last van. Daar is namelijk altijd wel iemand thuis en zo niet dan vind je een briefje in je brievenbus en je bestelling ergens in de schuur.

Stinkt het altijd

Als je buurman met de giertrekker het land oprijdt weet je al hoe laat het is. Oftewel dat het gaat regenen. Soms hoef je de trekker niet eens te zien om te weten dat het ander weer gaat worden. Je ruikt het gelijk. In de stad daarentegen heb je weer andere luchtjes; zoals uitlaatgassen. Het is maar waar je voorkeur naar uitgaat.

Inbrekers wijken steeds vaker uit naar het platteland. Want op veel boerenbedrijven ligt duur materieel vaak voor het grijpen. Maar wat kun je doen tegen inbrekers op het platteland?

Heb je langzaam internet

Hoe aantrekkelijk het wonen ook is op het platteland, op digitaal gebied laat het veel te wensen over. Voor de TV heb je een schotelantenne nodig, waardoor je beeld hebt van HD-kwaliteit maar waarmee je niet zomaar een tweede tv kunt aansluiten. Daarnaast is zo’n schotel aan je huis niet zo’n fraai gezicht. En heb je niet de voordelen van je programma uitstellen zodat je die later kunt bekijken.

Maar ook voor een goede internetverbinding hoef je de stad niet te verruilen voor het platteland. Op dit moment hebben nog zo’n 500.000 huishoudens op het platteland heel slecht internet. Dat zijn net zoveel huishoudens als het aantal inwoners in een stad als Den Haag. De oorzaak van dit tergend langzame internet is dat bekende kabelaars geen geld steken in glasvezelnetwerken in landelijke gebieden, omdat de kosten niet opwegen tegen te opbrengsten. Een avondje Netflixen kun je dus wel vergeten als je in een buitengebied woont.

Begin 2019 wordt ook het buitengebied aangesloten op het glasvezelnetwerk. Maar dat had best veel “voeten in de aarde: 60% van de bewoners moest namelijk meedoen (en er wat extra’s voor over hebben). In het artikel Glasvezel in het buitengebied kun je lezen wat er allemaal voor nodig was om dit voor elkaar te krijgen.

Op het platteland gaat het veevervoer over de weg

In Fryslân hebben de mensen nog de tijd. Ze hebben geen haast. En wat ze moeten doen, doen ze zo. Bijvoorbeeld het verweiden van schapen. Dat gaat gewoon over de weg. Met iemand die voor de kudde uit loopt. De schapen die volgen. En de hekkensluiter die ervoor zorgt dat er geen schaap achterblijft.

platteland schapen over de weg
Veevervoer over de weg

Als ik weer eens in een kudde schapen of koeien beland, dan moet ik altijd denken aan die reclame van Promovendum.  In deze reclame komt de bestuurder oog in oog te staan met één schaap. En dan totaal niet weet  wat hij in dit geval moet doen. Ik moet altijd een beetje gniffelen over dit “Randstedelijk gedrag” dat zo ver af staat van het platteland.

schaap op de weg platteland
Promovendum momentje

Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik ook weleens baal als ik word opgehouden door een koeien- of schapenfile. Omdat de randstedelijke haast toch nog steeds een beetje in mij zit. Ondanks al die jaren dat ik een plattelander was.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.