Stel? Je hebt een geweldige reis achter de rug en nu wil je een fotoboek maken om al die bijzondere momenten vast te leggen. Wat kies je? Ga je aan de slag met de software van Fotofabriek, of kies je voor het gemak van een automatisch gegenereerd boek van Polarsteps? Beide opties zijn mogelijk, maar welke past het beste bij jou? In deze blog leg ik de voor- en nadelen van zelf een fotoboek maken met Fotofabriek en een kant-en-klaar fotoboek van Polarsteps naast elkaar, zodat je de juiste keuze kunt maken.
Fotoboek maken met de Fotofabriek of bestellen via Polarsteps?
Laat ik beginnen te vertellen dat ik al een paar fotoboeken van Fotofabriek in de kast heb staan. Dus misschien een beetje bevooroordeeld ben in deze vergelijking. Maar toen ik voor de voorbereiding van onze camperreis door Noorwegen, van vrienden een fotoboek van Polarsteps mocht inzien begon ik toch te twijfelen. Dat fotoboek van Polarsteps zag er namelijk best goed uit. En dan met name de leuke items die automatisch worden toegevoegd, zoals de afgelegde route, een kaartje van de reis en je reisverslag. Terwijl je deze onderdelen bij je fotoboek van Fotofabriek zelf moet toevoegen. Maar er zijn meer verschillen.
Met de app van Polarsteps kun je online een reisverslag maken. De app volgt automatisch je route, die je zelf kan voorzien van tekst en foto’s. In deze blog lees je alles over een reisverslag maken op Polarsteps.
Aan de slag met de Fotofabriek: creatief en persoonlijk
Als je een fotoalbum met Fotofabriek maakt kun je elk detail zelf bepalen. Van de opmaak tot de teksten, achtergronden en zelfs cliparts. De software biedt verschillende sjablonen, maar je kunt ook helemaal blanco beginnen en zo je eigen stijl creëren. Dit is extra leuk als je van knutselen en ontwerpen houdt.

Maar er zijn meer voordelen van Fotofabriek:
- Zo kun je elk element aanpassen zoals lettertypes, kleuren en lay-outs.
- Je kunt anekdotes en verhalen toevoegen waardoor je boek een persoonlijk tintje krijgt.
- De fotoboeken zien er heel professioneel uit, vooral als je kiest voor een vlakliggend fotoboek met premium materialen.
- Er zijn verschillende formaten, van klein en compact tot groot en luxe.
Nadelen van fotoboek maken met Fotofabriek
Natuurlijk kleven er ook nadelen aan een zo’n fotoboek. Het kost namelijk best veel tijd om een fotoboek te maken die jouw wens is. Zeker als je tekst wilt toevoegen of je reisverslag van Polarsteps wilt overnemen ben je wel even bezig. Daarnaast moet je de software leren gebruiken. Vooral als je voor het eerst een boek maakt duurt het even voordat je het systeem onder de knie hebt. En ….. een fotoboek maken met Fotofabriek is niet goedkoop. De kosten kunnen oplopen. Vooral als je extra pagina’s toevoegt.

Een kant-en-klaar fotoboek van Polarsteps
Polarsteps daarentegen werkt totaal anders. Als je op reis bent en de app van Polarsteps gebruikt om je reisverslag bij te houden en hierbij foto’s voegt dan wordt automatisch je route bijgehouden. En kun je aan het einde van je vakantie met slechts één druk op de knop een fotoboek bestellen, compleet met een tijdlijn, locaties, teksten en foto’s die je onderweg hebt toegevoegd.
Handig als je kiest voor een snel resultaat. Want geen gedoe met ontwerpen of opmaken. Daarnaast wordt je reisverhaal direct vastgelegd. Je hoeft je dus niet achteraf alles te herinneren, of je tekst overschrijven uit je reisdagboek. En ook de afgelegde route en de bezochte plekken wordt vastgelegd. Bovendien is een fotoboek van Polarsteps heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft geen software te leren; de app neemt je alles uit handen.


Natuurlijk zitten ook aan een fotoboek van Polarsteps een paar nadelen. Zo heb je weinig creatieve vrijheid. De lay-out staat vast en je kunt weinig aanpassen. Daarnaast worden alleen de foto’s en tekst die je tijdens de reis toevoegt worden in het fotoboek verwerkt. Je kan achteraf dus geen foto’s toevoegen. En door de standaard uitstraling is je fotoboek minder uniek en creatief dan een zelfgemaakt boek. Maar een travelbook van Polarsteps is niet goedkoop.
Welke manier van fotoboeken maken past bij jou?
Of je nu kiest voor Fotofabriek of Polarsteps hangt vooral af van wat jij belangrijk vindt. Vind je het leuk om creatief bezig te zijn, wil je je boek echt persoonlijk maken en neem je graag de tijd om je mooiste foto’s en herinneringen toe te voegen? Dan is Fotofabriek een prima keuze.
Wat handig is: je kunt de tekst van je reisverslag heel gemakkelijk kopiëren vanuit de Polarsteps-app. Klik op ‘bewerken’, dan op ‘kopiëren’ en vervolgens op ‘publiceren’. Zo heb je alle belangrijke informatie direct bij de hand om je boek vorm te geven.
Heb je geen zin om er veel tijd in te steken, maar wil je wél een mooi overzicht van je reis? Dan is het automatisch gegenereerde boek van Polarsteps een ideaal alternatief. Probeer beide opties eens uit (dit kan ook zonder dat je een boek hoeft te bestellen) en kijk wat het beste bij jouw stijl past.
Welke manier van fotoboeken maken spreekt jou het meest aan? Deel je ervaringen hieronder!