Op het platteland, zeker bij mij in de omgeving zetten de mensen vaak een stalletje aan de weg. Eieren, rabarber, pompoenen, jams en honing; Er wordt van alles verhandeld. En dat mag gewoon.  Mits je kraampje op je eigen terrein staat dus niet op de openbare weg. Dus als je koopwaar in je (eigen) berm staat is er niets aan de hand en kun je naar hartenlust winkelen langs de weg.

Winkelen langs de weg

Maar zo’n kraampje langs de weg is natuurlijk niet zonder gevaar. Je zal namelijk niet de eerste zijn waarvan niet alleen de koopbaar maar ook de kas verdwijnt. Vandaar dat sommige geldkistjes met stevige hangsloten zijn beveiligd.

Maar in de meeste gevallen gaat het goed. En stop je gewoon het gevraagde geld in een bakje en pak je wat je nodig hebt. En na gebruik lever je je lege eierdoos weer in. 

Maar er zijn meer manieren van winkelen langs de weg zoals de zogenaamde Garage sale, de kofferbakmarkt, de vlooienmarkt of je gaat gewoon lekker sneupen!

Garage sale

Het fenomeen “garageverkoop” of garage sale, overgewaaid uit de Verenigde Staten is een rommelmarkt die aan huis wordt gehouden. In Amerika is het heel gewoon om op die manier je huisraad te verkopen terwijl het in Nederland eigenlijk niet is toegestaan. Toch schijnen daar de meningen over te verschillen. Want net als bij het kraampje op de weg is dit wel toegestaan, mits als de verkoop op je eigen terrein plaatsvindt  en je buren er geen hinder van ondervinden.

Kofferbakmarkt

Een andere manier om van je overtollige spullen af te komen is een Kofferbakmarkt of -sale. Een kofferbakmarkt is eigenlijk een soort van “kleedjesmarkt” maar dan vanuit de kofferbak van een auto. De verkoper kan op een speciaal terrein voor zo’n tien euro een stukje huren waarop je je auto natuurlijk mét aanhanger kunt parkeren om zo je handelswaar aan de man/vrouw te brengen. Een Kofferbakmarkt is vaak een georganiseerde activiteit waar veel publiek op af komt.

Kofferbakmarkt

Vlooienmarkt

En dan heb je natuurlijk de ouderwetse vlooienmarkt waar je je tweede hands handel kunt verkopen. Op de website van Meuk is leuk vind je zelfs een agenda waarop je kunt zien wanneer en waar er tweede hands spullen worden verhandeld.

Vlooienmarkt in Bakkeveen: iedere eerste zaterdag van de maand

Sneupen

Hou je meer van struinen tussen allerlei spulletjes? Ten westen van Groningen Stad vind je een aantal bijzondere locaties waar je even lekker kunt sneupen. De speciaal samengestelde Sneuproute  leidt je door het prachtige Groninger landschap maar waar je tussentijds ook even kunt sneupen op bijzondere locaties.

Sneupen is struinen over vlooienmarkten, in kringloopwinkels of aanverwante plekken waar je even vrij kunt snuffelen. Zonder direct doel en zonder dat er direct iemand in je nek staat te hijgen of je misschien wat hulp nodig hebt. Sneupen dus. Of heel Hollands: ‘kijken kijken niet kopen.’ 

Het woord sneupen zul je overigens niet tegenkomen in de Dikke van Dale. Sneupen is een zogenaamde frisisme. Een woord dat overgenomen is uit het Fries maar niet als Algemeen Beschaafd Nederlands wordt erkend. Bron: Column Verwoord in Beeld

En mocht je geen zin hebben om op deze manier je huiswaar van de hand te doen. Online is er natuurlijk ook van alles mogelijk. Want naast Marktplaats zijn er nog veel meer alternatieven. In deze blog van Huisvlijt worden ze allemaal genoemd.

Koop jij weleens bij een stalletje langs de weg?

Gerelateerde berichten

12 gedachten over “Winkelen langs de weg

  1. Ik heb me hier altijd over verbaasd. Als ik de polder in ga hier, dan zie ik weleens stalletjes met groente of bloemen. Kwaadwillende kunnen toch zo’n stalletje leeghalen.

  2. Ik houd hiervan! Mijn broertje verkoopt zijn honing langs de weg. Op vakantie in Kroatië kochten we altijd watermeloen of drankjes en in Cuba mango’s. Geeft me zo’n vrij gevoel als ik van die kraampjes zie. Met pompoenen of brocante, heel leuk dus!

  3. Heb je al eens gehoord van de BakfietsSale?
    Dit is een kofferbaksale, alleen verkoop je je spullen dan vanuit de bakfiets ?
    Ik organiseer er een in Leiderdorp in september

  4. Ja hier heb je vaak in de herfst dat mensen zakjes kastanjes of noten verkopen. Ook zie je vaak bordjes staan dat je ergens voor eieren of groenten kunt aanbellen. Doe ik ook regelmatig. Is zoveel leuker om daar iets te kopen dan in de supermarkt

  5. Ik vind dit altijd onwijs leuk, bij ons langs de weg zit ook een boer waar ik zo mijn verse groente en eieren kan kopen, echt top is dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.