Tijden veranderen. Dus ook douchen op de camping. Ging je niet zo lang geleden op de camping met een douchemuntje richting het dichtstbijzijnde sanitairgebouw. Tegenwoordig kun je daar niet meer mee douchen. Op dit moment zijn er verschillende innovaties waarmee op de camping het watergebruik in toom wordt gehouden, zonder dat je op doucheplezier hoeft in te leveren.
Douchen op de camping
Hoewel we in de camper een douche hebben ga ik toch altijd douchen op de camping. Met m’n toilettasje onder mijn arm, handdoek en schone kleren wandel ik naar het sanitairgebouw. In de hoop dat er een douchehokje vrij is, en ik onder een warme harde straal kan douchen.
De campingdouche toen en nu
Maar tegenwoordig gaat douchen op de camping anders. De meeste campings zijn met hun tijd meegegaan. En dat heeft voor- en nadelen. Maar over welke douche-innovaties hebben we het dan? Ik zal het je vertellen.
Kocht je voorheen bij de receptie een muntje om in een schamel sanitairgebouwtje met een paar douchehokjes te kunnen douchen. Of moest je je behelpen met een waterknop, die je tijdens het douchen voortdurend moest indrukken. Terwijl je met je ene hand zeep of shampoo moest doseren en met de andere ervoor zorgde dat het water blijft stromen. Gelukkig is dát verleden tijd.
De nieuwste innovaties op sanitairgebied
Op hedendaagse campings hebben ze daar iets op bedacht. In de vorm van een Sepcard systeem (RCN) of een druppel (Samoza). Het komt eigenlijk op hetzelfde neer maar ik zal uitleggen hoe het werkt.
Als je het pasje of de druppel voor een sensor houdt begint het warme water te stromen. En kun je ongestoord 5 soms wel 6 minuten douchen. Verder hoef je niets te doen. Terwijl het water stroomt kun je rustig jezelf inzepen en je haren wassen.
Ben je echter eerder klaar met douchen (sommige mensen hanteren ook op de camping een streng waterregime) dan kun je de douche alleen niet uitzetten. Het water blijft stromen tot dat de tijd om is. Er zit dan niets andere op om de natte cel te verlaten en geduldig te wachten totdat de tijd om is.
Een andere verbetering op douche en overig sanitairgebied is een kampeerplaats met privé sanitair. Waar je niet alleen je eigen douche, maar ook een eigen toilet hebt. Lekker dichtbij je camper, caravan of tent. En die je niet met anderen hoeft te delen.
Wat kost douchen op de camping?
Maar aan deze nieuwe innovaties hangt wel een prijskaartje. Zo betaal je voor een druppel een borg van 20,– euro die je na vertrek weer terugkrijgt. Maar er zijn ook campings die een pasje uitgeven waarop je een tegoed voor het warme water in de douches moet zetten. Met als nadeel dat wanneer het tegoed op is, je het pasje moet opladen bij de receptie.
Ook de kosten voor een kampeerplek met privé sanitair lopen behoorlijk uiteen. Er zijn kampeerplekken met privé sanitair waarvoor je 5 euro per nacht extra betaalt. Maar prijzen van 15 euro per nacht extra, bovenop de normale prijs, komen ook voor.
Maar, laat ik eerlijk zijn, er gaan ook steeds meer apparaten mee op kampeervakantie. Omdat die het campingleven een stuk makkelijker maken.
Hoe belangrijk zijn de sanitaire voorzieningen op de camping?
Sanitaire voorzieningen op de camping vind ik belangrijk. Zoals lekker douchen, de afwas doen (het liefst met heet water) en dat je een grote of kleine boodschap op een schoon toilet kan doen. Helaas valt er aan de toiletgebouwen wel wat te verbeteren. Deze nieuwe innovaties op douchegebied zijn daarom een stap in de goede richting en kan ik wel waarderen.
Hoe belangrijk vind jij het sanitair op de camping?