Dagje Utrecht met regen, dit kun je doen

Een dagje Utrecht met regen hoeft helemaal niet vervelend te zijn. In de stad Utrecht is genoeg te doen, ook op een regenachtige dag. En met mooi weer is er nog veel meer te beleven in de Domstad. In deze blog geef ik je de leukste tips voor een dagje Utrecht met regen, maar ook tussen de buien door!

De leukste tips voor een dagje Utrecht met regen

Ik vind Utrecht één van de leukste winkelsteden van Nederland. Utrecht ligt lekker centraal, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en heeft alles wat je nodig hebt voor een dagje of weekendje ‘de hort op’. Leuke winkels, een mooi oud centrum, bijzondere hofjes en heel veel musea. En dan vergeet ik nog de prachtige oude grachtjes en de verschillende markten op te noemen. In Utrecht is van alles te doen, ook als het regent.

Hoog Catharijne

Als je met de trein naar Utrecht gaat dan kun je er niet omheen: Hoog Catharijne, het grootste winkelcentrum van Nederland. En lekker overdekt. Dus ideaal voor een dagje Utrecht met regen. Deze overdekte shoppingmall ligt tussen de oude binnenstad en het Centraal Station. De renovatie heeft het Hoog Catharijne nog moderner en leuker gemaakt. En door de ruime openingstijden hoef je niet op de tijd te letten.

Hoog Catharijne is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto. Parkeren kan in één van de 6 parkeergarages. Maar parkeren op een P&R even buiten de stad is een voordelige optie.

Wist je trouwens dat je tegenwoordig met een bootje onder Hoog Catharijne kan varen? Sinds een aantal jaar loopt een deel van de Catharijnesingel onder Hoog Catharijne door. Hierdoor is er een ‘rondje Utrecht’ ontstaan. In Hoog Catharijne zijn in de vloer drie grote glazen watereilanden gemaakt waardoor je je de bootjes onder het winkelcentrum door kan zien varen.

Bezoek een museum tijdens je dagje Utrecht

Heb je een museumkaart? Vergeet die dan niet mee te nemen als je een dagje Utrecht doet. In Utrecht zijn 13 musea en attracties waar je met een Museumkaart gratis naar binnen mag. Zoals museum Speelklok, gevestigd in de oude Buurkerk, midden in het centrum. In dit museum stap je in de wondere wereld van de zelfspelende muziekinstrumenten. En kom je alles te weten over het kleinste speeldoosje, maar ook over de grootste dans- en draaiorgels die in het museum staan. En doe je mee aan de muzikale rondleiding die ieder uur plaatsvindt? Dan hoor je de instrumenten ook spelen.

Ook het spoorwegmuseum is leuk om naartoe te gaan. In dit binnen- en buitenmuseum ontdek je hoe de trein de wereld heeft veranderd. Met een levensecht station, een theater, wisselende tentoonstellingen en evenementen is dit een leuk uitje voor jong en wat ouder, ook als het weer een beetje tegenzit.

Een deel van het Spoorwegmuseum kun je gratis bezoeken. Dus wil je even sfeer proeven loop dan gerust even binnen.

Kerken in Utrecht

In Utrecht zijn heel veel oude kerkgebouwen, die je gratis kunt bezichtigen. Het bekendste kerkgebouw is natuurlijk de Domkerk (met de beroemde Domtoren, die je kan beklimmen. Maat er zijn meer kerkgebouwen in het centrum van Utrecht, die een bezoek meer dan waard zijn.

De gratis zaterdagmiddagconcerten die om 15.30 uur in de Domkerk worden gehouden zijn al meer dan dertig jaar een begrip in Utrecht.

Naar de middagfilm

’s Middags naar de film ligt misschien niet zo voor de hand. Maar een middagfilm heeft veel voordelen. En dan niet alleen tijdens een dagje Utrecht met regen. Overdag en op doordeweekse dagen zijn in sommige bioscopen de bioscoopkaartjes een stuk goedkoper. Bovendien kun je, omdat er veel minder mensen in de zaal zitten de beste plekken uitzoeken. En als je na afloop van de film de bioscoop uitkomt heb je nog een hele avond voor je.

Dagje Utrecht met regen

Tips voor tussen de buiten door!

Maar ook tussen de buien door kun je van alles doen in Utrecht. Ik heb een paar activiteiten gevonden waarvan je kan genieten als je in Utrecht bent.

  • De Utrechtse grachten met hun werven en werfkelders zijn uniek in de wereld. Tijdens deze stadswandeling loop je over verschillende werven en langs de grachten en leer je Utrecht op een heel andere manier kennen.
  • Ook voor Streetart moet je in Utrecht zijn. In het centrum vind je de meest uiteenlopende kunstwerken, op muren, maar ook op op  prullenbakken, lantaarnpalen of bushokjes. Een voorproefje van de 10 mooiste kunstwerken vind je hier.
  • De hofjes van Utrecht zijn verborgen parels, die je met deze wandeling wel kan vinden. Op de website van Opvallend Utrecht vind je een plattegrondje en lees je alles over een hofjeswandeling van ongeveer 3 kilometer.
  • Je kunt ook met de Utrecht Fietstour de Domstad ontdekken! De lokale gids laat je de mooiste bezienswaardigheden, verrassende hotspots, onontdekte stadsgeheimen en culturele mijlpalen van Utrecht zien. Uiteraard pik je de stadsverhalen en persoonlijke tips automatisch mee. Alle highlights van Utrèg komen aan bod: van Nijntje, Rietveld en Kytopia tot en met het Spoorwegmuseum, de Domtoren, prachtige parken en geweldige pleinen.
  • Maar als het ’s avonds donker wordt laat Utrecht zich van haar mooiste kant zien. Dan komen de verlichte verhalen van Utrecht Lumen tot leven. Je kan met een gids langs de artistieke lichtprikkels lopen. Maar met deze plattegrond kun je ook zelf de verlichte pareltjes opzoeken. Bekijk hier alle kunstwerken van Utrecht Lumen.

Wat mag je zeker niet missen als je in Utrecht bent?

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.