ommetje Frederiksoord

Ommetje Frederiksoord: wandeling met een verhaal

Vind je de wandelroutes rondom Frederiksoord te lang of wil je zelf een wandeling samenstellen? Wandel dan eens dit ommetje Frederiksoord. Tijdens deze knooppuntenwandeling van 7 kilometer ontdek je de andere kant van dit koloniedorp. Zoals het Sterrebos, de Van Swietentuin, het schooltje en nog meer prachtige gebouwen die je tussen Frederiksoord en Vledder tegenkomt.

Ommetje Frederiksoord

De parkeerplaats van museum De Koloniehof is startpunt van het ommetje Frederiksoord. Je kan natuurlijk eerst het museum bekijken als je meer wil weten over de ‘heropvoeding’ in de Koloniën van Weldadigheid. Maar dat bewaar ik voor een volgende keer. We gaan wandelen.

We verlaten de parkeerplaats en slaan rechtsaf. Waar we al snel een pijltje van de knooppuntenroute ontdekken. We passeren de voormalige dokterswoning, een ambtenarenhuisje en de G.A. van Swieten Boschbouwschool. Allemaal prachtig gerestaureerde gebouwen met een verhaal. Wat heel duidelijk wordt beschreven op de informatiepanelen.

De knooppunten voor dit ommetje Frederiksoord zijn: 04 – 02 – 85 – 05 – 77 – 88 – 94 – 03 – 04

Het ontstaan van de Koloniën

Het eerste knooppunt is 04, aan de rand van het Sterrebos. Daarna volgen we pijltje 02 en wandelen gelijk het bos in. Onderweg zien we de bordjes van de 3 km lange Sterreboschroute. Maar wij volgen de pijltjesroute van het Recreatieschap Drenthe, die ons ook een goed beeld geeft van het begin van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Want die ontstond hier.

Frederiksoord was namelijk de eerste van de zeven proefkoloniën van Weldadigheid die in 1818 ontstonden, met als doel om nieuwe kansen te bieden aan paupers uit stedelijke gebieden.

Wandeling met een verhaal

Het Sterrebos was vroeger onderdeel van landgoed Westerbeeksloot. En dankt haar naam aan de stervorm van de paden die samenkomen op één open plaats: de ‘droge kom’. Het bos moest Huis Westerbeek meer aanzien geven en was bedoeld om in te jagen.

In het Sterrebos passeren we een aantal bankjes, die allemaal een verhaal vertellen. Zo lees je bijvoorbeeld meer over huis Westerbeek, wat vroeger aan de overkant van de Westerbeek sloot stond. In 1766 wordt landgoed Westerbeeksloot verkocht aan Jonker Nicolaas van Heloma die het huidige Huis Westerbeek bouwt en het Sterrebosch aanlegt. Het oude landhuis Westerbeek is in 1840 helaas afgebroken.

Bij een ander bankje lezen we over een plek waar vroeger een oude boerderij heeft gestaan. Die in 1830 is verbouwd tot een algemeen magazijn en bureau van de boekhouder van de directeur van de maatschappij van Weldadigheid. Het pand is in 1850 gesloopt. Nu is er nog een opvallende beukenlaan te zien, die overgaat in een laan met eiken. We wandelen langs het nieuwe Huis Westerbeek en verlaten via de oprijlaan het Sterrebos,

Wil je een andere route wandelen? Als je buiten de gebaande paden gaat wandelen loop je ook door een deel van het Sterrebos, maar zie je weer andere interessante overblijfselen uit de koloniën van Weldadigheid.

Ommetje Frederiksoord

De Van Swietentuin

We steken de Hoofdstraat over naar de Tuin zonder drempels, ook wel Van Swietentuin genoemd. Hier vind je nog veel oude boomsoorten (met handige informatiebordjes) en een allee van oude perenrassen. Ook zijn er nog sporen uit de Koloniën zichtbaar.

Zo zie je de contouren van de plek, waar de eerste koloniewoning en het stookhuis hebben gestaan. Maar ook een replica van het eerste kolonieschooltje. Het Kolonieschooltje en het Koloniehuisje zijn onderdeel van het buitenmuseum van de Koloniën van Weldadigheid.

In de tuinen van Frederiksoord zijn 2 wandelroutes uitgezet.

  • ‘Beleef De Tuinen’ door De Fruithof en De Tuin zonder Drempels (1 km, blauwe bordjes)
  • ‘Van Swieten Tuinbouwschoolroute’ (1,5 km, bruine bordjes)

De voormalige schietbaan

Daarna lopen we door een oude laan met nog oudere bomen. We passeren de voormalige gaarkeuken en een aantal koloniehuisjes. Allemaal prachtig gerenoveerd en op plekken waar het tegenwoordig heerlijk wonen is.

Ommetje Frederiksoord

De weg richting Vledder is een beetje saai. Een rechte weg waar auto’s iets te hard rijden. Gelukkig duiken we snel het groen weer in. We naderen de voormalige schietbaan. In 1869 aangelegd voor de ‘Scherpschuttersvereniging Frederiksoord en Omstreken’.

Ommetje Frederiksoord

Jongeren die voldoende hadden geoefend op de Exercitieschool en 14 jaar of ouder waren, mochten deelnemen aan de schietoefeningen. Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 hield de vereniging op te bestaan. In 2010-2011 is de baan grondig gerestaureerd door en onderdeel van de wandelroute.

Bij het eindpunt van ons ommetje zien we ook weer de bordjes van de wandelroutes van de Maatschappij van Weldadigheid. Wij blijven echter de bruine pijltjes volgen en lopen terug naar de parkeerplaats.

Tips en weetjes

  • Reizen: Frederiksoord ligt in Zuid-west Drenthe, vlakbij Steenwijk. Parkeer de auto op de gratis parkeerplaats bij Museum de Proefkolonie. Vanaf de parkeerplaats sla je rechtsaf en volg je de bruine pijltjes.
  • Eten & drinken: Bij Museum de Proefkolonie is een restaurant met een terras. Maar ook bij Het Huygens Huys, Logement & Gasterij Frederiksoord kun je terecht voor een hapje en een drankje.
  • Slapen kun je in hotel Frederiksoord, een historisch herenhuis uit 1770 midden in Frederiksoord. Of boek een natuurhuisje in de nabije omgeving.
  • En nog veel meer: in Museum de Proefkolonie ga je 200 jaar terug in de tijd en treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis! De entreeprijzen vind je HIER. Met een Museumkaart mag je gratis naar binnen.
  • De Tuinen van Frederiksoord zijn een begrip in Nederland en ver daarbuiten. Sinds kort zijn De Tuinen weer open en toegankelijk voor iedereen. In de Tuinen van Frederiksoord vind je De Fruithof, De Tuin zonder Drempels en de Tuinbouwschooltuin.
  • Frederiksoord vanuit de lucht? Ook dat kan. Ikeair heeft verschillende ballonvaartarrangementen waaronder de kolonieballonvaart.

Related Posts

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.