hondenfietskar

Fietsen met een hondenfietskar

Het lijkt zo leuk: fietsen met een hondenfietskar. Die je net als een ‘gewone’ fiets kunt huren als je op vakantie bent. Zodat je gezellig met je viervoeter op pad kunt gaan. Toch lijkt dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. In deze post vertel ik hoe je fietsen met een hondenfietskar tot een succes kunt maken.

Op zoek naar een hondenfietskar

Markplaats is dé plaats als je op zoek bent naar een tweedehands hondenfietskar. Het aanbod is groot en de prijzen zijn gunstig. Wat waarschijnlijk komt doordat veel honden er niet in willen. Of er een slechte ervaring mee hebben. Dus wordt de fietskar weer te koop gezet.

Vertrouwen winnen

Heb je een hondenfietskar aangeschaft? Denk dan niet dat je gelijk gezellig met je hond ‘de hort op’ kunt gaan. Een hond moet namelijk eerst aan de fietskar wennen. En dat heeft tijd nodig. Dus haal de wielen van de kar af, leg er een bekend kleedje in en parkeer het gevaarte in de woonkamer. Zo kan je hond er aan snuffelen en als die wilt, er zelf een kijkje in nemen.

hondenfietskar in de kamer

Niet dat onze Friese stabij uit zichzelf de fietskar in gaat. Maar als we een brokje in de fietskar gooien, stapt ze er wel in. Waardoor de angst snel is overwonnen. Vervolgens zorgen we ervoor dat onze hond in de kar blijft zitten. Dus nog een beloningsbrokje, en nog eentje. Totdat zij op het commando ‘blijf” in de fietskar blijft zitten.

Fietsen met een hondenfietskar

Als je hond na een paar weken aan de ‘kar’ gewend is, zet je de wielen er weer onder. Let erop dat de fietskar nu hoger is, en niet zo stabiel als wanneer de kar zonder wielen op de grond ligt. Hou de fietskar dus goed vast (of zet hem vast aan de fiets) zodat die niet kan omvallen als de hond er vol enthousiasme in springt.

Als je hond er rustig in blijft zitten, ga dan een stukje rijden. Eerst lopend naast de fiets zodat je tegelijkertijd contact kunt zoeken met je hond. Als dat goed gaat kun je een stukje gaan fietsen.

Inmiddels weet onze hond, wanneer we de hondenkar tevoorschijn halen dat ze met ons mee mag. Dat het fietsen met de hond zonder problemen gaat is waarschijnlijk te danken aan deze grondige voorbereiding. Waar wij nu nog steeds profijt van hebben.

fietsen met de hondenfietskar pont

Tips voor de aanschaf en het gebruik van een hondenfietskar

  • Markplaats is dé plaats als je op zoek bent naar een tweedehands hondenfietskar.
  • Ga je een hondenfietskar kopen kijk dan goed naar de afmeting van de kar en welk gewicht de kar kan dragen. De meeste fietskarren gaan tot een maximaal gewicht van ongeveer 40 kg.
  • Na gebruik moet de je kar op kunnen bergen. Ben je klein behuisd of wil je de hondenfietskar ook mee kunnen nemen (bijvoorbeeld tijdens de vakantie). Veel modellen kun inklappen of deels demonteren.
  • Zorg dat de kar voldoende reflectoren heeft zodat deze goed zichtbaar is. Voor extra veiligheid kun je er een vlag aan bevestigen die je ook wel op kinderfietsen ziet
  • Zorg dat je de hond goed vastmaakt in de hondenkar.
  • Je kunt het beste met z’n tweeën gaan fietsen. Dus 1 met de hondenfietskar en de ander die ernaast of erachter fietst. Degene die erachter/ernaast fietst kan de hond geruststellen tijdens het fietsen;
  • Stop af en toe en geef de hond een beloningsbrokje.

Wil je zien hoe wij het aangepakt hebben met onze hond? Op het instagram account van Djarra @doggodjardjar kun je alles volgen.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.